Meglepetésekkel indul az év

2016. január 18. hétfő - 20:41 / piacesprofit.hu
  •    

Izgalmasan indul az év eleje, mivel a tavalyi évtől eltérően most nem látható egyértelmű trend, inkább csapkodó árfolyamok jellemzik a tőkepiacokat. Globális szinten leheletnyi gyorsulásra, éves szinten 3,3 százalékos növekedésre lehet számítani a tavalyi 3,1 százalékos bővülést követően. Az egyes régiók azonban eltérő ciklusban vannak a gazdaság állapotát tekintve, így minden régió tartogat meglepetéseket.

emelkedhet a külkereskedelmi többlet

Kép: Pixabay

„Az első negyedév legizgalmasabb magyar eseménye kétségtelenül a felminősítés lehet. A tavalyi év 2 százalékos költségvetési hiányának és az év végén visszafogott kötvénykibocsátásnak is köszönhetően 76 százalékra csökkenő GDP-arányos államadósság meggyőzheti végre a hitelminősítőket. Eközben a kéthetes kötvények kivezetésével a Magyar Nemzeti Bank nyomja lefelé a kötvényhozamokat, így bár az első negyedévben nem számítunk az alapkamat újbóli csökkentésére, a hazai kötvényekben látunk fantáziát a következő hónapokban” – mondta el Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

A Fed tavaly decemberi kamatemelése mérföldkövet jelentett, és legfontosabb üzenete az volt, hogy az Egyesült Államok gazdasága kellően erős a monetáris szigorításhoz. „Az USA gazdasága jelenleg a növekedési szakaszban van, amit az is mutat, hogy a jegybank még négy kamatemelést tervez erre az évre. A makrogazdasági várakozások azonban már némi lassulást vetítenek előre, hiszen míg a szolgáltató szektor várakozásai és a munkaerőpiac helyzete kedvező, a feldolgozóipar kilátásai 2009-ben voltak utoljára ilyen mélyponton. Ennek megfelelően a piac jóval visszafogottabb a kamatemeléseket illetően, és csupán egy-két szigorítást valószínűsít, de az sem zárható ki, hogy a kínai lassulás és a piaci bizonytalanság hatására elmarad az idei kamatemelés” – hangsúlyozta Kovács Mátyás.

Európai Unió: élénkülés

Az Európai Unióban továbbra is alacsony szintű gazdasági bővülésre lehet számítani, de egyértelműen javulás várható az első negyedévben. A feldolgozóipar kilátásai másfél éves csúcson vannak, a szolgáltatóipar pedig már féléve kedvező várakozásokat mutat. Az erőteljesebb gazdasági növekedésre ugyan árnyékot vet a kínai lassulás – hiszen az unió gazdaságát jóval érzékenyebben érinti, mint az USA-t –, azonban az EKB lazító intézkedéseinek kedvező hatásai ezt láthatóan ellensúlyozzák. A befektetői hangulat javulása egyértelműen tetten érhető a hangulatindexekben, a kötvényhozamok lenyomása segíti az államadósságok finanszírozását, és az euró tavalyi mintegy 13 százalékos gyengülése a dollárral szemben támogatóan hat minden eurózóna-ország exportjára.

Lassulás, recesszió Ázsiában

Nem indul jól az év eleje a feltörekvő piac számára. Kínában a GDP-növekedés várhatóan idén tovább lassul, a tavalyi 6,9 százalékról (előzetes becslés) 6,5 százalékra. Ez egyrészt a jüan leértékelésének folytatását vetíti előre, másrészt nehezíti a nyersanyag-kitermelő országok helyzetét. Tovább rontja a helyzetet, hogy az amerikai kamatemelési ciklus kezdete miatt felgyorsulhat a tőkekivonás a feltörekvő országokból – főként Törökország, Brazília, Oroszország és Dél-Afrika esetében –, ami az állampapír-hozamok emelkedését és a helyi deviza gyengülését okozza, jelentősen megnehezítve ezzel az országok finanszírozhatóságát.

Ha csak az iparon múlna…
Nem tört meg a növekedési trend, és nem okozott meglepetést az ipari termelés 2015. novemberi 9,5 százalékos növekedése az elemzők szerint. A gond az, hogy ez a gazdaság többi részén nem látszik.