Csak kósza ötlet az értéknövekedési adó

2012. június 18. hétfő - 13:35 / piac-profit.hu
  •    

Nem tartja megfelelőnek az értéknövekedési illeték jelenlegi tervezetét a BDO vezető adótanácsadója. Gerendy Zoltán szerint az új adófajta egyszerűen túl bonyolult, túl sok lehetőséget hagy a jogvitára. Ráadásul nem ez az egyetlen új adónem, amellyel a gazdasági szereplőknek szembe kell néznie.

Tíz százalékos értéknövekedési hozzájárulást fizethetnek az ingatlanuktól megváló tulajdonosok az illetékes önkormányzatnak a tervezet szerint. „Olyan területeken, ahol az önkormányzat jelentősebb fejlesztéseket hajt végre ott az ingatlanok értéke ennek következtében jelentősen megnőhet, az önkormányzat pedig ennek a tervezett illetéknek a segítségével részesülhet ebből az értéknövekedésből."  – mondta a GazdaságTV.hu kérdésére Gerendy Zoltán, a BDO vezető adótanácsadója. A szakértő szerint a bevezetésre váró új adófajta miatt a cégek többsége nem tudná reálisan kalkulálni a nyereségét és ez blokkolhatná az ingatlanpiaci fejlesztéseket is.

„Az a probléma, hogy nagyon nehéz meghatározni azt a reális adóalapot, amelyet mind az adózó, mind az adóbeszedő közös nevező alapján meg tud állapítani. Tehát egy adó akkor jó, ha egyszerű, a vita lehetősége ki van zárva, de ha az adó több értelmezési lehetőséget is felvet, akkor ez kiválló lehetőség a jogvitára, ami alaposan elhúzhatja az adóbeszedést. Egyszerűen szólva a jó adók az egyszerű adók, ez meg nem az" – mondta a BDO vezető adótanácsadója.

Nem csak az értéknövekedési illetékkel kell számolniuk a gazdasági szereplőknek. Júliustól lesz telefonadó, jövő januártól tranzakciós illeték és biztosítási adó valamint háromkulcsossá válik a társasági adó. Az energia- és közműcégek társasági adója 30 százalékra nő. A cégeknek ötmillió forint felett kötelező utalni.

A kormány szándékai szerint az új adók a szolgáltatókat terhelik és nem a magánszemélyeket. A krízisadókat kivezetik. 2013-ra 500-600 milliárdos adóteher növekedést mond a kormány és nő az adócentralizáció is.