Lengyelország is rászorulhat az IMF hitelre

2009. február 09. hétfő - 08:21 / piacesprofit.hu
  •    

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) Lengyelországgal folytat megbeszéléseket hitelnyújtásról, hogy elkerülje a pénzügyi válság súlyos következményeit - erről az IMF vezetője nyilatkozott egy malajziai pénzügyi tanácskozás után.

Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója szerint elképzelhető, hogy a jelenleg stabil lengyel gazdaság a jövőben nyomás alá kerül,”ezért tárgyalunk velük, hogy szükségük van-e, vagy nincs egy az Alappal kötendő átfogó megállapodásra”. Magyarország nemrégiben kötött hitelmegállapodást az IMF-el.

Az UBS bank értékelése szerint Lengyelország a feltörekvő gazdaságok sorában a hatodik leginkább sebezhető ország annak alapján, hogy nagyok a rövid távú pénzügyi szükségletei a bruttó hazai termékhez viszonyítva a tartalékaihoz képest. Az ország tehát rászorul a nemzetközi hitelpiac jelenleg szűkösen elérhető forrásaira.

2010-ig várhatunk a fellendülésre

Egyéb témákat említve, Strauss-Kahn figyelmeztetett arra, hogy az IMF előrejelzése arról, hogy a globális világgazdaság 2010-ben lendületbe jöhet az idei évi 0,5 százalékos visszaesés után, számos kockázatot hordoz magában. Szerinte az Európai Központi Banknak még van mozgástere ahhoz, hogy mérsékelje a jelenleg 2 százalékon lévő irányadó kamatszintet, ha a bankvezető nem is a kamatdöntéseket tekinti a válságból való kikerülés legjobb módszerének.

Mint mondta, a kormányoknak határozottabban kellene fellépniük a bankszektorban a bizalom helyreállítása érdekében, ennek és a bankszektor közvetlen pénzforrásokkal való ellátásának, és a szektor átalakításának a kamatdöntésnél nagyobb jelentősége van.