Rába: kezdődik a "verseny" a beszállítóvá válásért

Még az idén megkezdődik és 2014-ig tart a Rába-Volvo programba jelentkezett 350 cég közül a legmegfelelőbbek auditálása. Amelyik társaság átmegy a szűrőn, az ajánlatot adhat a közös buszgyártásba való beszállításra - közölte a Rába Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Fotó: Rába

Pintér István elmondta, hogy a 8-9 ezres hazai buszpark 15-17 éves amortizációjával számolva évi 200-300 jármű szállítását tervezik, felfutása után az ágazat 200-300 közvetett vagy közvetlen munkahelyet teremthet. Emlékeztetett arra: a gyártóterület és az eszközbázis rendelkezésre áll ehhez a tevékenységhez, nem építenek új gyárat. Hangsúlyozta: bizalmi iparágban dolgoznak, ahol az új termék bevezetése 1-2, az új vevő megnyerése pedig 3-4 évig is eltarthat.

A teljesítmény 90 százalékát adó futómű üzletág idei évéről szólva megjegyezte: Amerikában 20 százalékos bővülést könyvelhettek el, de Európában még nincsen meg a robusztus növekedés. Alkatrész üzletáguk 2013-as éve eddig nagyon gyenge volt, most kezd magára találni, elsősorban az új Suzuki-modellnek köszönhetően.

Pintér István megjegyezte: jármű üzletáguk a tavalyinál gyengébben kezdte az esztendőt. A 2013-as év fejleményeként említette, hogy várhatóan eléri a katonai eladások mértékét a polgári célú értékesítés. Szavai szerint a Rába éveken belül elérheti, hogy körülbelül ugyanakkora értékben lehessen beszállítója más autóipari cégeknek, mint a Suzukinak.

Tolonganak a kkv-k a Rába beszállítói helyeiért
Száznál is több érdeklődő jelentkezett egy hónap alatt a Rába–Volvo együttműködés keretében meghirdetett beszállítói programra. A járműipar szinte minden területén tevékenykedő magyar kis- és közepes vállalatok jelentkeztek.
A Rába elnök-vezérigazgatója megemlítette, semleges környezetben telt az első kilenc hónap számukra; az alapanyagárak csökkentek, ami mutatja, hogy a piac még nem talált magára, az energia pedig drágult. "A kettő nagyjából kioltotta egymást" - közölte. Szólt arról is: továbbra is azon dolgoznak, hogy tartozásaikat az EBITDA 1,2-szeresére nyomják le, és ezen a szinten tartsák. "Nem vagyunk túlságosan messze ettől" - jegyezte meg.

A szerda este közzétett gyorsjelentése szerint felülteljesítette idei időarányos céljait a Rába Holding Nyrt. A társaság árbevétele az első háromnegyed évben 11,6 százalékos növekedéssel 34,7 milliárd forint volt, üzemi eredménye pedig az iparági átlagot jóval meghaladó mértékben, négyszeresére nőtt. A Rába teljes átfogó jövedelem szerinti eredménye az első háromnegyed évben 76 százalékos növekedéssel 1,96 milliárd forint lett, szemben a bázisidőszak 1,11 milliárd forintos összegével.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo