Mások optimisták – mi nem annyira

2014-ben a válság óta a legjobb évét zárta az M&A piac. Magyarországon és Közép-Kelet-Európában a kilátások továbbra is bizonytalanok, 2013 óta regionális szinten felére csökkent a tranzakciók összértéke.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: Pixabay

A közismert és széles körben elfogadott „Global Trends in Private M&A” éves felmérésének eredményei alapján az Allen & Overy megerősítette, hogy a pénzügyi világválság óta 2014 volt a legerősebb év a fúziós és akvizíciós (M&A) ügyletek globális piacán. A közép-kelet-európai országok és a FÁK területén ugyanakkor jelentősen visszaesett az aktivitás a bizonytalan orosz gazdaság és az ukrán válság miatt. Ebben a térségben mindösszesen 60 milliárd dollár volt az ügyletek összértéke, ami 50%-kal alacsonyabb a 2013. évinél. Ennek következtében az idei kilátások továbbra is bizonytalanok maradtak a magyar és a közép-kelet-európai M&A piacon.

A globális piacot a megaügyletek uralták, több mint 94 ügylet érte el az 5 milliárd angol font értéket. Az ellenséges felvásárlások száma szintén jelentős volt, 750%-kal emelkedett 2013 és 2014 között. A nemzetközi fúziók és akvizíciók összértéke szintén a legmagasabb szintet érte el 2007 óta. Az USA, valamint Nyugat-Európa mutatták a legerősebb M&A aktivitást. 2014-ben világszerte összesen 3282 ügyletet kötöttek 3120 milliárd dollár összértékben, míg 2013-ban 2263 tranzakció született összesen 1830 milliárd dollár értékben.

„Világszerte jellemző az optimizmus. A stratégiai jellegű vállalat átstrukturálási ügyletek hátterében álló bizalom növekedés nyomán 2014 lett a legerősebb év az M&A piacon a pénzügyi válság óta” – mutatott rá Hugh Owen, az Allen & Overy Délkelet-Európáért felelős partnere. „Bár a közép-kelet-európai aktivitás ennyire nem volt élénk, ebben a régióban is részt vettünk néhány jelentős tranzakcióban. Továbbra is figyelemmel kísérjük, mennyire tart ki a tavalyi globális optimizmus a jelenlegi bizonytalan makroökonómiai és geopolitikai helyzetben, de elmondhatjuk, hogy Közép-Kelet- Európában kezd magához térni a piac.”

„A legfrissebb M&A Indexünk szerint a kisebb ügyletek a jellemzőek a visszaesést mutató közép-kelet-európai piacra” – jegyezte meg Lengyel Zoltán, az Allen & Overy budapesti irodájának partnere. „Kutatásunk alapján ebben az évben további aktivitást várunk Magyarországon, elsősorban az energiaiparban és a bankszektorban.”

Forró év elé néz a felvásárlási piac
Tavaly az év második felében megfordult a globális cégfelvásárlási piacot három éve uraló csökkenő tendencia, miközben a cégek felvásárlási kedve és kapacitása egyaránt tovább emelkedett. 2015-ben felforrósodhat a tranzakciós piac.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo