Ennél már csak rosszabb lesz?

2011. október 24. hétfő - 13:25 / piacprofit.hu
  •    

Mind az üzleti, mind a fogyasztói várakozások romlottak, s szintjük egyaránt a 2009 végi, 2010 elei, meglehetősen alacsony értéknek felelt meg - derül ki a GKI-Erste - az EU támogatásával készült - konjunktúraindexéből.

Az üzleti szférán belül októberben csak a messze legalacsonyabb, s szeptemberben is jelentősen csökkenő építőipari bizalmi index értéke emelkedett egy kissé, a többi ágazaté esett. Az ipari várakozások az európai tendenciáknak megfelelően fél éve romlanak. Most egyedül a saját termelésű készletállomány megítélése javult az előző hónaphoz képest, az elmúlt időszaki és a következő negyedévre várt termelés, valamint a rendelésállomány – ezen belül az exportrendelések – megítélése jelentősen romlott. Az építőipari bizalmi index értéke – a szeptemberi jelentős csökkenés után – októberben felfelé korrigált. Az előző három hónap termelési színvonalának megítélése ugyan enyhén tovább romlott, de a rendelésállományoké javult. A kereskedelmi bizalmi index a szeptemberi szerény pozitív korrekciót követően októberben jelentősen csökkent. Romló eladási pozíció és enyhén növekvő készletszint mellett a rendelésekre vonatkozó várakozások kifejezetten zuhantak. A szolgáltatói bizalmi index egyértelműen, de a kereskedelminél kevésbé romlott októberben. Kedvezőtlenebb lett az elmúlt és a következő időszak forgalmának megítélése is.

A foglalkoztatási hajlandóság az iparban sokkal rosszabb lett, a leépítést tervezők aránya ismét jelentősen meghaladta a bővíteni szándékozókét. A kereskedelemben és a szolgáltató szférában némi gyengülés, az építőiparban erősödés volt tapasztalható, s markánsabb lett a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az áremelési szándék az építőipar kivételével minden ágazatban erősödött, ez utóbbi ágazatban azonban az árcsökkenést előre vetítők jelentős és növekvő többségben vannak az áremelésre készülőkkel szemben. Tovább nőtt a fogyasztók inflációs félelme. A magyar gazdaság helyzetének megítélése az iparban zuhant, a kereskedelemben, a szolgáltató szférában és a lakosság körében csökkent, az építőiparban lényegében nem változott. (Az idei 1,5 százalékos GDP növekedés után a korábban várt 3,0 százalékkal szemben már csak 0,5 százalékos bővülést vár a Kopint-Tárki jövőre.)

A GKI fogyasztói bizalmi index csökkenése egy év óta szinte folyamatos. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét jóval rosszabbnak ítéli meg, mint egy hónappal ezelőtt. A következő egy évben várható megtakarítási képesség valamint a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségének megítélése is rosszabb lett, mint az előző hónapban volt. (Idén korábbi prognózisukál kisebb, 1,7 százalékos GDP-növekedésre számítanak a TakarékBank elemzői.)

Látszat javulás

A magyar gazdaság helyzete 2011-ben döntő pontokon rosszabb az előző évinél, ahol pedig jobb – a külső egyensúly javulásán kívül – ott ez is csak látszat – írta a GKI Gazdaságkutató Zrt. 2011-2012-es előrejelzésében. A gazdasági növekedés csak a jó időjárás okozta mezőgazdasági termés miatt gyorsul (a tavalyi 1,2%-ról 1,5%-ra). A munkaerőpiacon érdemi javulás nincs. Az államháztartás valós hiánya sokkal nagyobb a tavalyinál. (A strukturális, egyszeri tételeket nem tartalmazó hiány a 2009. évi 2%-ról 5%-ra emelkedik.) Az államadósság csak a magán-nyugdíjpénztárak államosítása és a devizatartalék mérséklése miatt csökken.

A gazdaság fejlődésre és befektetésre kész része túladóztatott, a befektetési kedv és lehetőség romlott. A korábban felhalmozott makro-tartalékok egy részét a kormány elhasználta, a kisvállalkozások és a magánszemélyek jövedelemtartalékai kimerülőben vannak. Pénzpiaci megítélésünk 2011 nyarán újra romlani kezdett, majd 290 forinton is túlra gyengítő hatást keltett a devizahitelesek egyösszegű kedvezményes végtörlesztésének ötlete.