Külföldön is megéri bankkártyát használni

2015. július 16. csütörtök - 20:42 / kfarkas
  •    

A nyaralás komoly előkészületeket igényel, a legfontosabb azonban, hogy a pénzügyeink is a legnagyobb rendben legyenek. A bankkártya használatával – amellett, hogy kényelmes és biztonságos módon intézhetjük pénzügyeinket – költséget takaríthatunk meg, és esetenként plusz szolgáltatásokat is igénybe vehetünk - figyelmeztet a Cetelem.

Kép: SXC

A magyarok szívesen látnak világot, honfitársaink 45 százaléka az utazást helyezi vásárlási listája élére. Egy emlékezetes nyaraláshoz viszont fontos, hogy az úti cél megtervezése mellett pénzügyeinket is gondosan, előre megtervezzük. Érdemes átgondolni, hogy költéseinken belül várhatóan hogyan oszlik meg a kártya és a készpénz használata. A bankkártya használatával – amellett, hogy kényelmes és biztonságos módon intézhetjük pénzügyeinket – költséget takaríthatunk meg, esetenként plusz szolgáltatásokat is igénybe vehetünk.

Sokakban még mindig az a tévhit él, hogy a kártyahasználat külföldön többe kerül, holott a kártyával történő vásárlásnak nincs külön költsége. Ráadásul az átváltási árfolyam is kedvezőbb a készpénz átváltásához képest, hiszen a legtöbb bank nem a drágább valuta, hanem a kedvezőbb devizaárfolyamokon számol el – figyelmeztet a Magyar Cetelem Bank.

Ennek tükrében a nyaralás tervezésekor a várható költségek meghatározásán túl azt is érdemes átgondolni, hogy várhatóan a kiadásaink mekkora hányadát fogjuk készpénzzel fedezni, és melyek azok, amelyeknél biztosan megoldható a kártyás fizetés. A bankkártya megszokott előnyeit pedig külföldön is élvezhetjük: nem kell sok készpénzt tartani magunknál, és fizethetünk vele a legtöbb üzletben, étteremben, szálláshelyen, és ha netán mégis készpénzre lenne szükségünk, a nap 24 órájában bármelyik ATM-nél másodpercek alatt hozzájutunk. A hitelkártyák további előnye, hogy sok esetben utazási biztosítás is kapcsolódik hozzájuk.

„Az odafigyelés a bankkártya gondtalan használata érdekében is fontos. Indulás előtt ellenőrizzük a lejárati idejét, ha szükséges, állítsuk át a készpénzfelvételi és vásárlási limiteket, és ha kapcsolódik hozzá utazási biztosítás, tekintsük át annak pontos feltételeit” – hívja fel a figyelmet Lukácsi Zoltán, a Cetelem marketing igazgatója.

Menő az egyérintős a fesztiválokon
Ma már országszerte 49 ezer bankkártya-elfogadó terminálnál fizethetünk érintőkártyával, és néhány helyszínen, például a nyári fesztiválokon különleges előnyökben is részesülhetünk, ha ilyen típusú kártyát használunk. A MasterCard tapasztalatai szerint a nyári szabadidős programok során is egyre több egyérintéses kártya kerül elő a fizetésnél, ami nem csoda, hiszen folyamatosan növekszik az érintőkártyák száma és az ilyen típusú fizetés népszerűsége.