A növekedés még odébb van

2010. március 01. hétfő - 09:41 / PP/MTI
  •    

Az idén véget ér a recesszió Magyarországon, a külső egyensúlyban ismét aktívum keletkezik, és kormányzati akarat esetén elérhető az országgyűlés által elfogadott költségvetési hiány, de a gazdaság éves átlagban még stagnálni fog - áll a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében.

2010 közepétől a magyar gazdaság iránti nemzetközi bizalom jelentősen javul. Miközben a jegybanki alapkamat 9,5 százalékról 5,75 százalékra csökkent, az árfolyam nagyobb kilengések nélkül 270 forint/euró körül ingadozik. Nincs szükség az IMF-hitelkeret teljes lehívására, sikeres volt a magyar euró- és dollárkötvény-kibocsátás, s a görög válság sem hatott negatívan a magyar gazdaság megítélésre. Sőt, a magyar kiigazítást sokan példaként állítják a nagy hiánnyal most szembesülő országok elé.

Hetedik negyedéve 

A recesszió azonban már hét negyedéve tart, s az Európai Unióhoz viszonyítva két negyedévvel később, csak 2010. I. negyedévében ér véget Magyarországon. Éves átlagban azonban még 2010 egészében is csak stagnálás várható. A fogyasztás még tovább csökken, mintegy 1 százalékkal, s a beruházások is csak szerényen, 3 százalék körül emelkednek, főleg az EU által támogatott infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően.

Bár az EU-ban már 2009 III. negyedévében emelkedett a GDP a II. negyedévhez képest, a IV. negyedévi, mindössze 0,1 százalékos emelkedés a növekedés törékenységét jelzi – hívják fel a figyelmet. Az alacsony ütem arra utal, hogy az eddigi európai növekedés részben készlet-feltöltés, részben a költségvetési kiadásokkal folytatott élénkítés (roncsprémium) eredménye volt, s még bizonytalan, hogy mindezek hatására mennyire indultak be öngerjesztő folyamatok. A kételyek ellenére az európai konjunktúra javulása tény, s ennek megfelelően a magyar export 2009 decemberében már 9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, igaz nagyon alacsony szintet – jegyzik meg.

Az építőpar beindulhat 

Az idei I. negyedévben az ipar és az építőipar teljesítménye már várhatóan kissé meg fogja haladni az egy évvel korábbit. A munkanélküliség azonban még emelkedni fog, számos, tartalékait tavaly felélő cég ugyanis további leépítésre, netán megszűnésre kényszerül. A munkanélküliségben 2010-ben a II. negyedévtől várható – kezdetben szezonális okok miatt – némi javulás, de éves átlagban romlani fog a mutató. Biztató, hogy az iparban és a kereskedelemben már alig több a létszámcsökkentést, mint a létszámnövelést tervező cégek száma – fűzik hozzá.

A jelenlegi és a következő kormány 2010-ben szigorú fiskális és jövedelempolitikát kényszerül folytatni, ami lazuló monetáris politikára ad esélyt. A 2010-es költségvetési törvény 3,8 százalékos államháztartási hiánnyal számol. Ez – kormányzati akarat és nagyon fegyelmezett költségvetési politika, esetleg kisebb korrekció esetén – a nemzetközi szervezetek szerint is elérhető. E szervezetek feltehetőleg csak akkor tolerálnának egy 5 százalék körüli idei hiányt, ha az egyszeri konszolidációs kiadásoknak lenne a következménye, s garanciákat látnának újratermelődésük megakadályozására.

Egyensúlyok

2009-ben a magyar gazdaság külső egyensúlya látványosan javult. Ez a belső felhasználás (fogyasztás, beruházás) csökkenése miatt visszaeső importtal, és az EU források némileg gyorsuló beáramlásával magyarázható. A folyó fizetési és tőkemérleg a 2008. évi 6,6 milliárd eurós deficit után 2009-ben és 2010-ben is 2,8 milliárd euró körüli aktívummal zárhat. Az ország külföldi adósság-állománya jelentősen csökken.