hirdetés

Útban van, ezért odébb viszik a várost

Milliárdos költségekkel három kilométerrel távolabbra telepítik a lappföldi Kiruna városát, hogy tovább bányászhassák az alatta fekvő vasércet. Megtérül-e valaha a beruházás – nem tudni.
hirdetés

Kép: wikipedia

A svédországi, ma 23 000 lakosú várost a Sarkkörtől több mint 100 km-re északra, a 19. és a 20. század fordulóján alapították, hogy kiaknázhassák a világ egyik legnagyobb vasérckincsét.

A település szinte maradéktalanul az állami tulajdonban lévő bányatársaságtól függ, amely egyre mélyebbre hatolva hozza felszínre a magnetitet. Az érckincs elhelyezkedését követő robbantások-fúrások azonban egyre inkább a város alá vezetnek, és kiderült: ha folytatni akarják a kiaknázást, összedőlhetnek az épületek...

Nem bányásznak többé erdőirtással a világvállalatok
Globális megállapodást kötött az ékszeripar, az elektronikai szektor és több más ágazattal együtt az autógyártók a felelős bányászásról. Megfékezik az erdőirtással járó bányászatot, odafigyelnek az emberi jogok tiszteletben tartására és a „konfliktusásványokat” is kizárják ellátási láncukból.

Így született a döntés, hogy Kirunát mintegy 3 kilométerrel távolabbra telepítik – pontosabban ott új várost építenek. Mindenesetre megőrzik és áttelepítik a város híres, 1912-ben épült templomát, a Városháza harangtornyát, valamint a házat, amelyben a városalapító Hjalmar Lundbohm hajdan lakott.

A kirunaiak számára, akiknek el kell búcsúzniuk otthonaiktól, lakások ezreit építik fel. A tervezők egyúttal a jövőre is gondoltak, mivel Kiruna ércvagyona valamikor bizonyosan kifogy.

A lehetőség az idegenforgalom: érdekes módon sok távol-keleti turista keresi fel a messzi északon fekvő várost. A kérdésre, megtérül-e valaha a több milliárd euróba kerülő városépítés, senki nem tudja a választ, hiszen azt nemcsak az érc mennyisége, hanem az ár mindenkori alakulása döntheti majd el.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo