Visszaélés cikkek


Hamarosan sokkal könnyebb lesz a belső visszaéléseket jelenteni

Hamarosan sokkal könnyebb lesz a belső visszaéléseket jelenteni  

Hogyan kell felállítani és jól működtetni a céges visszaélés-bejelentési rendszert?
A középkorú, közép- vagy felsővezető férfiak a leggyanúsabbak a cégeknél

A középkorú, közép- vagy felsővezető férfiak a leggyanúsabbak a cégeknél  

Világszintű statisztikákat nézve a cégeknél előforduló visszaélések fele bejelentések alapján derül ki.
Könnyebbé vált bejelenteni a visszaéléseket

Könnyebbé vált bejelenteni a visszaéléseket  

Elfogadta az országgyűlés, és immár a Magyar Közlönyben is közzétették az úgynevezett Panasztörvényt.
Fontos szabályozás csúszik: az EU-ban egyedül Magyarország nem lépett még

Fontos szabályozás csúszik: az EU-ban egyedül Magyarország nem lépett még 

Egy 2019-ben hatályba lépett uniós direktíva értelmében valamennyi 50 főnél több munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak kötelezően belső visszaélés-bejelentő rendszert kellett (volna) kialakítania 2021 végétől. Azok a hazai cégek, akik ennek a követelménynek meg szeretnénk felelni, ugyanakkor nehéz helyzetben vannak, ugyanis Magyarország az egyetlen uniós tagállam, ahol nyomai sem látszódnak a direktíva átültetésének a nemzeti jogrendbe – derül ki a Taylor Wessing Budapest ügyvédi iroda adatvédelmi szakértőinek összefoglalójából.
A Google űrlapjain is támadnak a hackerek – hogyan lopják el az adatokat?

A Google űrlapjain is támadnak a hackerek – hogyan lopják el az adatokat? 

A Sophos “Phishing and Vírus Actores Abuse Google Forms for Credentials, Data Exfiltration” kutatása leírja, hogyan élnek vissza a Google úrlapokkal a kibertámadók - a kezdő szintű csalóktól kezdve a kifinomultabb ellenfelekig – annak érdekében, hogy támadásokat indítsanak szervezetek vagy magánszemélyek ellen.
Kiadták a figyelmeztetést – visszaélnek az Aldi nevével

Kiadták a figyelmeztetést – visszaélnek az Aldi nevével 

Csalók az Aldi nevében küldenek sms-ben vagy e-mailben értesítést a kereskedelmi lánctól érkező csomagról, nyereményről vagy tesztelési programról, vélhetően adathalász céllal – közölte a cég.
Így védi meg a tufa a személyes adataid

Így védi meg a tufa a személyes adataid 

Az internetes szolgáltatásokat nyújtó cégek esetében a felhasználók csak reménykedhetnek abban, hogy a vállalat, amelyre rábízták szinte az egész életüket, megfelelően védi személyes adataikat. A tufa (2FA) segít, hogy a belépési kódokkal a támadók kevésbé tudjanak visszaélni.
Szabályozás nélkül itt az orwelli világ

Szabályozás nélkül itt az orwelli világ 

Ha nem szabályozzák az arcfelismerő rendszerek használatát, az faji megkülönböztetéshez, az adatokkal való visszaéléshez és orwelli államokhoz vezethet, figyelmeztetett a Microsoft vezető jogtanácsosa.
Megint egy piramisjáték, a károsultak futhatnak a pénzük után

Megint egy piramisjáték, a károsultak futhatnak a pénzük után 

Az MNB 91 millió forint bírsággal sújtotta az Atlantic GAM S.A. társaságot, mert engedély nélküli befektetési és pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végzett. A jegybank az ügyben büntetőfeljelentést is tett.
Pörög az illegális kórházbiznisz

Pörög az illegális kórházbiznisz 

Évi jó negyedmillió külföldi beteg német kórházakban való kezelése évi vagy 1.2 milliárd eurós bevételt jelent, amelyen azonban nem egy helyen közvetítőkkel osztoznak a gyógyintézmények – illegálisan.

Ezt nem teszik ki a kormányablakba 

Két kormánytisztviselőt vádol korrupciós bűncselekményekkel a Fővárosi Főügyészség - adott tájékoztatást a fővárosi főügyész. A kormányablak ügyintézői visszaéltek azzal, hogy hozzáféréssel rendelkeztek különféle nyilvántartásokhoz.

Így úszhatjuk meg, hogy webes csalók átverjenek 

A világhálón a vásárlás gyors, egyszerű és gyakran olcsóbb – néha pedig kockázatos. A világháló ugyanakkor óriási terep a bűnözőknek is. Ám ha tájékozottak és meggondoltak vagyunk, a buktatók elkerülhetők.

Kétmilliárd felhasználót is érinthet a Facebook-botrány 

A Facebook alapítója és elnök-vezérigazgatója szerint több mint kétmilliárd Facebook-profilhoz férhettek hozzá illetéktelenül, a felhasználók tudta és engedélye nélkül. Zuckerberg újságírókkal tartott telefonkonferencián ismertette a sajtót is meglepő adatot.

Kétszer annyi gazdasági bűncselekményt tapasztaltak a cégek, mint tavaly 

Duplájára nőtt a felderített gazdasági bűncselekmények száma az elmúlt évben, minden második cég érintett lehet. Azonban valószínűleg nem a visszaélések száma nőtt ilyen mértékben, hanem az azokkal kapcsolatos tudatosság javult.

A rokonok gyakran csak rontanak a cég helyzetén 

Az alkalmazottak, beszállítók és üzleti partnerek közötti összeférhetetlenség észlelése komoly kihívások elé állítja a vállalatokat. Az összeférhetetlenség nagyban növeli a vállalati korrupció és más visszaélések kockázatát, de a gépi intelligencia egyre inkább lehetővé teszi az eddig eltitkolt összefonódások leleplezését a vállalatok számára is – hangzott el a Joint Venture Szövetség és a Magyar Vállalati Compliance Társaság (MVCT) múlt pénteken megrendezett országos konferenciáján.

Túlságosan bíznak dolgozóikban a magyar cégvezetők 

A hazai kis- és középvállalkozások vezetőinek több mint 75 százaléka véli úgy, hogy a munkatársakba vetett bizalom elegendő lehet a visszaélések megelőzésére, ugyanakkor átlagosan éves bevételük 5-7 százalékát visszaélések miatt vesztik el, ami árnyalja a vállalatvezetők pozitív elképzeléseit.

Ne bírjuk a korrupciót - de az ajándék, az más 

Globálisan tízből négy cégvezető elképzelhetőnek tartja, hogy akár etikátlan eszközökhöz is folyamodjon cége pénzügyi terveinek teljesítése érdekében – állapítja meg az EY Globális Visszaélési Felmérésének 2016-os kutatása. Általános elvárás az átláthatóság, de a magyar vezetők jelentős része szerint egy kis ajándék azért még belefér...

A tipikus elkövető évek óta nálunk dolgozik 

Egyre sokrétűbb visszaélésekre kell számítani a gazdasági bűncselekményekben – derül ki a PwC felméréséből. A tipikus elkövető pedig nem kívülről jön, hanem nálunk dolgozik.

A cégek zsebére megy a korrupció, mégsem törődnek vele 

Kettős mércével viszonyulnak a korrupcióhoz a hazai vállalkozások: a gazdaság egészében látják, hogy jelen van, de tagadják, hogy saját házuk táján vagy közvetlen környezetükben tapasztalnák. Tízből nyolc cég nem monitorozza a visszaéléseket házon belül, inkább bízik az alkalmazottaiban. A cégvezetők leginkább attól félnek, hogy a beosztottak belső adatokat szivárogtatnak ki.

Felfüggesztették a Buda-Cash Brókerház engedélyét 

A tudomására jutott visszaélés-gyanús esetek miatt az MNB ma közzétett végzésében azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház Zrt. tevékenységi engedélyét, továbbá felügyeleti biztosokat rendelt ki az intézményhez.

Így csökkentheti a visszaéléseket cégében 

Egy cég érdekeit sértő visszaélések a legkisebb vállalkozásokban is előfordulhatnak és cégtulajdonosként jogos elvárás, hogy tudjunk ezekről. Nem mindegy azonban, hogy miként derül fény a vállalaton belüli jogsértésekre, vagyis, hogy a munkáltató milyen feltételekkel üzemeltethet belső visszaélés-jelentő rendszert.

Belső ellenőrzés: kellene a cégeknek 

Fontos lenne a belső ellenőrzés a magyar cégeknek, ám mégsem hajlandóak rááldozni. A vállalati csalásokat elsősorban a pénzügyi haszon motiválja, és a gyenge felderítés bátorítja – derül ki egy friss felmérésből.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Pénzszerzés

Ne hagyja veszni a 150 ezer forintot!

Ne hagyja veszni a 150 ezer forintot! 

Itt az év vége, így most kell résen lenniük azoknak, akik szeretnének élni a nyugdíj- és egészségpénztári tagság után igénybe vehető 20 százalékos személyijövedelemadó-visszatérítés lehetőségével.

Adózás

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól  

Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek.

Cégblog

Kihirdették a Klasszis TopDesign 2023 győzteseit: íme a nyertes hotelek, éttermek, tervezők

Kihirdették a Klasszis TopDesign 2023 győzteseit: íme a nyertes hotelek, éttermek, tervezők 

A napokban megnyílt ötcsillagos pesti belvárosi Hotel Dorotheában átadták a győzteseknek a díjakat a Klasszis Csoport által meghirdetett Klasszis TopDesign 2023 gálaestjén.

Klímablog

Ebben is beelőztek a románok

Ebben is beelőztek a románok  

Elindult Romániában az italcsomagolásra használt műanyagflakonok, üvegpalackok és fémdobozok visszaváltását ösztönző betétdíjas rendszer.

Infokom

Minden, amit a munkavállalóknak tudniuk kell, mielőtt használni kezdik a ChatGPT-t

Minden, amit a munkavállalóknak tudniuk kell, mielőtt használni kezdik a ChatGPT-t 

Az elmúlt hónapok során felerősödtek a mesterséges intelligenciát (AI) alkalmazó eszközökről szóló viták.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo