„A tejfehérje mentes táplálkozás már jóval több odafigyelést igényel. Azonban hála a sok-sok tejtermék alternatívának, ma már számos tej-, sajt-, tejföl-helyettesítőt lehet találni az üzletekben. Ezek többsége növényi alapú. Azonban aki kerülné a magas szénhidrát bevitelt, ma már tojásfehérjéből készült túró-, sajtkrém-, gyümölcsös joghurt-alternatívákat is találhatunk a boltokban. Tehát a helyzet sokkal kedvezőbb mint pártíz évvel ezelőtt” – folytatta Dr. Németh Csaba.
Érdemes kivizsgáltatni, miért jár kellemetlen tünetekkel a tej elfogyasztása?!
Összeségében elmondható, hogy az élelmiszer-allergiák és ételérzékenységek, különösen a laktózintolerancia és a tejfehérje-allergia előfordulása globálisan és regionálisan jelentős különbségeket mutat. A különböző földrajzi helyek és életmódbeli tényezők meghatározzák ezen állapotok előfordulását és hatásait. Ha úgy érezzük, a tej emésztésével nehézségeink vannak, a pontos diagnózis felállítása érdekében a betegek számára orvosi konzultáció szükséges, mivel a két állapot tünetei hasonlóak, de eltérő mechanizmusok állnak a háttérben. Ez segíthet az étrendünk megfelelőbb kialakításában.