hirdetés

"Pénzzel a tengeren is lehet utat építeni"

A világ kilencedik legkisebb országában – fejlett ipar hiányában – a gazdaságot az üzleti szolgáltatások hajtják. A kormányzat igyekszik kedvező intézkedéseket bevezetni annak érdekében, hogy az idegenforgalom mellett ez az iparág is fejlődjön, és a külföldi befektetők figyelme Ciprus helyett Máltára irányuljon.
hirdetés

A máltai cégjogi szabályozásra nagy hatással volt a brit fennhatóság, ezért a legelterjedtebb társasági forma a limited (Ltd), amelyben a tulajdonosok felelőssége korlátolt. A cégbejegyzés elektronikus úton történik, és az új vállalatot egy-két nap alatt regisztrálják. Alapításkor a tulajdonosoknak a társaság alaptőkéjének 20 százalékát be kell fizetniük, azonban lehetőség van arra, hogy csak 1200 euró alaptőkével hozzák létre a céget.

Kép:PP archív

A cégek nyereségét 35 százalékos társasági adó terheli, amely a második legmagasabb az Európai Unióban. Ennek köszönhető, hogy a többi uniós tagállam általában nem tekint offshore helyszínként Máltára, azonban a helyi cégek számára mégis vonzó az adórendszer az úgynevezett adó-visszatérítési eljárásnak köszönhetően. A módszer lényege, hogy a nyereséges vállalkozásnak meg kell fizetnie a 35 százalékos társasági adót az üzleti év végén, azonban ha egyidejűleg a társaság osztalékot fizet a tulajdonosok részére, akkor az adóhatóság a megfizetett adó 6/7-ét visszatéríti a tulajdonosoknak. Az adó-visszatérítés hatására a társasági adó tényleges mértéke csupán 5 százalék. A holding cégekre további adóelőnyök vonatkoznak, ugyanis teljes mértékben adómentesnek minősülnek egyes befektetési jellegű jövedelmek, például az osztalék és az üzletrész eladásából származó nyereség. Az elmúlt időszakban ehhez hasonló szabályozást alakítottak ki a szabadalmak és a védjegyek tekintetében is, és úgy tűnik, a folyamat még korántsem ért véget. Málta nemcsak belföldön, hanem nemzetközi szinten is mentesít egyes jövedelmeket az adózás alól, ugyanis számos olyan adóegyezményt kötött, amelyek további lehetőségeket rejtenek ezen a területen.

Melyik uniós országban érdemes céget alapítani?
Európán belül gyakran emlegetik adóparadicsomként Ciprust. De nem csak ez az ország biztosít adózási szempontból komoly előnyöket a külföldi cégek számára, van néhány olyan, adóparadicsomnak tekinthető uniós tagállam, ahol érdemes lehet cégalapításban gondolkodni.
Hogy kinek és hol érdemes céget alapítania, arról itt olvashat bővebben.
Úgy tűnik egyébként, Málta nemcsak az uniós adóversenybe szállt be, hanem a pénzügyi vállalkozásokat is igyekeznek idecsábítani. Az európai szabályok e területen egységesek, de ahol eltérést engednek, azt a helyiek igyekeznek kihasználni. Egyre több szakember foglalkozik befektetési alapok létrehozásával, illetve uniós pénzügyi engedélyek megszerzésével is. Magas színvonalú üzleti szolgáltatásokat azonban nem lehet fejlett bankrendszer nélkül elképzelni. A pénzügyi rendszer két legmeghatározóbb szereplője az HSBC és a Bank of Valletta, amelyek a máltai GDP 170 százalékának megfelelő vagyon felett rendelkeznek. A két hitelintézeten kívül a török Akbank bír még jelentős érdekeltséggel a szigeten.

Egy máltai közmondás szerint pénzzel a tengeren is lehet utat építeni. Egyelőre a máltaiaknak nincsenek ilyen nagyszabású terveik, azonban a helyi cégalapítási környezet, illetve az adó- és pénzügyi rendszer látványosan illusztrálja, hogyan lehet üzleti leleményességgel pótolni a nyersanyagok hiányát.

Dr. Magyar Csaba Crystal Worldwide Kft.

Ismerjen meg vonzó üzleti célállomásokat szakértőinkkel!
Szingapúr: a város, ahol a világon a legjobb vállalkozni. Az Oroszlánvárosban ugyanis az adózási és pénzügyi környezet egyedülálló a helyi cégek számára.
Hongkong: Az elmúlt években a Kínába áramló befektetések kétharmada hongkongi cégek közbeiktatásával valósult meg, és a világpiacra igyekvő kínai befektetések fele is Hongkongon keresztül jutott külföldre.
Új-Zéland: többéves kormányzati program keretében 2013-ra elérte, hogy a világ harmadik legjobb üzleti környezetét kínáló országaként tartsák számon. A változások hátterében elsősorban az a szándék állt, hogy a mindentől távol eső szigetre ne csak a turisták, hanem az üzleti élet szereplői is felfigyeljenek.
Németország: egy magyar állampolgár, vagy magyar társaság, korlátozások nélkül alapíthat céget, vagy telephelyet Németországban, amely nem csak a piac méretével, hanem a szabályozási környezet kiszámíthatóságával is vonzza a magyar vállalkozásokat.
 
hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo