Erre figyeljen külföldön!

Bár magyarként a nyugat-európai és észak-amerikai kulturális, társadalmi szabályokat könnyen befogadjuk, a világ távolabbi országaiban már közel sincs ilyen egyszerű dolgunk. Ha nem szeretné, hogy egy ígéretes üzleti megbeszélés vagy akár egy informális vacsora kínos véget érjen, érdemes megismerkedni a helyi szokásokkal. Szakértőnk segít!

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mi magyarok az európai országokban viszonylag könnyen megbirkózunk a kulturális különbségek leküzdésével, sőt még Kanadában vagy az Egyesült Államokban sem jelent különösebb nehézséget a beilleszkedés. A világ gazdaságának átalakulása és a globalizáció eredményeként azonban egyre több cég nyit Ázsia vagy például Ausztrália felé. Alkalmazkodni távoli országok kulturális szokásaihoz pedig jóval nagyobb kihívást jelent, mint elsőre gondolnánk. Cziczárdi Györgyi, az Expatcenter szakértője országonként a legfontosabbakat emelte ki.

Az alábbi tanácsok nem csak üzletembereknek hasznosak, hanem azoknak is, akik rövidebb-hosszabb külföldön tartózkodnak és szeretnének megismerkedni a helyi szokásokkal, hogy magabiztosan helyt álljanak mind a munkahelyükön, mind pedig a hétköznapokban.

Dél-Korea

Dél-Korea nagyon sűrűn lakott ország, emellett a világ egyik vezető gazdasága. Az újonnan iparosodó országok első hullámához tartozik, a világ egyik sikergazdasága. Míg három évtizeddel ezelőtt az ország gazdasági fejlettsége a szegényebb afrikai, illetve ázsiai államok szintjén állt, addig jelenleg egy főre levetített GDP értéke 32 100 amerikai dollár.

Japán

Habár Japán lassan két évtizede gazdasági nehézségekkel küszködik, egyáltalán nem szabad lebecsülni a távol-keleti ország gazdasági potenciálját. A nagy múltra visszatekintő Japán ma a harmadik legnagyobb gazdasági hatalom az Amerikai Egyesült Államok és Kína után, a Föld leggazdagabb országainak egyike. Fővárosa és legnagyobb városa Tokió, a világ legnépesebb várostömörülése. Feldolgozóiparának vezető ágazata a sokoldalú gépgyártás, ezen belül is világelső az autó-és a hajógyártása. Japán a Föld legtöbb iparirobot-gyártó országa: Japán rendelkezik a világ 720 ezer dolgozó robotjából 410 ezerrel.

Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigetek sokáig spanyol, majd amerikai (sőt rövid ideig japán) gyarmat volt, függetlenségét csak a második világháború után nyerte el. A 7107 szigetből álló állam Dél- és Délkelet-Ázsia államai közül az egyetlen döntően keresztény vallású állam. Az ország földje ásványkincsekben gazdag, kiemelkedő a réz- és a nemesfémbányászata. Az eredetileg amerikai katonai támaszpontként szolgáló területek helyén korszerű ipari parkok létesültek.

Új-Zéland

Új-Zéland a Magyarországtól legtávolabb fekvő ország. Szárazföldi határai nincsenek, sőt a szigetek közelében sincsenek szomszédos országok: legközelebbi nyugati szomszédja, Ausztrália is közel 2000 kilométerre fekszik innen. Bár Új-Zéland földrajzi értelemben a világ leginkább elszigetelt országa, gazdaságilag ez koránt sincs így. Az elmúlt 20 évben a korábbi agrár gazdaságot egy, a brit piacon kedvező helyzetben álló szabad piacgazdasággá alakult, amely nagyobb iparosodást hozott. Így vált az ország fontos szereplővé a globális versenyben.

Ausztrália

Ausztráliát nem kell bemutatni, hiszen a kontinensnyi országot mindenki ismeri, melynek gazdaságát az utóbbi egy évtizedben elsősorban a kínai megrendelésekre alapozott bányászati befektetések húzták. Ráadásul jelentős magyar diszpóra is él az országban, hiszen a magyarok az 1848-49-es szabadságharc óta több hullámban jelentős számban érkeztek az országba.

Véleményvezér

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés 

Hol van már 2019, amikor az év végén is még nulla körül forgott az államháztartás egyenlege.
Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal

Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal 

Meglepetésre nem fogynak olyan mértékben a tisztán elektromos autók az Egyesült Állmokban, ahogy várták. Klasszikus túltermelési válság jelei érzékelhetőek.
Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo