Euró: beszállni könnyű, kiszállni nehéz

2018. június 01. péntek - 17:08 / PP/MTI
  •    

A hét eleji mozgolódást követően konszolidálódni látszik a helyzet a kötvénypiacokon. Csökkenő mértékben, de továbbra is a biztonságosabb fundamentumok felé fordulnak a nemzetközi befektetők – ismertette Horváth István, a Sberbank Treasury vezetője. Az USA és a német államkötvények mellett a hagyományos menekülőeszközök, az arany és az olaj a kedveltek most a piacon.

Ami az olaszországi helyzetet illeti, a szakember véleménye szerint a talján gazdaság mély európai integrációja miatt a rövid távú előnyökért nem érné meg számukra feladni az eurót. Ráadásul az olasz gazdasági közel tíz éve hasonlóan kedvezőtlen mutatókkal bír, csak a mostani politikai helyzet borította valamelyest a status quot.

A Sberbank szakértője egy szemléletes példával is illusztrálta a gazdasági szereplők mostani viselkedését: egy széles ajtón fennakadás nélkül érkeznek befelé az emberek egy terembe, de pánik esetén óriási a tolongás ugyanazon az ajtón kifelé. Amint azonban csökken a kifelé tódulók száma és az ajtók áteresztőképessége normalizálódik, hirtelen eljön a megnyugvás – így van ez a piacokon is.

róma_pixabay

Mi is megérezhetjük a hatását

Londoni pénzügyi elemzők szerint az olaszországi piaci feszültség valamelyes enyhülése valószínűleg csak átmeneti, és az olasz politikai válság tovagyűrűző gazdasági-pénzügyi hatásait a közép-és kelet-európai EU-gazdaságok is megérezhetik, bár ezt a járványhatást több helyi tényező mérsékelheti. Az egyik legnagyobb londoni központú globális gazdasági elemzőház, a Capital Economics helyzetértékelésében közölte: jelenlegi várakozása szerint a tízéves olasz állampapír hozama a szerdai megtorpanás után idővel ismét felfelé indul, és 2018 végére 4 százalék körüli szinteken jár majd.

Már csak az államadósok felének van befektetési ajánlású osztályzata
A Moody’s Investors Service által kockázati besorolással ellátott államadósoknak már csak a felére érvényes befektetési ajánlású osztályzat.

A ház szerint a közép- és kelet-európai EU-gazdaságokat esetleg elérő járványhatás egyik potenciális csatornája a külkereskedelem. A ház adatai szerint a térségbeli gazdaságok olaszországi exportjának értéke jelentős, az országcsoporton belül a hazai össztermék (GDP) 2-5 százaléka között mozog.

Ezért ha a jelenlegi olaszországi politikai és piaci felfordulás következményeként meredeken visszaesik az olasz importkereslet, az a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok exportbevételeire is nyomást gyakorolhat – hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői. A ház szerint az olasz válság másik közép- és kelet-európai begyűrűzési csatornáját a bankok jelenthetik.

A cég kimutatása szerint a térségi EU-gazdaságok közül csak Lengyelországban nem kiugró az olasz bankok szerepe a hitelellátásban, a régió többi gazdaságában a hitelkiáramlás jelentős hányada közvetlenül vagy közvetve – a helyi leánybankok révén – olasz bankoktól ered. A Capital Economics grafikus kimutatása szerint Horvátországban a magánszektorbeli banki kinnlevőség-állomány 55 százaléka olasz bankoké. Szlovákiában a magánszektorral szembeni olasz kereskedelmi banki követelésállomány a teljes rendszerszintű kinnlevőség-portfólió 30 százaléka, Bulgáriában meghaladja a 20 százalékot, Csehországban, Magyarországon és Romániában pedig több mint 10 százalék.

Kivégzi a gazdaságot a választás utáni bizonytalanság?
Az olasz pártok sokban különböznek, azonban akadnak közös tulajdonságok is, amelyek összekötik őket. Ilyen például az adócsökkentés, a magasabb nyugdíj, valamint a sokrétű és bőkezűbb szociális ellátás. Minden esélye megvan Olaszországnak arra, hogy gazdasági teljesítménye negatív irányba forduljon, hiszen olyan problémákkal néz szembe az ország, mint a gyenge bankrendszer vagy a magas munkanélküliség.

A Capital Economics londoni elemzői szerint ennek alapján egyértelműnek tűnik a járványkockázat, hiszen ha az olasz bankrendszer problémái súlyosbodnak, akkor az olasz bankok feltételezhetően visszafognák térségi leánybankjaik finanszírozását.

A ház hangsúlyozza mindazonáltal, hogy a közép- és kelet-európai bankszektorok zöme jól védettnek tűnik az olaszországi problémáktól, a helyi érdekeltségek hitelkihelyezési aktivitása nem függ az olaszországi anyabankoktól érkező nagybani finanszírozástól, a térségi gazdaságokban a kinnlevőségek és a betétállomány rátája általában jóval elmarad a 100 százaléktól.

Egy globális válság kirobbanása sem kizárt?

Egy másik nagy londoni gazdaságpolitikai és monetáris elemzőház, az Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF) szerdai helyzetértékelése szerint az olasz válság eszkalálódása potenciálisan akár a tíz évvel ezelőttihez hasonló léptékű globális pénzügyi válságot is okozhat, különös tekintettel arra, hogy az amerikai kormány éppen most élezi a kereskedelmi feszültségeket az Európai Unióval. Az OMFIF elemzői hangsúlyozzák, hogy az olasz gazdaság tízszer akkora, mint Görögországé, amelynek adósságválsága alapjaiban ingatta meg az euróövezetet, így ha Olaszország távozni kényszerül az euróövezetből, azt a valutaunió aligha élné túl jelenlegi formájában.

A ház kimutatja, hogy az olasz közadósság-állomány 2500 milliárd dollárnak felel meg – ez az olasz hazai össztermék 132 százaléka -, így Olaszországé a világ harmadik legnagyobb államadósság-piaca az Egyesült Államok és Japán után. Ha az olasz állam törlesztésképtelenné válna – ami szinte bizonyosan bekövetkezne, ha Olaszország elhagyná az euróövezetet és emiatt megugranának az olasz állam hitelköltségei -, az nagy bizonyossággal olyan kiterjedésű európai bankválságot okozna, amely elérné az Egyesült Államokat is.

Az OMFIF tanulmánya szerint a jelenlegi a helyzetben Olaszországnak az amerikai-európai kereskedelmi feszültségek éleződésére van a legkevésbé szüksége, az amerikai kormány azonban éppen ebbe az irányba tart a különböző büntetővámok kilátásba helyezésével.

Egy kis populizmus még nem dönti romba Európát
Sokan azt várták, hogy az olasz választások okozta káosz (a populista pártok győztek, de egyelőre nem látszik stabil kormány alakításának a lehetősége) eladási hullámot generál a különböző eszközök piacain, de igazából csak közvetlenül Olaszországban volt tapasztalható némi gyengülés.