Nem tudni, mennyit veszíthetünk

2013. augusztus 14. szerda - 12:11 / piacesprofit.hu
  •    

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mit és mennyit veszíthet Magyarország az uniós támogatások folyósításának felfüggesztésével, de jelentős tételek forognak kockán.

Csepreghy Nándor fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár szerint valós a veszélye annak, hogy 500 milliárd forint uniós pénz “bentragadhat” a jogvita miatt, egy név nélkül nyilatkozó bizottsági tisztviselő a más forrásokban megjelent 2,7 milliárd eurós (vagyis mintegy 800 milliárd forintnyi) „riogatást” túlzónak tartja. Lázár János pedig 50-100 milliárdos bírsággal számol cserébe a pénzek feloldásáért.

Kép:EU

Nincs hír a pontos összegekről

Három uniós forrásból, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, a kohéziós alapból és az Európai Szociális Alapból függesztette fel ideiglenesen az Európai Bizottság a Magyarországnak folyósítandó támogatások kifizetését – közölte egy név nélkül nyilatkozó bizottsági forrás az MTI-vel. A bizottsági forrás nyolc operatív program uniós finanszírozásának ideiglenes felfüggesztését erősítette meg, de sem azt nem tudta pontosan megmondani, hogy mekkora összeget tart vissza Brüsszel, sem azt, hogy a szabálytalanságok miatt mekkora összegtől eshet el Magyarország.

Az ügyet ismerő bizottsági tisztviselő elmondta: a pénzeket azt követően fagyasztották be, hogy a bizottsági átvilágítás “jelentős hiányosságokat” talált a kérdéses operatív programok irányításában és ellenőrzésében. A forrás többször is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a nemzetközi sajtóban is megjelent számok, amelyek szerint Magyarország akár 2,7 milliárd eurót is elveszíthet, túlzóak, nagyságrendileg sem forog ekkora összeg kockán.

Jelenleg mérlegelnek

Elmondta: a dolgok menete az, hogy a bizottság megkéri az adott tagállamot, szüntesse meg a szabálytalanságokat, majd értékeli a kormány által javasolt intézkedéseket, és ennek tükrében tesz javaslatot a támogatások korrekciójára, vagyis arra, hogy a szabálytalanul kifizetett pénzek miatt mennyi támogatástól fossza meg Magyarországot. Jelenleg a helyzet mérlegelése, a magyar intézkedések értékelése zajlik – húzta alá.

A bizottsági tisztviselő azt is egyértelművé tette az MTI közlése szerint, hogy Brüsszel számára világos, hogy Magyarország kiemelt kérdésként kezeli az ügyet, erre világos biztosítékot is kaptak Budapestről, Magyarország pedig láthatóan dolgozik azon, hogy a kifogásolt irányítási és ellenőrzési hiányosságokat kiküszöbölje.

Agrárpénzeket fizethetünk vissza
Szabálytalanul elköltött 54 milliárd forintot kér vissza az Európai Bizottság a tagállamoktól, ebből Magyarországnak 2,5 milliárd forintot kell visszafizetnie az agrár-nyilvántartási rendszer és az ellenőrzés hiányosságai miatt. (A szabálytalan módon elköltött 180 millió euró harmadát a briteknek kell visszafizetniük, Lengyelországnak pedig 40 millió eurót kell visszaadnia Brüsszelnek.) Az agrár-nyilvántartási rendszer és az ellenőrzés hiányosságai miatt veszítünk el uniós forrásokat. Magyarországnak a földnyilvántartási rendszer, az úgynevezett Mepar hiányosságai miatt mintegy 5 millió eurót (másfél milliárd forintot) kell visszafizetnie az uniós kasszába. Emellett pedig Budapestnek körülbelül 3,2 millió euró (közel 1 milliárd forint) vidékfejlesztési támogatást is vissza kell adnia azért, mert Brüsszel úgy látja, hogy Magyarország nem minden esetben ellenőrizte megfelelően a támogatási feltételek teljesülését, vagy azért, mert a támogatás mértékét nem megfelelően számították ki.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor