Vasárnapra tojás helyett tűzgolyót hoz a nyuszi

Várhatóan húsvét vasárnapján semmisül meg a kínai űrállomás, a Tiangong-1-es. Azt még nem lehet pontosan tudni, hogy a 27 ezer kilométeres sebességgel száguldó 8,5 tonnás kolosszus hol ér majd földet, de Magyarország nincs veszélyben az Európai Űrügynökség szerint.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az előrejelzések szerint húsvét vasárnapján csapódik be a 8,5 tonnás kínai űrállomás, a Tiangong-1. A most még 27 ezer kilométeres óránkénti sebességgel száguldó kolosszus várhatóan nem ég el teljesen a Föld légkörében, hanem hasonlóan az orosz MIR űrállomáshoz, kisebb-nagyobb darabjai elérik majd a talajt.

Az Európai Űrügynökség (ESA) számításai szerint Magyarország, és Európa túlnyomó része nem számíthat az égi „áldásra” az űrállomás az északi szélesség 42,8 és a déli szélesség 42,8 foka között ér majd földet. Észak-olaszország így például nincs veszélyben, de Szicília, vagy Korzika magasságában már lehet számítani űrszemétre – bár a valószínűség szerint az űrállomás darabjai a tengerbe csapódnak majd - írta az ESA jelentésére hivatkozva a Der Spiegel német magazin online kiadása.

Map showing the area between 42.8 degrees North and 42.8 degrees South latitude (in green), over which Tiangong-1 could reenter. Graph at left shows population density.

A pálya sajátossága miatt az északi és déli 42,8 fok közötti széles területen nem ugyanolyan nagy a becsapódás veszélye: éppen a 42,8 fok közelében magasabb. Ezen a szélességi fokon az északi féltekén nagyvárosok sora található, mint Portó, Barcelona, Szófia, Peking, Chichago, vagy Boston. A déli féltekén Tasmánia, Argentína déli része, és Új-Zéland lakói aggódhatnak az űrszemét miatt.

Bár a Tiangong-1 nagydarabnak tűnik a maga 8,5 tonnás súlyával, messze nem a legnagyobb ember készítette objektum, ami hasonló körülmények között lép vissza a Föld légkörébe. Az orosz MIR űrállomás például 120 tonnás volt, az amerikai Skylab 74 tonnás, de még az amerikai Apollo-rakéták darabjai is 14 tonnásak voltak, ekkora darab űrszemét tehát elvileg nem kellene, hogy gondot okozzon.

Rendes körülmények között ugyanis a műholdak és űrállomások ellenőrzött pályán égnek el a légkörben: a világűr határán megvalósult tartós kínai jelenlét első bizonyítéka azonban kivétel: az űrállomás vezérlésével még 2016-ban megszakadt a kapcsolat. Azóta a mintegy 10 méter hosszú és 3,5 méter széles űreszköz egyre inkább elsodródik pályájáról, a korábbi 370 kilométeres magasságú pályáról jelenleg már „csak” 210 kilométeres magasságú pályára zuhant.

A várhatóan húsvét vasárnapján lezuhanó űrállomás nagy valószínűséggel nem okoz majd károkat – de ha mégis lakott területre csapódna be, az ESA szakemberei órákkal előbb figyelmeztetni fogják az érintett terület lakosságát. Ennek esélye azonban roppant csekély, a legvalószínűbb, hogy csak látványos tűzgolyó(k)ban gyönyörködhetnek a lakosok.

Véleményvezér

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo