Csak egy kicsit lehet olcsóbb a tankolás

Az üzemanyag árak és a forint árfolyamának heti átlagos változását figyelembe véve szeptember 23-án, szerdán, az üzemanyagárak 0-2 forint között csökkenhetnek. A benzin ára így 341 forint/literre csökkenhet, a gázolaj ára várhatóan 345 Ft/liter körül változhat.

Kép: Pixabay

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében a mediterrán piacon 4 forintos változást mutatnak, a másik két piacon a változás kilenc, illetve hat forintos csökkenést jeleznek. A pénteki árcsökkentést figyelembe véve a mediterrán piachoz igazodva nem várható változtatás, de a másik két piac eseményeihez igazodva akár 2 forintos csökkentés is elképzelhető. A gázolaj esetében a forintban számított áraknál 2 forintos csökkentés elképzelhető, de ez el is maradhat figyelembe véve a pénteki változtatást - hívta fel a figyelmet heti előrejelzésében a GKI Energiakutató Kft.

A benzin ára 341 forint/literre csökkenhet, a gázolaj ára várhatóan 345 Ft/liter körül változhat. Az elmúlt egy év során a benzin és a gázolaj ára 18%-kal csökkent. Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 24%-kal több benzint és 25%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Brent spot kőolaj ára a héten 46-50 dollár között változott, a heti átlag lényegében véve változatlan. Az árak a hét első felében emelkedtek, majd a második felében visszaestek. A visszaesést egyrészt az amerikai kamatemelés elmaradásával magyarázzák, másrészt azzal, hogy ismét csökkent az amerikai kőolajfúrások száma, ezen a héten 23 darabbal. A túlkínálat tehát jelentős, azonban a számítások szerint 2015 második felében kb. fél millió hordó/nap mennyiséggel csökken az amerikai kőolaj-kitermelés mennyisége. Az áralakulást az OPEC is befolyásolta jelentésével, amely szerint 2020-ig legfeljebb évi 5 dollárral 80 dollár/hordóra növekedhet az olajár. A nem-OPEC országok várható kitermelését 2017-re 58 millió hordó/nap szintre becsülték, 1 millió hordóval alacsonyabbra, mint egy hónappal korábban. Az áralakulást az is befolyásolja, hogy a nyári minőségű üzemanyagok kereslete visszaesett, s a téli típusú termelésre még nem mindegyik finomító állt át.

A forint árfolyama a szeptember 14 - szeptember 18-i héten 275 Ft/dollár körül ingadozott, 4,4 forinttal kellett kevesebbet adni egy dollárért, mint egy héttel megelőzően. A hét utolsó napján a forint gyengült.

 

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo