Az arabok és Kína menti meg a válság sújtotta nyugatot?

2008. október 19. vasárnap - 16:20 / MTI
  •    

A pénzügyi válság sem tudta elvenni a kedvét a felzárkózó országok hatalmas összegekkel rendelkező állami vagyonalapjainak attól, hogy keressék a jó befektetési lehetőségeket nyugati pénzintézetekben és vállalatokban. Ez az érdeklődés igen jól jön a jelenlegi helyzetben, amikor a bankok és a vállalatok likviditási gondokkal küzdenek.

Legutóbb Kína, Qatar és Abu Dhabi jelentkezett befektetőként: a Credit Suisse svájci bank 8,75 milliárdos tőkeemelésének jó része a Qatar Investment Authority-tól származik. A Blackstone befektetési alap azt jelezte, hogy a China Investment Corp. 9,9 százalékról 12,5 százalékra növelte részesedését a csoportban. Korábban a világ egyik legnagyobb vagyonalapjának vezetője, az Abu Dhabi Investment Authority vezetője közölte, hogy az ADIA folyamatosan vizsgálja a nyugati vállalatokban való részesedés vásárlásának lehetőségét. Az alapok azonban nemcsak bankok iránt érdeklődnek: az Abu Dhabi Mubadala Development Co például a félvezetőket gyártó Advanced Micro Devices cégbe szállt be.

Ágazati számítások szerint 10 ezer milliárd dollár felé tart a szuverén vagyonalapokban kezelt tőke globális értéke, ahogy az ilyen típusú befektetési alapokat kezelő felzárkózó térségi kormányok folyamatosan halmozzák tartalékaikat és kereskedelmi többleteiket. A londoni pénzügyi szolgáltató szféra nemzetközi promóciós tevékenységét ellátó társaság, az International Financial Services London (IFSL) becslései szerint a szuverén vagyonalapok befektetői tőkeállománya tavaly 18 százalékkal 3300 milliárd dollárra (550 ezer milliárd forintra) emelkedett; ez a kétszerese a 2001-ben mért tőkevagyonnak.

A növekedés zöme az ázsiai felzárkózó gazdaságok hivatalos devizatartalékainak emelkedéséből, illetve más felzárkózó gazdaságok – többek között Oroszország – olajexport-bevételeiből eredt.

Az IFSL előrejelzése szerint a szuverén vagyonalapokban kezelt tőke értéke 2010-re el fogja érni az ötezer milliárd, 2015-re pedig a 10 ezer milliárd dollárt.

A szuverén vagyonalapok olyan súlyú globális nagybankokat segítenek ki likviditással, mint a Citigroup, amelynek eddig 22 milliárd dollár tőkét nyújtottak – ezzel 12,7 százalékos részt szerezve e bankban -, vagy a Merrill Lynch, amely 12,2 milliárd dollár tőkeinjekciót kapott szuverén vagyonalapoktól, 23 százalékos  részesedésért cserébe.