Alapjövedelmet vezetne be az új kormány, bóvliba kerülhet Olaszország

2018. május 26. szombat - 18:00 / piacesprofit.hu
  •    

Leminősítés lehetőségére utaló felülvizsgálat alá vette Olaszország "Baa2" szintű adósosztályzatát pénteken a Moody's Investors Service.

A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett intézkedést azzal a véleményével indokolta, hogy az új olasz koalíciós kormány költségvetési tervei miatt jelentősen megnőtt az olasz államháztartás érdemi gyengülésének kockázata.

Már csak az államadósok felének van befektetési ajánlású osztályzata
A Moody’s Investors Service által kockázati besorolással ellátott államadósoknak már csak a felére érvényes befektetési ajánlású osztályzat.

A felülvizsgálat bejelentéséhez fűzött elemzésében a Moody’s kiemeli, hogy a koalíció két pártja, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga kormányzati szerződése “messze nem” a további költségvetési konszolidációról szól, hanem költséges kiadási és adóintézkedésekről, ugyanakkor nem tartalmaz semmiféle egyértelmű javaslatot ezek finanszírozására. Példaként említenek olyan reformtereket, mint az egykulcsos adó és a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését.

A cég kiemeli, hogy Olaszország már most is a hazai össztermék (GDP) csaknem 16 százalékát költi nyugdíjakra, és ez az egyik legmagasabb arány a fejlett gazdaságok között. Többek között emiatt a GDP-arányos olasz államadósság-ráta meghaladja a 130 százalékot.

Ha a Moody’s a felülvizsgálat eredményeként egy fokozatnál nagyobb mértékben rontaná a “Baa2” hosszú távú olasz adósosztályzatot, azzal Olaszország e cég besorolási nyilvántartásában elveszítené befektetési ajánlású minősítését.