Magyarország legfeljebb 2014-ban reménykedhet

2009. április 28. kedd - 20:40 / MTI
  •    

Magyarország 2014-ig nem csatlakozik az eurózónához - vélik a Reuters által megkérdezett szakértők, akik legalább egy évvel későbbre, 2014-ig tolták Csehország és Lettország euróövezeti csatlakozásának legkorábbi dátumát is.

Az elemzők a legutóbbi, januári felmérés során még azzal számoltak, hogy erre 2013-ig nem kerül sor. A Reuters által megkérdezett 31 elemző egy évvel legalább 2014-ig eltolta Csehország és Lettország euróövezeti csatlakozásának legkorábbi dátumát is.

Az elmúlt hónapokban nagy várakozás előzte meg, hogy Lengyelország képes lesz-e belépni az év közepéig az euró előszobájának tekintett ERM-II árfolyamrendszerbe és ennek alapján 2012-ben bevezetni az eurót.

A szakértők szerint azonban Varsó csak egy évvel később, azaz 2010 közepén csatlakozhat az ERM-II-höz és 2013-ban az euróövezethez. A felmérésben részt vettek szerint továbbra is 2013-ban várható Észtorzság euróövezeti csatlakozása. Nem változott januárhoz képest a szakértők véleménye azzal kapcsolatban sem, hogy Románia és Bulgária 2015-ig nem vezeti be az eurót. A szakértők derűlátóbbak Törökország EU-tagságával kapcsolatban. Most úgy vélik, hogy Törökország 2019-ben lép be az EU-ba, egy évvel korábban, mint amire januárban számítottak.

Csehország jobban áll
A cseh gazdaság – jóllehet szintén recesszióban lesz az idén – így is számottevően jobb állapotban van, mint a többi térségi ország a Fitch Ratings elemzése szerint. A nemzetközi hitelminősítő a cseh szuverén adóskockázati besorolással egyező, magasan elsőrendű – a közepes befektetői "BBB" magyar adósosztályzatnál négy fokozattal jobb – "A plusz"-t adta meg a készülő cseh eurokötvényre. Ehhez fűzött részletes elemzésében a Fitch azt írta: becslése szerint Csehország hazai össztermék-értéke (GDP) az idén 2,5 százalékkal csökken a tavalyi 3,1 százalékos reálnövekedés, illetve a tavalyi évvel zárult öt év 5,3 százalékos éves átlaga után. A cseh gazdaság azonban viszonylag erős pozícióban lépett be a recessziós időszakba, az államadósság-ráta alacsony, a bankrendszer erőteljes, és a közép-kelet-európai térség más országaira jellemző makrogazdasági egyensúlytalanságoknak Csehországban nem sok jele van, áll a Fitch elemzésében.