A bankadó miatt nem vonul ki egy bank sem!

2010. október 12. kedd - 17:57 / PP/MTI
  •    

Sem a bankszövetségnek, sem az MNB-nek nincs tudomása arról, hogy a bankadó miatt bármely bank kivonulását tervezné a magyar piacról. A nagybankok tulajdonosai elkötelezettek a magyar piac iránt, mondták a hitelintézetek illetékesei az után, hogy a Népszava azt írta, a bankadó miatt hárman is a kivonulást fontolgatják.

A Népszava keddi számában pontosan meg nem nevezett forrásokra hivatkozva írta, hogy három bank gondolkodik a távozáson, azonban nem nevezte meg a pénzintézeteket, csak annyit közölt, hogy ezek mérlegfőösszegük alapján nem sokkal vannak az OTP mögött.

"Tudomásunk szerint egyetlen magyar nagybank külföldi tulajdonosa sem tervez a belátható időben kivonulást vagy a tevékenység megszüntetését Magyarországon" – cáfolta a felröppentett hírt az MTI-nek Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója. Más kérdés, hogy az üzletpolitikákban lesznek módosulások a bevezetett bankadó és a bankokra háruló egyéb teher miatt – tette hozzá. A szakember szerint több külföldi bank jelezte: amikor mérlegelni kell majd, mely leánybanknak juttatnak tőkét vagy adnak pótlólagos finanszírozást, figyelembe veszik, mely országban milyen a jövedelemtermelő képesség.

Inkább a szektor tőkevonzó lépessége gyengül 

A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) nincs tudomása arról, hogy a bankadó miatt bármely bank kivonulását tervezné a hazai pénzpiacról – mondta Király Júlia, az MNB alelnöke is egy keddi sajtótájékoztatón. Aláhúzta: a jegybank szerint a bankadó jelentős kockázata az, hogy csökkentheti a magyarországi bankszektor tőkevonzó képességét, és ezáltal hitelezési lehetőségeit, azaz a hazai bankpiacon tovább szűkülhet a vállalkozások és a háztartások hitelhez jutása.

A Raiffeisen Bank elkötelezett Magyarország iránt, nincs szándékában kivonulni a magyar banki piacról – írta e-mailben Peter Klopf, a bank szóvivője, a Bloomberg hírszolgálat keddi közlése szerint. A KBC is megerősítette elkötelezettségét a magyar piac iránt, és jelezte, nem kíván arról visszavonulni. Viviane Huybrecht, a KBC brüsszeli szóvivője kedden azt mondta, hogy Magyarország egyike a hazai piacaiknak, ahol jelen kívánnak lenni. Andreas Treichl, az Erste vezérigazgatója még hétfőn a Financial Times hétfői számában egyebek között azt nyilatkozta, hogy nincs olyan körülmény, amiért hátat fordítanának Magyarországnak.

Az Intesa Magyarországon stratégiailag érdekelt – jelentette ki a CIB anyabankja, az Intesa Sanpaolo csoport szóvivője, akit ugyancsak a Bloomberg idézett. A szóvivő hozzátette: a bank megbízható és hosszú távú befektető Magyarországon.

A Nemzetközi Bankárképző Központ (NBK) elemzése szerint a mérlegfőösszeg alapján a piacvezető Magyarországon az OTP Bank (20,7 százalék). Utána következik a K&H (10,1 százalék), az MKB Bank (9,4 százalék), az Erste Bank (9,2 százalék), a CIB (8,7 százalék) és a Raiffeisen (7,7 százalék). A magyar bankszektor az NBK elemzése szerint az első félévben 176,5 milliárd forint adózás előtti nyereséget ért el, ami 20,7 százalékkal kisebb a tavalyi első félévinél. 

Polarizált szektor
Az NBK szerint az elmúlt időszak legjelentősebb fejleménye az, hogy a bankrendszer erősen polarizálódik: 6-8 bank a piaci körülményekhez képest továbbra is jó, illetve megfelelő jövedelmezőséggel bír, 9 bank kisebb-nagyobb mértékben veszteséges, míg a többiek a korábbi időszaknál jóval alacsonyabb eredményt képesek felmutatni. A bankoknak az NBK elemzése szerint 2010-ben közel 135 milliárd forint bankadót kell megfizetniük, amelynek a fele szeptember végéig volt esedékes. Az első félévi adózás előtti eredmény azonban 12 bank esetében nem nyújt fedezetet a bankadó első felének a befizetésére, nekik a szeptemberi befizetési kötelezettségből 20,5 milliárd forintot tőkével kell fedezniük. A magyarországi bankpiaci változásokat az eddigi tapasztalatok szerint alapvetően az anyabanki változások motiválták. Például, ha a külföldi tulajdonosok egyesülnek, általában összeolvasztják leányvállalataikat is, mint a SanPaolo és Banca Intesa esetében történt, amelyek magyarországi leánybankjai (IEB, CIB) is fuzionáltak. Előfordul az is, hogy a változásokra azért kerül sor, mert a vezetőváltás miatt megváltozik a stratégia, és egy adott piac vagy tevékenység már kevéssé fontos, mint például az Unicreditnél, ahol nemrég neveztek ki új vezérigazgatót. Az olasz bankcsoport ezután a hazai és német piac mellett olyan területekre kíván koncentrálni, ahol erős az UniCredit pozíciója, míg a csekély piaci részesedéssel rendelkező érdekeltségeitől megválhat – jelentette be az új vezető.