Hitel nélkül, de szűken ússzuk meg a karácsonyt

A többség 40 ezer forint feletti költségekkel kalkulál karácsonyra, de az emberek többsége nem tervez hitelfelvételt erre az alkalomra a Cofidis Hitelmonitor friss felmérése szerint.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Cofidis legfrissebb Hitel Monitor kutatásából kiderül, jelenleg a 18-69 éves lakosság 40 százaléka hiteltörlesztő a hitelfelvételi keresletben 2012 óta tapasztalható folyamatos csökkenés ellenére. Idén is sokak családi kasszájának jelent extra megterhelést a karácsonyi készülődés. Ez abból is látszik, hogy az ünnep közeledtével már most egyre többen elkezdtek számolgatni: a többség 40 ezer forint feletti költségekkel kalkulál, de az emberek többsége nem tervez hitelfelvételt erre az alkalomra. A karácsony mellett a fogyasztókat leginkább foglalkoztató pénzügyi téma a brókerbotrány, 54 százalékuknak éppen emiatt csökkent a bizalma a pénzintézetek iránt.

Mire ügyeljünk, mire hajtsunk rá a marketingben a karácsonyi szezonban? A szakértőnk válaszol!

Szomorúan nézünk a pénztárcánkba

Pesszimista hangulatban várják az ünnepeket a fogyasztók. Különösen igaz ez, ha a mindennapi kiadásokat veszik alapul: a magyarok 56 százaléka úgy érzi, rosszabb lett anyagi helyzete az év első és második negyedévéhez képest és döntő többségük, 82 százalékuk egyáltalán nem tud a havi alapkiadásain túl másra költeni. Közülük 47 százalék az alapvető dolgokat sem tudja kifizetni a havi jövedelméből. Nőtt viszont azok a száma, aki úgy gondolja, hogy rosszabb lesz az anyagi helyzete ebben az évben, mint tavaly ilyenkor volt (33%).

Lesz hitel, ha muszáj
A következő egy évre vonatkozóan a lakosság tizede, a következő negyedévre vonatkozóan – ha nem is tudatos hiteltervezésről van szó – mindössze 4 % tartja elképzelhetőnek, hogy felvesz valamilyen kölcsönt. A következő negyedévben legtöbben (7%) áruhitel felvételét tartják elképzelhetőnek, személyi kölcsönt 4% venne fel a következő negyedév során. Az összes közeljövőbeli hiteltervet tekintve – a lakáshiteleket figyelmen kívül hagyva – a hitelfelvevők közel kétharmada félmillió feletti összeget tartana elfogadhatónak.
Már számolgatunk karácsonyra

Az országos reprezentatív kutatásból kiderül, hogy már most sokan elkezdjük a karácsonyra történő anyagi felkészülést, és elkezdjük összeszámolni, mennyi kiadással járhat az idei ünnepi időszak. Mint kiderült, a 18-69 évesek összesen 58 százaléka 10-50 ezer forint közötti összeget, átlagosan 29 ezer forintot szándékozik ajándékra költeni, míg az összes kiadásra mintegy 43 ezer forintot szánnak, a legtöbben, 40 százalékuk 20-50 ezer forinttal kalkulálnak. A lakosság többsége aktuális jövedelmét (82%) és korábbi megtakarításait (35%) is felhasználja a karácsonyi költségek fedezéséhez, hitelt mindössze a lakosság 5 százaléka venne fel.

Négy éves csúcson a hitelek megítélése

Általánosságban elmondható, hogy kedvezőbb a hitelfelvétel megítélése, mint korábban. Az utóbbi négy évben tapasztalható legmagasabb, 16 százalékos értéket elérve, tovább nőtt a hitelelfogadók, míg 7 százalékponttal csökkent a hitelellenesek aránya. Így ma még nagyobb számban képviseltetik magukat azok, akik számára a hitel bizonyos élethelyzetekben elfogadható, még ha látják is a negatívumait. A hitel affinitási index, melyet az utóbbi egy évben hitelfelvevők és a nem hitel ellenesek szorzataként kapunk szintén jelentős mértékben, 2,2 százalékponttal nőtt a 2011 óta mért időszak egyik legnagyobb növekedését és csúcsértékét produkálva. A negatívan befolyásoló tényezőként említhető brókerbotrányról a megkérdezettek 87 százaléka hallott valamit, de alig ötödük tudja csak pontosan, hogy mi történt. Az eset visszaveti a bizalmat, a botrányról értesültek több mint felének (54%) megrendült a pénzintézetekbe vetett bizalma, ennek ellenére csak alig több mint harmaduk (38%) jár el óvatosabban, fektet nagyobb energiát a fellelhető pénzügyi ajánlatok összehasonlításába.

Nem büszkélkedünk vele
A hitelekkel kapcsolatos ellenérzések ugyan csillapodtak az elmúlt években, ezzel együtt a hitel továbbra is inkább szükséges, mint büszkeségre okot adó termék. A hitelek rejtett költségeit hangsúlyozók aránya újra nőtt (64%), és ismét nőtt a hitelfelvevőkre kiszolgáltatott helyzetben lévőkként tekintők aránya is (58%). Ezzel együtt minden korábbinál többen tekintenek a hitelekre lehetőségként: 59% gondolja, hogy váratlan kiadások fellépésekor megoldás lehet a hitel, 64% érzi úgy, hogy a hitel lehetőséget teremt nagyobb léptékű, amúgy nem könnyen elérhető célok eléréséhez.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo