Magyarországon veresenyezhetnek a fiatal szakemberek

2013. december 18. szerda - 20:20 / piacesprofit.hu
  •    

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Fiatal Szakemberek Európa Bajnoksága (EuroSkills) 2018. évi versenyének Magyarországon történő megrendezésére pályázatot nyújt be a WorldSkills Europe nemzetközi szervezethez.

A pályázat sikere esetén az Európa több száz ifjú szakemberének részvételével zajló hazai verseny szervezését és lebonyolítását a magyar állam költségvetési forrásból támogatja. A bajnokság Magyarországon történő megrendezése jó lehetőséget kínál a szakképzés népszerűsítésére.

Öt év múlva nem lesz, aki megjavítson valamit
Nem is árt a népszerűsítés, mivel nincs kinek „átadni az ipart” az első generációs vállalkozók jelentős részének, ahogy az sem újdonság, hogy a kisvállalkozások számára jelentős nehézséget jelent megküzdeni a globális cégek nyomott áraival. Megoldható lenne?

Az EuroSkills versenyeken eddig elért kiváló magyar eredmények bizakodásra adnak okot az elkövetkező évekre is. A megmérettetést kétévenként rendezik meg, tavaly Belgiumban volt a harmadik kontinensviadal. Ezen 23 ország több mint 400 versenyzője mérte össze tudását 46 szakmában. A rendezvényt körülbelül 40 ezer látogató tekintette meg a helyszínen. A 20 fős magyar csapat 11 versenyszámban, 15 szakmában szerepelt, és az átlagpontszámok alapján az előkelő 6. helyezést érte el, öt aranyérem, egy ezüstérem, öt bronzérem valamint kettő ún. kiválósági érem megszerzésével.

Mi a gond a szakképzéssel?
A Szakképzési hozzájárulásról és a szakképzés fejlesztésének támogatásáról szóló Törvény 2012. január 1-től lépett hatályba, ami alapjaiban változtatta meg a szakképzési hozzájárulás rendszerét. Az ÉVOSZ szakmunkástanulók gyakorlati képzésével foglalkozó tagszervezetei a szakképzés rendszerével kapcsolatban több alapvető, koncepcionális kérdést fogalmaztak meg.