Többet költünk, de nehéz megmondani, mennyivel

2014. május 06. kedd - 17:04 / piacesprofit.hu
  •    

A statisztikákat is megkavarta a trafikok és az online kassza rendszer bevezetése, a változások miatt a friss adatok nem összehasonlíthatóak a korábbiakkal. Minden esetre fehérített a kassza-rendszer átalakítása a gazdaságon. A régi módszertan szerint közel 6, az új adatok alapján 8,3 százalékkal bővült a kiskereskedelem.

Az online kasszák miatt is nőtt a bejelentett forgalom – Kép: MTI, Fotó: Czeglédi Zsolt

A márciusi kiskereskedelmi forgalom 8,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a februári 6,7 százalékos növekedés után – jelentette kedden naptárhatástól megtisztított első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A kiigazítatlan nyers adat 6,2 százalékos növekedést mutat márciusban az előző havi 6,7 százalékot követően. (Az alacsony inflációnak és a javuló fogyasztói bizalomnak köszönhetően már az év elején megrohanták a vásárlók a boltokat.)

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője felhívta a figyelmet arra, hogy a dohánytermékek kiskereskedelmének tavalyi átalakulása miatt 2014 első hat hónapjának kiskereskedelmi adatait nem lehet összehasonlítani a tavalyi év első félévi adataival. A szakértő szerint összességében emeli a kiskereskedelmi forgalmat ez a változás. „A bázishatás mellett az online pénztárgépek bekötése is segítette a kiskereskedelmi forgalom bővülését; ez ráadásul a költségvetésnek is többletbevételt jelent” – vélte az elemző. A szakértő szerint az elmúlt negyedéves, általános gazdasági folyamatok is arra utalnak, hogy az ipari export mellett a kiskereskedelmi forgalom emelkedése húzhatja az idei gazdasági növekedést.

Balatoni András, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint 2014-ben a kiskereskedelmi forgalom bővülése az új módszertan szerint meg fogja haladni a 7 százalékot. Ez rendkívül kedvező a hazai növekedés szempontjából, ráadásul azt mutatja, hogy a belső kereslet lesz a gazdasági növekedés fő motorja az idén, ami a költségvetés szempontjából is kedvező folyamat – tette hozzá. Kifejtette, hogy a háztartások vásárlóereje jelentősen emelkedett az elmúlt időszakban, az alacsony infláció és a dinamikus béremelés eredményeképpen. A háztartások a “bőrükön érzik” a makrogazdasági helyzet javulását, a kedvező folyamatok a korábban domináns óvatossági motívumok háttérbe szorulását eredményezik a fogyasztási-megtakarítási döntéseknél. A vásárlóerő bővülése egyre markánsabban megjelenik a fogyasztásban, illetve a kiskereskedelmi forgalomban is.

 

Rég tekintettünk ilyen bizalommal a jövőbe
1998 óta nem voltak ilyen optimisták a magyar gazdasági szereplők, látványos a kiugrás az építőiparban. A lakossági bizalom is nyolcéves csúcson van, mérséklődött a félelem a munkanélküliségtől.

A vállalkozások is kedvező folyamatokról számoltak be az év elején.

Fehérített a kassza-rendszer a gazdaságon

2013. július 1-jétől átalakult a dohánytermékek kiskereskedelmének szerkezete. Egyidejűleg a kiskereskedelmi adatok forrásában is változás következett be: 2013 júliusától rendelkezésre állnak a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. teljes körű adatállományai. Ezért az idősorban törés állt elő: 2014 első hat hónapjának kiskereskedelmi adatai a fentiek miatt nem összehasonlíthatók 2013 első hat hónapjának adataival – közölte a Statisztikai Hivatal. Az összehasonlíthatóság érdekében a korábbi mintavételes adatgyűjtésük adatait is közölték, eszerint 2014. márciusban 5,9%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest. (Pedig a trafikrendszer sem indult el zökkenőmentesen.)

A dohánykereskedelem átalakulásával párhuzamosan kialakított online pénztárgép-rendszer hatására a bevallott forgalom is megnőtt („kifehéredett”). Az új (Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-től származó) adatforrás alapján 2014 márciusában 2013 márciusához képest 8,3%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene. Az élelmiszer- és élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelemben 7,9%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,4%-kal, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,5%-kal emelkedett az értékesítés volumene. A jelek szerint tehát a gondok ellenére is megérte az országnak átállnia az új rendszerre.