Nem csak ártanak a kalózok a digitális zenepiacon?

Az Európai Bizottság kutatóközpontja által készített tanulmány szerint az illegális letöltések nem feltétlenül gyakorolnak negatív hatást a digitális zeneértékesítésre.

Az Európai Bizottság technológiai kutatásokkal foglalkozó kutatóközpontja, az Institute for Prospective Technological Studies felmérésének célja az volt, hogy a digitális zenefogyasztási szokásokat elemezze. A Digital Music Consumption on the Internet: Evidence from Clickstream Data címmel közzétett tanulmány elkészítéséhez 16 ezer internetező zenefogyasztási szokásait vizsgálták a brit, a francia, a német, az olasz és a spanyol piacokon. A felmérést végzők a vizsgált internetezők zenét kínáló legális illetve illegális oldalakra történő klikkeléseit követték. A felmérés adatai a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hírlevelében közöltek

szerint azt mutatják, az online kalózkodás nem szorítja ki, nem lehetetleníti el az online legális értékesítéseket, hanem bizonyos mértékig kiegészítik egymást a legális és az illegális értékesítési csatornák.

Együtt mozognak a forgalmi adatok

A tanulmány eredményei szerint az illegális letöltést lehetővé tevő oldalak nélkül kevesebben keresnék a legális vásárlási lehetőségeket: a mintájukban szereplő személyek által az illegálisan letöltött tartalmak nagy részét nem vásárolták volna meg, ha az illegális oldalakat nem használták volna. A streaming oldalak használata pedig nem veszi el, hanem inkább a legális értékesítés felé tereli a forgalmat a vizsgálat eredményei alapján.

Az adatok szerint az illegális letöltő oldalakra való kattintások 10 százalékos növekedése egyúttal 0,2 százalékos növekedést eredményez a legális oldalakon. Ugyanígy a streaming oldalak látogatottságának 10 százalékos emelkedése 0,7 százalékos forgalomnövekedést generál a legális vásárlási felületeken.

A kutatást jegyző két szakértő, Luis Aguiar és Bertin Martens rámutatnak arra, hogy az átkattintási arány országonként eltérő, így például a francia és brit piacon az illegális oldalak nagyobb forgalmat terelnek a legálisak felé, amelynek persze oka, hogy a vizsgált országok közül ezekben a legszélesebb a legálisan zenét kínáló szolgáltatók kínálata.

A zeneipar egészére árnyaltabb a kép

A tanulmány szerzőinek összegzése tehát az, hogy bár az illegális letöltések sértik a szerzők jogait, azok negatív hatása az online zeneértékesítésre nem mutatható ki.  Aguiar és Martens hozzáteszi, hogy az elemzésükből nem lehet a teljes zeneiparra vonatkozó következtetéseket levonni, hiszen ők kizárólag a digitális eladásokat vizsgálták.

Nem szabad elfelejteni, hogy a kutatás egy változóban lévő zenei piacon készült, így eredményeit annak figyelembevételével kell értelmezni, hogy egészen mostanáig nem a digitális, hanem a fizikai hordozók generálták a piac bevételének jelentős részét. A kutatók szerint, ha az illegális letöltések következtében a fizikai értékesítések száma jelentősen csökken, akkor azok hatása a zeneipar egészét tekintve mindenképpen negatív.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo