Oktatásra, családtámogatásra költene az új osztrák vezetés

2018. március 23. péntek - 11:12 / piacesprofit.hu
  •    

Ausztria kormánya már 2019-ben többet akar bevenni, mint kiadni, közölte az új pénzügyminiszter, aki szerint az EU nettó befizetői (mint Ausztria is) nem kívánják pótolni a Nagy-Britannia kilépésével kieső tételeket.

Hartwig Löger költségvetési beszédében a takarékosságot állította a középpontba, mondván: az ország kormányai 1954 óta minden évben többet adtak ki, mint amennyit bevettek, ezért immár 290 milliárd euró az adósságállomány, minden újszülött már 33.000 eurós adósságot hordoz.

útjelző tábla ausztriával

Kép:PP

A cél, hogy az adósságrátát a nemzeti össztermék jelenlegi 78.1 százalékáról 2022-re 62.2 százalékra szállítsák le és a költségvetés már 2019-ben 541 millió eurós többletet mutathasson ki.

Löger szerint, aki pártonkívüliként, az Uniqua Austria biztosító vezetői tisztéről került néppárti javaslatra a kormányba, már idén többet fordítanak az oktatásra és a belbiztonságra, míg a katonai kiadások továbbra is szerények maradnak.

Fosszilis adókkal pótolhatná az EU a Brexitből eredő bevételkiesést
Az Európai Unió a fosszilis üzemanyagok megadóztatásával és a kibocsátási kvóták árának emelésével nemcsak zöld költségvetését emelhetné, de a kilépő Anglia által hagyandó költségvetési lyukat is betömhetné.

Több jut családtámogatásra, gondozásra, csökkentik viszont a menedékkérőkre és migránsokra fordított kiadásokat. Megvalósítják a (magyarokat is érintő) tervet, hogy az Ausztriában dolgozó külföldi munkavállalók a hazájukban élő gyermekek után járó támogatásokat nem az osztrák, hanem az adott ország megélhetési indexe alapján kapják.

A pénzügyminiszter hangoztatta, hogy Ausztria takarékosságot vár az EU-ban is, ezért fáradozni fog az álláspontok közeledéséért az év második felében, amikor átveszi az Unió soros elnökségét. Elsőrendű szempontjuk, hogy a nettó befizetőktől ne várják azoknak az összegeknek a pótlását, amelyek a britek kilépésével hiányoznak, kilépésével hiányoznak majd.

(Forrás: Euractiv)