hirdetés

Megoldás a kistermelőknek

Ha a családi vállalkozások, mikrovállalatok a termékeiket közvetlenül a fogyasztókhoz tudnák eljuttatni, kiiktatva a közvetítőket, jelentősen nőne a forgalmuk, és javulna az ismertségük. Erre az értékesítési szövetkezetek jeletnhetnek megoldást.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

A legtöbb kis cég marketingre nem tud költeni, a nagyobb áruházakba pedig azért nem tud beszállítani, mert sem az elvárt mennyiség előállítását, sem a hosszú fizetési határidő áthidalását nem tudja vállalni. A kistermelők, gazdák életben tartását szolgálják az itthon még alig éledő, de már számos országban bizonyított beszerzési társulások.


Az értékesítési szövetkezet lehet a megoldás
Kép: sxc

Ausztriában a helyi kistermelők a '80-as években indították el a közvetlen értékesítést, hogy védekezzenek a nagykereskedelmi láncok ellen. A borászatot leszámítva Burgenlandban 800 kistermelő foglalkozik közvetlen értékesítéssel. A nagyobb településeken faluszövetkezeti boltokat is létrehozott a helyi szövetkezet. Svájcban a közvetlen értékesítés a megközelítőleg 31-33 milliárd frankot kitevő élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom 3-5 százalékát adja. A termelők nem kapnak közvetlen kormányzati támogatást, de épületberuházásokhoz jár szubvenció, és kamatmentes kölcsönökkel is segítik a működésüket. Franciaországban egyre több az úgynevezett „locavor", aki csak helyben, illetve 60 kilométeres körzetben megtermelt terméket hajlandó vásárolni, mondván: a nagy szállítási távolság környezetkárosítással jár. Ez a szemlélet is támogatja a közvetlen értékesítéssel foglalkozó helyi termelőket, és a francia agrártárca különböző programjai is segítenek. Olaszországban általában egy lakóközösségen belül, spontán alakulnak ki beszerző csoportok, amelyek egyes kalkulációk szerint 30 százalékos költségmegtakarítást is elérhetnek. Rómában közel száz különböző alapon szerveződött lakossági beszerző csoport működik.

Magyarországon nemrég jött létre a MaTeBeszT, egy országos kiterjedésű, közvetlen értékesítési rendszer, amelyben az alacsony ár érdekében a helyi termékek a felesleges közvetítők kihagyásával jutnak el a fogyasztókhoz. Az Új Hangya Integrációs Szövetkezet és a Magyar Termék Kereskedőház együttműködése a kis alapterületű, általában családi vállalkozás keretében működő üzletek számára kínál megoldást, profiltól függetlenül. Az összefogás egységes marketinget, olcsóbb árakat, akciókat ígér annak érdekében, hogy a mikrovállalkozások piaci részesedése nőjön.

A cikk a Piac&Profit magazin 2011. szeptemberi számában jelent meg.

hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo