Hallgat-e Rogán Antal Varga Mihályra?

2012. június 03. vasárnap - 15:50 / piacprofit.hu
  •    

Varga Mihály, az IMF/EU-tárgyalásokat felügyelő kinevezett tárca nélküli miniszter szombaton arra kérte Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőt, hogy a képviselőcsoport fontolja meg a jegybanktörvény hétfői végszavazásának elhalasztását. Rogán Antal gyorsan válaszolt: biztosra vehető, hogy a Fidesz-frakció támogatni fogja az MNB-ről szóló törvény hétfői végszavazásának elhalasztását.

 

Varga Mihály Kép:MTI/SoósLajos
Varga Mihály Kép:MTI/SoósLajos

A politikus az elmúlt napok jegybanktörvényt érintő felvetései, valamint a IMF/EU-tárgyalások előkészítése miatt fordult szombaton ezzel a kéréssel Rogán Antalhoz. Varga mihály – akit június 2-i hatállyal neveztek ki tárca nélküli miniszternek, és hétfőn teszi le esküjét a parlamentben – az MTI-nek adott nyilatkozatában utalt arra, hogy a jegybanktörvényről szóló végszavazásra június 4-én, hétfőn kerülne sor az Országgyűlésben.

Vannak engedmények

A Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítását a kormány nevében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nyújtotta be az Országgyűlésnek pénteken. A parlament honlapján olvasható javaslat szerint kikerülne a törvényből az a paragrafus, hogy a Magyar Nemzeti Bank megküldi a monetáris tanács napirendjét a kormánynak, és a kormány képviselője szavazati jog nélkül részt vesz a monetáris tanács ülésein. Ugyancsak kikerülhet a törvényből az a bekezdés, amely a monetáris tanács tagjainak súlyos kötelezettségszegés esetén történő felmentését szabályozza, valamint az, amely a monetáris tanács megszűnéséről rendelkezik az euró magyarországi bevezetése esetén.

A törvényjavaslat az Európai Bizottság és a magyar kormány egyeztetése után született, és a bizottság szerint ezzel a jegybanktörvény összhangba kerül az uniós jogszabályokkal. Így a testület lezárja a kötelezettségszegési eljárást. Az Európai Bizottság döntése alapján  a törvénymódosítások jogerőre emelkedését követően kezdődhetnek meg a formális IMF/EU-tárgyalások.

Az EB április 25-i döntése után a Nemzetközi Valutaalap szintén jelezte, hogy kész megkezdeni a hitelkeretről szóló hivatalos tárgyalásokat, amint a magyar jegybanktörvény ügyében megszületnek a szükséges törvénymódosítások – közölte korábban az NGM.

Kritizál az EKB

IMF sztori
A piac&profit összegyűjtötte, hogy mi történt az elmúlt két évben az Orbán-kormány és a Nemzetközi Valutaalap között. A kronológia tükrében egyelőre kérdés, hogy ezúttal sikerül-e tető alá hozni a megállapodást, amelyet 2012 őszére ígérnek. A kormány a piaci várakozásoknak megfelelő, 3 éves elővigyázatossági, körülbelül 15 milliárd euró összegű megállapodás megkötésére törekszik. Az összeállítás első része a 2010-es eseményeket, a második a tavalyi fejleményeket, a harmadik felvonás a 2012-ben történteket foglalja össze.

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön kiadott véleményében azt írta, hogy a Magyar Nemzeti Bankról szóló módosított törvényjavaslat továbbra sem oldja fel az MNB függetlenségével kapcsolatos aggályokat. Az EKB továbbra is aggályosnak tartja, hogy a monetáris tanács tagjainak száma változtatható, és kinevezhető egy harmadik alelnök.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az EKB-vélemény megjelenése után az közölte az MTI-vel, hogy az EKB és részben az IMF által, a jegybanktörvényben igényelt további finomításokról ötoldalú egyeztetések folynak. A cél az, hogy a törvény hosszú távra megalapozza egy széles hatáskörrel rendelkező, független jegybank működését.

Nyugtalanok a piacok

A piaci mozgások alapján azonban a befektetőket elbizonytalanította, hogy az EKB igen kritikus véleményét követően a törvényjavaslat benyújtásra került az Országgyűlésnek, többekben kétségek merültek fel, hogy mindez elegendő lesz-e a tárgyalások tényleges megkezdéséhez. Egyebek mellett ezen aggodalmak is szerepet játszhattak abban, hogy pénteken az igen kedvezőtlen nemzetközi hangulatban a régiós devizáknál is erőteljesebben gyengült, az euróra 307 forint fölött is volt üzlet a bankközi devizapiacon.  

Nem lesz hétfőn szavazás a jegybanktörvényről

Biztosra vehető a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének közlése szerint az, hogy hétfőn – az eredeti tervekkel ellentétben – nem tartja meg az Országgyűlés a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítására benyújtott kormányzati javaslat zárószavazását. Rogán Antal az MTI megkeresésére vasárnap úgy válaszolt: „Támogatom a miniszter úr kérését és úgy gondolom, hogy hétfőn ezt a Fidesz-frakció is támogatni fogja". Rogán Antal mindehhez hozzátette azt is: „Mindenképpen szükségesnek látják, hogy elhalasszák a törvényjavaslat zárószavazását, ezzel lehetőséget teremtve arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap és a kormány meg tudjon állapodni a jegybanktörvény nyitva maradt, vitás kérdéseiről. Természetesen, ha megszületik a kormány és a valutaalap közötti megállapodás, ezeket a szempontokat készen állnak átvezetni a törvényen."