Újra drágulhat a benzin

A piaci árak és a forintárfolyam heti átlagos változását, valamint a pénteken életbe lépett árcsökkenést is emelést figyelembe véve június 17-én, szerdán 3-5 forintos benzin áremelést jelenthetnek be, a gázolaj ára várhatóan nem változik.

Kép: Pixabay

A Brent spot kőolaj ára a héten 60-65 dollár között változott, heti átlagban 1,4 dollárral, 2,2%-kal nőtt az olajár. Az árak a héten szerdáig emelkedtek, csütörtök-pénteken csökkent az ár. Szaúd-Arábia és Irak is növeli a kitermelését ezért a befektetők nem számítanak további érezhető áremelkedésre ezért jelentős mennyiségő befektetést vontak ki a határidős kereskedésből. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint idén kb. 1,4 millió hordó/nap mértékkel bővül az olajkereslet, a hét első felében ez a hír is az áremelés irányába hatott. Pénteken bejelentették, hogy héttel csökkent az aktív olajfúrások száma, de ez nem okozott áremelkedést, mivel az elemzők úgy vélik a fúrások számának csökkenése rövidesen stagnálásba fordul - áll a GKI Energiakutató Kft. heti előrejelzésében.

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga fél euróval lett magasabb az előző hetinél, a spot ár most eltávolodott a határidős ártól. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti különbség minimális mértékben csökkent. A hét utolsó napján 3,9 dollárral volt drágább a Brent, mint a WTI.

A forint árfolyama a június 8 - június 12-i héten 276,9 Ft/dollár körül ingadozott, összességében két és fél forinttal kellett kevesebbet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. Az árfolyamváltozást a forintnak az euróhoz viszonyított erősödése okozta elsősorban.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – a benzin esetében további 3-5 forintos áremelés feltételezhető, a dízelnél nem várható változtatás főképp amiatt, hogy péntekre árcsökkenésről döntöttek.

A benzin ára 392-394 forint/literre emelkedhet, a gázolaj ára várhatóan 381 Ft/liter marad. (Az elmúlt egy év során a benzin ára 6,5, a gázolaj ára 8,5%-kal csökkent.

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 8,6%-kal több benzint és 11,7%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

Az olajár miatt indult be a drágulás
Meglepőnek nevezték az elemzők, hogy májusban újra a pozitív tartományba került a fogyasztói árindex Magyarországon. Az éves átlagos infláció a K&H Bank és a Takarékbank szerint 0,5 százalék körüli lehet, az Erste 0,3 százalékot vár.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo