Túl nagy a kockázat: nem szeretik a magyar piacot

Közel 3%-os pluszból húzták vissza az amerikai részvénypiacokat. Az olaj is száguldott a tőzsdékkel tegnap, de az arany is drágult. Távol-Kelet: Kína már mínuszban. 285 közelébe erősödött tegnap a forint. MOL: az INA és az Edison közötti jogvita. Ma az árfolyamok esésére számítunk.

Nemzetközi hírek

USA, Európa:

- Nagyot emelkedtek tegnap az amerikai részvényindexek, ám nap végén visszahúzták a piacokat a közel 3%-os pluszokból (Dow +1,3%; S&P +1,1%; Nasdaq +1,2%). Németország elköteleződése a görögök megsegítésére, az alacsony részvényárazottság, és a technikai túladottság egyvelege jelentős erőt kölcsönzött tegnap a világ tőzsdéinek.

- Angela Merkel német kancellár tegnap bejelentette, hogy országa támogatni fogja Görögországot, és az eurózónában kívánják tartani a hellén államot. A görög miniszterelnök Papandreu pedig arról beszélt a közös sajtótájékoztatón, hogy kész arra, hogy az országot a gazdasági stabilitás útjára vezesse, és betartsa az EU, az IMF és a Világbank által vázolt célokat.

- Nap végén a Financial Times információi borzolták a kedélyeket, miszerint egyes eurózóna tagállamok nagyobb leírásokat várnak a görög kötvényeket birtokló befektetőktől. A pénzügyi szektor rögtön elvesztette lendületét a hírre, a Bank of America 3,8%-os pluszból fordult le, és végül 1,8%-os mínuszban zárt. A JP Morgan 0,25%-ot esett nap végére.

- A Conference Board fogyasztói bizalmi indexe 45,4 pontra emelkedett szeptemberben a tegnapi adatok szerint, de ez kis mértékben alulmúlta az elemzői konszenzust, 46 pontot.

- A legnagyobb 20 amerikai városban 0,05%-kal, a vártnál enyhén kisebb mértékben emelkedtek a lakásárak júliusban, az S&P/CaseSchiller adatai szerint. Év/év alapon ez 4,1%-os csökkenést jelent.

- Pozitív meglepetést okozott viszont a Richmondi Fed feldolgozóipari indexe. Az előremutató indikátor mínusz 6 pontra emelkedett szeptemberben, a várt csökkenéssel szemben.

- 7%-ot emelkedett az amúgy hányattatott sorsú Research In Motion árfolyama tegnap arra a pletykára, miszerint a neves befektető, Carl Icahn részesedést vásárolna a cégben. A Blackberry okostelefonokat gyártó cég sokat veszített piaci részesedéséből az elmúlt évben, az árfolyama pedig 60%-ot esett idén. Carl Icahn arról híres, hogy hosszú távra vásárol be egy vállalatba, és ha kell megküzd a menedzsmenttel a cég rendbetétele érdekében.

Olaj és arany

- 5,25%-ot emelkedett tegnap a WTI kőolaj árfolyama a tőkepiaci rally folyamán. A befektetői optimizmus átragadt a nyersanyag piacára is, sőt a nap végi negatív szellő is elkerülte az olajat. Ma reggel azonban 1,9%-ot veszített a kőolaj az értékéből, és jelenleg 82,9 dolláron kereskednek a WTI olaj hordójával.

- Az Amerikai Energiahivatal (DOE) ma délután teszi közzé az olajkészlet adatokat. A piac 2 millió hordós készletemelkedésre számít a kőolajban, míg a benzinkészletek 1 millió hordóval emelkedhetnek.

- Az arany ára 1,5%-ot emelkedett tegnap a dollár gyengülése során, ma reggel azonban már 0,8%-ot esett az árfolyama. Jelenleg 1.637 dolláron kereskednek a nemesfém unciájával.

Távol-Kelet:

- A kínai indexek kivételével a pozitív tartományban voltak az ázsiai piacok (Nikkei +0,1%, Shanghai -0,9%, Hang Seng -1,5%, Kospi -0,4%, All Ordinaries +0,5%). A tegnapi optimizmus gyengült, miután olyan hírek láttak napvilágot, hogy az európai vezetők megosztottak a Görögországnak nyújtandó újabb mentőöv kérdésében.

- A japán kormány és a hatalmon levő demokrata párt bejelentette, hogy mintegy 9.200 milliárd jennel tervezi növelni adóbevételeit, ami jóval alacsonyabb, mint a korábban a piac által várt 11.200 milliárd jen.

- Az ausztrál nemzeti bank által készített felmérés szerint a harmadik negyedévben 2,4%-kal csökkentek a lakásárak, melyekre a jövőben is nyomás nehezedhet. A második negyedévben még csak 2%-os volt a visszaesés.

- A nap nyertesei a japán pénzügyi papírok voltak (Nomura +2,8%, Daiwa +1,4%). A régiós nyersanyagcégek azonban jellemzően mínuszokat tudtak felmutatni (Fortescue Metals -5,5%, Aluminium Corp. Of China -4,2%). Gyengélkedtek a kínai ingatlanfejlesztők is.

Devizák:

- Tovább gyengült tegnap a dollár, de az 1,367-es maximumról 1,357-ig korrigált zárásra az árfolyam.

- A japán fizetőeszköz a 20 és 30 napos mozgóátlagig (76,8) gyengült tegnap, majd a reggeli kereskedés során 76,5-ig korrigált az árfolyam. A 76,25-ös támasz továbbra is tartja az árfolyamot.

- A forint tovább erősödött tegnap, 285 közelében is járt az árfolyam, majd zárásra 287 fölé emelkedett vissza. Középtávon továbbra is emelkedő trendet láthatunk.

Határidős piacok:

- Mínuszba fordultak az amerikai határidős részvényindexek ma reggel.

Erste kommentár

Szép nagy rallyt láthattunk a tegnapi napon. A leszakadó szektort vették, a bankokat. A többi részvény igazándiból csak ímmel-ámmal követte az OTP száguldását. A nemzetközi piacokon viszont kicsit kiegyensúlyozottabb volt a kép. Ez szerintünk továbbra is a magyar kockázatoknak szól. Valójában nem szeretik a magyar piacot a kormányzati intézkedések által megnövekedett bizonytalanság miatt. Vagyis az OTP-ben a nagyszerű, majd 15%-os emelkedés inkább csak medve piaci rallynak tudható be, mint a helyzet javulásának. Ráadásul a részvény a 3.250-3.300 Ft közti résig emelkedett, amely ellenállásként viselkedik. Így valószínűleg ma lefordul róla. Amúgy félreértés ne essék, a piacokat és az OTP-t is fundamentálisan alulértékeltnek tartjuk. Viszont a kockázatok nagyon megnövekedtek, mind a világ, mind a magyar kilátások tekintetében. Azok pedig minden határon túl tudnak növekedni, így a piac is kerülhet még lejjebb.

Vállalati hírek

MOL: az INA és az Edison közötti jogvita

A MOL tegnapi tájékoztatása szerint az INA és az Edison International közötti jogvitájában kijelölték a választott bíróság elnökét. A jogvita az adriai tengeri Izabela és Iris/Iva mezők körül forog. Míg az Iris és az Iva blokkok termelése elhanyagolható, az Izabela még csak most kezdi meg a termelést. A kitermelt földgáz mennyisége napi 1 millió köbméter lehet a kezdeti időszakban. A jogvita miatt azonban (akár 1 éves) késedelmet (is) szenvedhet a kitermelés megkezdése. Az Edison 140 millió euró kártérítést és az elmaradt haszon megtérítését követeli. Az Izabella blokkban 30%-a van az INA-nak, 70%-a az Edisonnak. A mezők Horvátország területéhez tartoznak.

Ha a bíróság jogosnak ítéli az Edison követelését, akkor az INA 140 millió eurós veszteséggel, valamint az éves 70 millió eurós termelésen realizált profit 70%-ának megfelelő összeggel számolhat. Számításaink szerint tehát INA részvényenként 140 kuna, MOL részvényenként pedig 300 forint lehet a veszteség. A jogvita kimenetelét egyelőre nehéz megjósolni.

Rövid hírek

- OTP, FHB: Holnaptól lehet élni a végtörlesztés lehetőségével.

- OTP, FHB: A Moody's szerint a devizahitelek fix árfolyamon való végtörlesztése aggasztó precedenst teremt, és kockázatot jelent a jelzálogkötvények árazásánál. Tovább szűkülhetnek tehát a marzsok (elsősorban az FHB-nál).

- Csányi Sándor OTP vezér a Corvinus egyetemen a végtörlesztéssel kapcsolatosan elmondta, hogy (i) lehetett volna olyan megoldást is találni, ami mind a bankok, mind az adósok számára kedvező, (ii) a forinthitelek kamata nőni fog, (iii) az OTP Tier 1 rátája 13% felett marad akkor is, ha az összes devizahiteles ügyfele végtörleszt.

- Magyar Telekom: Sajtóértesülések szerint a Magyar Posta is indul a negyedik mobilszolgáltató számára kiírt frekvencia tenderen.

- A Rába 2011. szeptember 26-án 9.800 darab saját részvényt vásárolt 518 forintos átlagáron. A tranzakciót követően a társaság 953.587 darab Rába részvénnyel rendelkezik.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak - teljes vagy részleges - felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo