ITM cikkek


Lépett a hatóság: több ezer feketén foglalkoztatott jogviszonya rendeződött

Lépett a hatóság: több ezer feketén foglalkoztatott jogviszonya rendeződött 

A kapcsolódó törvénymódosítás tavaly tavaszi elfogadása óta egészen pontosan 7115 be nem jelentett foglalkoztatottnak rendeződött a jogviszonya a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság hathatós közreműködésével.
Segítséget kapnak az elbocsátott Tungsram-dolgozók

Segítséget kapnak az elbocsátott Tungsram-dolgozók 

Támogatott képzéseket indítanak számukra.
Kapuzárás, aki gyors még bejuthat az ingyenes informatikai képzésre

Kapuzárás, aki gyors még bejuthat az ingyenes informatikai képzésre 

Már csak 2 ezer szabad hely van az államilag támogatott ingyenes IT képzésre, ma éjfélig lehet jelentkezni.
Újra lehet jelentkezni ingyenes informatikai képzésre

Újra lehet jelentkezni ingyenes informatikai képzésre 

A koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági és munkaerőpiaci helyzetre reagálva az Innovációs és Technológiai Minisztérium először két évvel ezelőtt hirdette meg az Újratervezés Programot, hogy díjmentes informatikai átképzéssel segítse azokat, akik a pályaváltás mellett döntöttek. 
Még két hónap könnyítést kaptak az ukrán fuvarozók

Még két hónap könnyítést kaptak az ukrán fuvarozók 

Június végéig fuvarozási engedély nélkül közlekedhetnek az ukrán teherautók.
Kamu vásárló megy a használtautó-kereskedőkhöz

Kamu vásárló megy a használtautó-kereskedőkhöz 

Márciustól szeptemberig vizsgálja a fogyasztóvédelmi rendelkezések betartását a használtautó-kereskedésekben a szakhatóság. Az ellenőrzések a fogyasztói panaszokban is jelzett problémák feltérképezését szolgálják, a tájékoztatási kötelezettségek megfelelő teljesülését kérik számon. Az egyik megyei kormányhivatal az akció részeként a hazai hatósági gyakorlatban először egy komplett gépkocsit próbavásárol majd.
Plusz 5 milliárd a kkv-knak

Plusz 5 milliárd a kkv-knak 

Közel nyolcszáz vidéki kis- és középvállalkozás vehet fel összesen 5600 munkavállalót a KKV kapacitásbővítő támogatásnak köszönhetően – jelentette be Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hozzátette, az eredeti 15-ről mintegy 20 milliárd forintra megemelt forráskeret hozzájárul az álláskeresők számának csökkentéséhez, a gazdaság élénkítéséhez.
Mától indul a pályázat: akár 180 ezer forintot is lehet kapni elektromos kerékpárra

Mától indul a pályázat: akár 180 ezer forintot is lehet kapni elektromos kerékpárra 

Egyszerűsödtek a pályázati feltételek is.
Felfüggesztik a kamionstopot

Felfüggesztik a kamionstopot 

Jön a húsvét.
Megvolt a húsvét előtti nagy razzia - sonkák buktak el a teszten

Megvolt a húsvét előtti nagy razzia - sonkák buktak el a teszten 

Az édességek és a pálinkák is átmentek a vizsgálaton, 5 sonkánál azonban problémát találtak.

Az e-mobilitás akadálya a kevés töltőállomás, Magyarország előretör 

A tervezettnél korábban hozták meg a támogatási döntéseket az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF2) polgári-katonai kettős célú és alternatív üzemanyagokat érintő közlekedési projektjavaslatairól. Magyarország a lengyelekkel holtversenyben a legtöbb nyertes pályázattal büszkélkedhet, öt hazai fejlesztési terv valósulhat meg összesen több mint 11 milliárd forint értékben. Közülük négy a tiszta és csendes elektromos autózás további térnyerését segíti elő az ultragyors töltőhálózat bővítésével és a fővárosi repülőtér belső töltőinfrastruktúrájának kiépítésével.

Két év kihagyás után újraindul a határon átnyúló kerékpártúrákat támogató pályázat 

Ötven-hatvan szervező nyerhet akár félmillió forint vissza nem térítendő forrást a környezetbarát, egészséges közlekedési módot népszerűsítő túrák megrendezéséhez. A határmenti térségek kulturális, történelmi, építészeti és természetvédelmi értékeinek megismertetését is szolgáló kezdeményezés a járványhelyzet miatt tavaly és tavalyelőtt szünetelt. 2022-ben minden korábbinál nagyobb, 28 millió forintos keretösszegből valósulhatnak meg biciklis programok.

Egyéni vállalkozóknak hitelek, állami támogatások egy helyen 

A vállalkozások igényeinek megfelelően új funkcióval bővült a VALI, a Vállalkozói Információs portál. A legújabb fejlesztés eredményeként a társas vállalkozások mellett mától már az egyéni vállalkozók számára is elérhetőek a személyre szabott információk a honlapon.

Ha valaki napelemben gondolkodik, most lépjen 

Mindenkinek jut támogatás a lakossági napelempályázat keretéből, aki megfelel a jogosultsági feltételeknek - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Uniós pályázatok: most erre is pénzt szerezhetnek a vállalkozások 

A magyar vállalkozások, közigazgatási szervezetek előtt is megnyíltak a Digitális Európa Programhoz kapcsolódó újabb közvetlen uniós pályázatok.

150 ezer forint támogatást lehet szerezni egy új munkavállalóval 

Eddig 42 ezer embert értek el a vállalkozások munkaerő-támogatásával.

Támadnak a független benzinkutasok 

Megalakult a Független Benzinkutak Szövetsége.

Egyre pofátlanabbak a csalók - így húznak le a netes oldalak 

Erőfeszítés nélküli, szupergyors gyógyulással, fogyással vagy nyelvtanulással kecsegtetnek a csodát ígérő termékeket árusító, tisztességtelen weboldalak.

Ekkora luftot már rég rúgott a kormány 

Reggel kiadott egy közleményt az Innovációs és Technológiai Minisztérium, mely szerint egyedülálló intézkedések védik a magyar embereket az európai áremelkedéstől. Aztán pár perccel később megérkezett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hivatalos jelentése az inflációról, amelytől hanyatt vágódott az összes szakértő, mert minden várakozásnál rosszabb adatok érkeztek.

Nincs roham a boltokban az árstop hatására 

Az Auchan, az Aldi, a Lidl és a Spar elfogadja a SZÉP kártyákat, életbe lépett az árstop is, ennek ellenére semmiféle tömeges vásárlás nem tapasztalható a boltokban.

Nem lesz figyelmeztető lövés, egyből bírságol a fogyasztóvédelem, ha valaki átlépi az árstoppot 

A hagyományos üzletek mellett az élelmiszert értékesítő webshopokban is vizsgálja február elsejétől a rögzített árak betartását a fogyasztóvédelem. A kijelölt termékeket a tavaly október közepinél drágábban kínáló, az előírt mennyiséget készleten nem tartó vagy a tájékoztatásban mulasztó kereskedő az első jogsértést sem ússza meg figyelmeztetéssel – jelentette be Schanda Tamás.

Dolgozni a mínuszokban: így védhetők ki a téli munkavégzés veszélyei 

Az átlagosnál hidegebb időjárás miatt fokozottan ügyelni kell a biztonságos munkavégzésre, a téli körülményekből fakadó egészségi ártalmak megelőzésére.

20 milliárdos pályázati keret nyílt meg 

Az ország kevésbé fejlett régiói vállalkozásait megcélzó 80 milliárd forintos pályázatot követően megnyílt az a 20 milliárd forintos beruházásösztönző pályázat is, amely a fejlettebb régiók mikro, kis- és közepes vállalkozásainak nyújt támogatást.

Mától újra megnyitottak egy pályázatot - akár 200 millió forint is szerezhető 

A Technológiaváltó támogatási programban eddig 1700-nál is több vállalkozás kapott összesen több mint 210 milliárd forint támogatást és a mai naptól újabb 100 milliárd forintra lehet pályázatot benyújtani a GINOP Plusz keretében.

Változott a szabályozás: új időszámítás kezdődött Magyarországon 

A vásárlók jogait erősítő új rendelkezések betartását januártól decemberig több mint 1100 helyszínen ellenőrizte a fogyasztóvédelmi hatóság. A vevőknek szóló tájékoztatásokban még javítottak is az üzletek 2020-hoz képest, a jótállási jeggyel összefüggő több mulasztás miatt összesített teljesítményük azonban romlott. Pedig idén januártól uniós irányelv alapján további, bár ezúttal kisebb léptékű változásokhoz kell alkalmazkodniuk.

Újabb támogatás a szakképzésben tanulóknak, havi több tízezer forint lehet 

A technikumokban és szakképző iskolában már két évfolyam kap általános ösztöndíjat, a most futó tanév második felétől nagyobb összegű juttatásban is részesülhet mintegy kétezer diák. A havi 16-34 ezer forintos Apáczai ösztöndíjakra a hátrányos helyzetű és jó tanulmányi eredményű kilencedikesek és tizedikesek pályázhatnak – jelentette be Pölöskei Gáborné.

A nyugdíj előtti segély összege közel 20 százalékkal emelkedett 

Folyamatosan nőnek a bérek, kétszámjegyű emelés sok helyen kalkulálható a versenyszférában is - hangsúlyozta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

10 milliárd forintos pályázat jön: most erre is pénzt szerezhetnek a vállalkozások 

Folytatódik a zöldgazdaság területén működő cégek technológiafejlesztésének támogatása a Zöld Nemzeti Bajnokok program keretében. A pályázat előminősítésére mától lehet jelentkezni.

Újabb drágulás jöhet – pedig jót akartak 

A kettős minőség tilalma áremelkedést hozhat. Az eredetileg jószándékú kezdeményezés nem biztos, hogy segít a magyar fogyasztókon.

2022-ben is lecsap a hatóság: kiderült, hol lesznek fogyasztóvédelmi ellenőrzések 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium publikálta a 2022-es évre kiadott fogyasztóvédelmi hatósági ellenőrzési és vizsgálati programját, az ún. egységes vizsgálati programot („EVP”). Idén a fogyasztóvédelmi hatóságok részéről a tavalyinál is nagyobb lendületre, és kettővel több – pontosan ötven - témavizsgálatra számíthatnak a vállalkozások. Hogy hol számíthatunk ellenőrzésekre, azt dr. Nagy Andrea Magdolna, a Cerha Hempel Dezső és Társai Ügyvédi Iroda fogyasztóvédelmi praxisának vezetője fogalja össze.  

Kitolták a határidőt: még egy hónapig jelentkezhetnek erre a programra a vállalatok 

Január végéig hosszabbodik meg a munkahelyi képzéseket támogató program beadási határideje.

Év végi ajándékot kaptak a magyar vállalkozások 

Meghosszabbodnak a hazai vállalkozások újraindítását segítő hiteltermékek a Széchenyi Kártya Programban. Egy 100 millió forintos, tehát átlagos méretű beruházási hitel esetén a teljes futamidő alatt egy kisvállalkozás 25 millió forintot tud megspórolni a piacon elérhető hitelekhez képest. Ez akár több mint 200 ezer forinttal kisebb havi törlesztőt jelen a Széchenyi Kártya Programnak köszönhetően.

Nem lesz pardon: durva bírságra számíthat, aki átveri a magyarokat 

Jövő nyártól bírságolással vehetik fel a kesztyűt a hatóságok a kettős minőséggel szemben.

Új világ jön a jótállásoknál 

Az átfogó szabályváltozás után kisebb, de fontos újdonságok jönnek a jótállás-szavatosságban 2022-ben.

Karácsony Gergely nem akármilyen meghívót kapott holnapra 

Az ITM közleménye szerint Palkovics László hétfő reggel várja a főpolgármestert.

Átverős csodaszerek: retteghetnek a csaló netes cégek 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium IT Laboratóriuma és a fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan végzi próbavásárlással egybekötött hatósági ellenőrzéseit az elektronikus kereskedelemben is - közölte az ITM.

Új miniszteri biztost neveztek ki 

A magyar gyógyszeriparért felel.

Hamarosan rajtol a napelemes pályázat - így lehet akár 11 milliót is szerezni 

Nagyszabású pályázat támogatja a magyar háztartásokat több mint 200 milliárd forinttal a napelemes és energiatakarékos, korszerű elektromos fűtési rendszerek kialakításában. A folyamatosan bővülő kivitelezői lista mától elérhető a hivatalos honlapon, már több mint 600 regisztrált vállalkozó közül lehet választani. A pályázatokat régiónként eltérő időpontokban, első körben december 6-tól lehet beadni - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Tavasz után most újabb razzia jön: most ezek a gyártók készülhetnek 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából ellenőrzik, hogy a samponok, balzsamok, hajregeneráló készítmények és hajfestékek csomagolásán joggal szerepelnek-e a "natúr", "bio" vagy "vegán" megjelölések. Tavasszal már bebizonyosodott, hogy az arckrémekre nem jellemző az ilyen minősítés. Hamarosan lezárul a zöld állítások szélesebb termékkörre kiterjedő vizsgálata is - közölte az ITM.

Figyelmeztet a minisztérium – így verik át a magyarokat a fiktív cégek 

Az elektronikus kereskedelem lendületes felfutása a visszaéléseket is egyre kifizetődőbbé teszi - hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerdai közleményében.

Zöld razzia az utakon: mire jutott a magyar autók állapotának ellenőrzése? 

Szeptemberben huszonötödik alkalommal ellenőrizték egy héten át közúti mérésekkel a gépkocsik környezetvédelmi állapotát Budapesten és három vidéki nagyvárosban.

Rendkívüli vizsgálat indul a munkaidőkerettel visszaélő cégek kiszűrésére 

A razzia jövő hét hétfőn veszi kezdetét.

Átírja a kormány a vendéglátósokat sújtó új rendeletet 

Pedig az ITM szerint azt előzetes egyeztetések után dolgozták ki.

Újabb 35 milliárd forintos pénzcsapot nyitottak meg a cégek előtt 

A gazdaság újraindításában, Magyarország versenyképességének erősítésében jelentős szerep hárul az innovációs teljesítmény növelésére, amelyet a kormány a PIACI KFI konstrukcióval is ösztönöz.

Új bértámogatás jelent meg – mától lehet pályázni 

Mostantól igényelhető a munkatapasztalat szerzést elősegítő támogatás.

Sok vállalkozás nem alkalmazza a tavaszal életebe lépett szabályozást 

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni.

Újra kiírták a pályázatot - keresik az Év Felelős Foglalkoztatóját 

Idén hatodik alkalommal hirdette meg az OFA Nonprofit Kft. "Az Év Felelős Foglalkoztatója" elnevezésű díját, amelyre augusztus 30-ig nyújthatják be a cégek a pályázatukat – jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Ismét megemelték a keretek a fiatalok nyári munkavégzését támogató programban 

Jelenleg közel 30 ezer nappali tagozatos diák dolgozik a Nyári diákmunka program támogatásával – mondta Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára bejelentette, az egyszer már megemelt, így 3,4 milliárd forintos keretet az élénk érdeklődésre tekintettel további 250 millió forinttal toldotta meg a kormány.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Jó feltételekkel lehet hitelt felvenni, de kell az önerő

Jó feltételekkel lehet hitelt felvenni, de kell az önerő 

Minden forintot meg kell fognia annak, aki most ingatlanhoz szeretne jutni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek

A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek 

Egy ezer főt foglalkoztató magyar vállalkozás éves szinten átlagosan 370 millió forintot meghaladó kárt szenvedhet el a COVID-19 következményei miatt.

Pénzszerzés

Nincs drágább annál, ha hitelkártyánk kölcsönöz nekünk

Nincs drágább annál, ha hitelkártyánk kölcsönöz nekünk 

Januártól csökken a hitelek maximális díja, de marad még 50 százalékos.

Adózás

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól  

Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek.

Klímablog

Nem látják a lehetőséget a fenntarthatóságban a cégek

Nem látják a lehetőséget a fenntarthatóságban a cégek  

A hazai cégek minden korábbinál nagyobb figyelemmel fordulnak a fenntarthatóság felé és egyre inkább érzik magukat is érintettnek.

Társadalom

Elkapták a magyargyűlölőt

Elkapták a magyargyűlölőt 

Németországban tartóztatták le Nagybánya korrupció miatt elítélt szökevény polgármesterét.

Infokom

Lagymatag a magyar vállalatok innovációs aktivitása

Lagymatag a magyar vállalatok innovációs aktivitása  

A jelenlegi gazdasági helyzet rányomja a bélyegét a hazai vállalatok innovációs tevékenységére.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo