hirdetés

Erre figyeljen külföldön!

Bár magyarként a nyugat-európai és észak-amerikai kulturális, társadalmi szabályokat könnyen befogadjuk, a világ távolabbi országaiban már közel sincs ilyen egyszerű dolgunk. Ha nem szeretné, hogy egy ígéretes üzleti megbeszélés vagy akár egy informális vacsora kínos véget érjen, érdemes megismerkedni a helyi szokásokkal. Szakértőnk segít!

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Mi magyarok az európai országokban viszonylag könnyen megbirkózunk a kulturális különbségek leküzdésével, sőt még Kanadában vagy az Egyesült Államokban sem jelent különösebb nehézséget a beilleszkedés. A világ gazdaságának átalakulása és a globalizáció eredményeként azonban egyre több cég nyit Ázsia vagy például Ausztrália felé. Alkalmazkodni távoli országok kulturális szokásaihoz pedig jóval nagyobb kihívást jelent, mint elsőre gondolnánk. Cziczárdi Györgyi, az Expatcenter szakértője országonként a legfontosabbakat emelte ki.

Az alábbi tanácsok nem csak üzletembereknek hasznosak, hanem azoknak is, akik rövidebb-hosszabb külföldön tartózkodnak és szeretnének megismerkedni a helyi szokásokkal, hogy magabiztosan helyt álljanak mind a munkahelyükön, mind pedig a hétköznapokban.

Dél-Korea

Dél-Korea nagyon sűrűn lakott ország, emellett a világ egyik vezető gazdasága. Az újonnan iparosodó országok első hullámához tartozik, a világ egyik sikergazdasága. Míg három évtizeddel ezelőtt az ország gazdasági fejlettsége a szegényebb afrikai, illetve ázsiai államok szintjén állt, addig jelenleg egy főre levetített GDP értéke 32 100 amerikai dollár.

Japán

Habár Japán lassan két évtizede gazdasági nehézségekkel küszködik, egyáltalán nem szabad lebecsülni a távol-keleti ország gazdasági potenciálját. A nagy múltra visszatekintő Japán ma a harmadik legnagyobb gazdasági hatalom az Amerikai Egyesült Államok és Kína után, a Föld leggazdagabb országainak egyike. Fővárosa és legnagyobb városa Tokió, a világ legnépesebb várostömörülése. Feldolgozóiparának vezető ágazata a sokoldalú gépgyártás, ezen belül is világelső az autó-és a hajógyártása. Japán a Föld legtöbb iparirobot-gyártó országa: Japán rendelkezik a világ 720 ezer dolgozó robotjából 410 ezerrel.

Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigetek sokáig spanyol, majd amerikai (sőt rövid ideig japán) gyarmat volt, függetlenségét csak a második világháború után nyerte el. A 7107 szigetből álló állam Dél- és Délkelet-Ázsia államai közül az egyetlen döntően keresztény vallású állam. Az ország földje ásványkincsekben gazdag, kiemelkedő a réz- és a nemesfémbányászata. Az eredetileg amerikai katonai támaszpontként szolgáló területek helyén korszerű ipari parkok létesültek.

Új-Zéland

Új-Zéland a Magyarországtól legtávolabb fekvő ország. Szárazföldi határai nincsenek, sőt a szigetek közelében sincsenek szomszédos országok: legközelebbi nyugati szomszédja, Ausztrália is közel 2000 kilométerre fekszik innen. Bár Új-Zéland földrajzi értelemben a világ leginkább elszigetelt országa, gazdaságilag ez koránt sincs így. Az elmúlt 20 évben a korábbi agrár gazdaságot egy, a brit piacon kedvező helyzetben álló szabad piacgazdasággá alakult, amely nagyobb iparosodást hozott. Így vált az ország fontos szereplővé a globális versenyben.

Ausztrália

Ausztráliát nem kell bemutatni, hiszen a kontinensnyi országot mindenki ismeri, melynek gazdaságát az utóbbi egy évtizedben elsősorban a kínai megrendelésekre alapozott bányászati befektetések húzták. Ráadásul jelentős magyar diszpóra is él az országban, hiszen a magyarok az 1848-49-es szabadságharc óta több hullámban jelentős számban érkeztek az országba.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo