Ne az akciós WC papíron spóroljunk!

A pénz központi szerepet tölt be életünkben, akár alkalmazottak, akár cégvezetők vagyunk. Sok embernek azonban nem egészséges a kapcsolata a fizetőeszközzel. A hangsúly az „eszköz” szón van. A pénz nem egy cél vagy egy probléma, ami folyton az utunkba áll, hanem egy eszköz, amit tudni kell használni.

Persze könnyű mondani, hogy ez csak egy eszköz, amikor sok van belőle, hiszen amikor nincs, akkor az anyagi gondjaink akár az autóhitel vagy a lakbér kifizetését komoly kihívássá tehetik. Amikor pénzszűkében vagyunk, komoly kompromisszumokra kényszerülünk: nem megyünk nyaralni, vagy nem merünk munkát váltani, pedig utáljuk a jelenlegi helyünket. Ilyen helyeztben nagyon nehéz nem úgy gondolni a pénzre, mint egy ellenségre, ami megnehezíti az életünket, pedig a pénz ilyenkor is csak egy eszköz, még ha ez a gondolat önmagában nem is oldja meg a problémánkat – írja Kristin Wong a Lifehacker oldalán.

Kép: Pixabay

Ne érzelmi alapon kezeljük

Mint mindenre, a pénzzel kapcsolatos problémákra is igaz, hogy nem múlnak el, csak mert nem veszünk róla tudomást. Nem szabad félnünk a pénztől, ne hagyjuk csukva a számlakivonatot tartalmazó borítékot, csak mert szorongunk attól, ami benne van. Amint képesek vagyunk eszközként gondolni a pénzre, felülemelkedhetünk a dolog emocionális oldalán és a megoldásra koncentrálhatunk.

El kell döntenünk, mire használjuk ezt az eszközt. Megetetni a családot? Kifizetni az albérletet? Saját vállalkozást indítani? Egyéni ambícióinktól és céljainktól függ, de még a legszerényebb tervek estén is fontos eszköz lesz a pénz.

Mint minden eszköznek, a pénznek is akkor van értelme, ha használjuk. Nem szabad minden egyes alkalommal bűntudatot generálni magunkban, amikor a bankszámlánkhoz nyúlunk.

A Michigan Egyetem 100 ezer amerikai háztartás toalettpapír-vásárlását figyelte hét éven át. A kutatás eredményeként az jött ki, hogy a magasabb jövedelemből gazdálkodó családok az összes WC papír vásárlás 39 százalékánál akciósan vették meg a terméket, míg a kevesebb pénzből élő háztartások ezzel szemben csak 28 százalékban vásároltak akcióban. Egy átlagos vásárlás során a több pénzből élők több tekercset is vásároltak, mint a szerényebb jövedelműek. Minden számot összevetve az jött ki, hogy a szegényebbek 6 százalékkal fizettek többet egy lap WC papírért, mint a jobban élő honfitársaik. Ez pedig azt mutatja, hogy akinek kevesebb pénze van, sokszor nem mer többet kiadni olyan tételek esetében sem, amit pedig még megengedhetne magának, és amikor költ is a pénzéből, azt se a legjobban időzítve teszi, ezzel pedig sokszor végül rosszabbul jár az illető anyagi értelemben, mintha nem félne állandóan a pénzhasználattól.

Felelőtlenül és sokat nyomtatnak a hazai cégek
Egy tipikus magyar vállalkozásnál alig tartják számon, hogy melyik munkatárs mit és mennyit nyomtat, az elhasznált papírok mennyiségét pedig nem is lapszámban, hanem doboznyi kiszerelésben mérik, miközben előfordul, hogy az elrontott, de bizalmas szerződések hátoldalát már gyerekek használják rajzolásra.
Saját vállalkozás esetében még fontosabb a helyes pénzhasználat

Cégtulajdonosként nem csak az a fontos, hogy vásárlóink számát folyamatosan növeljük, hanem az is, hogyan kezeljük a bevételt. Vinil Ramdev, az Entrepreneur oldalán kiemeli, hogy az üzleti tervünknek már tartalmaznia kell a költségvetési tervet is. A költségvetési terv iránymutatóként szolgál, aminek segítségével könnyebben betömhetjük a pénzkezelési rendszerünkön keletkezett  lyukakat. Költségvetés nélkül vakon vezetünk, így nagyon fontos, hogy kiadásaink és bevételeink az utolsó forintig le legyenek követve.

Ugyanilyen fontos az is, hogy megtanuljunk spórolni. Ami viszont nem azt jelenti, hogy nem költünk akkor sem, amikor kell, vagy hogy szükséges területektől vonunk meg forrást. Minden cégnél lehet találni felesleges kiadásokat, melyek nem szolgálják a cég és a dolgozók fejlődését, mégis beragadtak a költségvetésben. Ezeket kell megkeresni és kitörölni. Nem muszáj például új autót vagy irodabútort vásárolni, ha használtan is találunk olyat, ami megfelel a céljainknak. Szintén sokat lehet spórolni irodánk energiahasználatán. Sok helyen feleslegesen mennek egész nap az épp használaton kívüli számítógépek, és a villany is reggeltől estig ég. Magyarul fontos lenne, hogy a spórolás alatt ne feltétlenül a pénzhasználat visszafogását értsük, hanem az okos pénzhasználatot.

Mindebben sokat segíthet, ha felveszünk magunk mellé egy CFO-t (chief financial officer, vagyis a pénzügyi folyamatokat kézben tartó vezető). De ha a büdzsénkbe nem fér bele a manapság divatos pozíció meghirdetése, akkor is érdemes keresnünk egy tapasztalt könyvelőt, aki segíthet menedzselni pénzügyeinket. Egy pénzügyi szakértő könnyedén átvehet olyan feladatokat, melyek a cégvezetőknek sokszor unalmasak, így nem fordítanak rájuk kellő figyelmet, így nem árt, ha van valaki, aki figyelmezteti őket, ha rossz irányba haladnak a dolgok.

A hatékony pénzkezelés azonban több, mint a forgótőke fenntartása. Megfelelő stratégiával lökést adhatunk a cash flownak, és előre felkészülhetünk olyan időszakokra is, amikor esetleg rosszabbul megy majd az üzlet. Itt találja tippjeinket, hogy hogyan kerülhetjük el a cash flow katasztrófát.

Legyen bármilyen jó az ötletünk vagy menő a termékünk, ha nem tudjuk fizetni a számlákat, akkor a legjobb üzletet is be kell csukni előbb-utóbb, ezért fontos, hogy bölcsen bánjunk a pénzünkkel.

6 lépés a nyereség növelése felé
Sok kisvállalkozás számára gond, hogy hiába a rengeteg munka, a nyereség mégis elmarad a várttól.  A következő tippek segíthetnek, hogy javuljon a helyzet, sőt, még a céget is vonzóbbá tehetjük.
 

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo