Tovább erősít a Takarékbank

A TakarékBank Zrt. 100 százalékos érdekeltségeként új stratégiával lép ősszel a piacra a Next Faktor Zrt., új nevén a Takarék Faktorház. Ezzel tovább bővül a takarékok által kínált kkv-finanszírozási termékpaletta. A takarékszövetkezetek 300 ezer kis- és középvállalkozói ügyfelére alapozva a Takarék Faktorház öt éven belül mintegy 50 milliárdra növelné jelenlegi 17 milliárd forintos forgalmát.

A TakarékBank a korábbi 24 százalékos tulajdonrészét nemrég 100 százalékra növelte a Next Faktorban a német DZ Bank érdekeltségébe tartozó VR Factorem GmbH kivásárlásával. Az így kizárólagos magyar tulajdonba került faktorcég, a TakarékBanktól kapott forint és devizaforrásokra alapozva bővítheti szolgáltatását, amely a takarékszövetkezetek közvetítésével juthat el a hazai kis- és középvállalkozói körhöz.


Szabó Levente

Miért éri meg a faktoring?

„A jövőben a takarékszövetkezeti integráció lesz a Takarék Faktorház fő értékesítési csatornája, így a takarékszövetkezetek mintegy 300 ezer kis- és középvállalkozói ügyfele számára a meglévő hagyományos forgóeszköz-finanszírozási hitelkonstrukciók mellett egy új, rugalmas instrumentum is a rendelkezésre áll" - mondta Szabó Levente, a TakarékBank vezérigazgató-helyettese, a Takarék Faktorház igazgatóságának elnöke.

A faktoring sokszor az egyetlen forrásszerzési lehetőség a tőkehiányos és likviditási gondokkal küszködő hazai kkv-k számára, ugyanis a faktorcég alapvetően nem a finanszírozást igénylő kkv, hanem a vevő bonitását vizsgálja, s a jó fizetőképességű vevőkkel szembeni követeléseket tárgyi fedezet nélkül előlegezi meg - a vevőnek beszállító - kisvállalkozás számára. Ez a szolgáltatás megoldás lehet minden olyan kkv számára, amely önmagában nem lenne hitelképes, de piacképes termékkörrel és jó bonitású vevőkörrel bír.

„A rövid lejáratú, likviditást javító banki hitelek iránt továbbra is élénk a kereslet, hiszen a magyar kis- és középvállalkozások nem rendelkeznek olyan likviditási tartalékkal, mely lehetővé teszi a készletek lassabb forgási sebességének, valamint a megnövekedett vevői fizetési határidők önálló áthidalását. Erre az egyik legrugalmasabb megoldás a faktoring. Többek között ez okozza az üzletágban tapasztalható jelentős bővülést a pénzügyi válság kitörése óta" - mondta Szabó Levente. Az országos faktoring-forgalom 2009. és 2011. között csaknem 20 százalékkal bővült, s tavaly 888 milliárd forintra rúgott.

Triplázni öt év alatt

A növekvő faktoring piacon belül relatív arányban eddig is nőtt a Next Faktor piaci részesedése, a következő időszakban azonban jóval dinamikusabb üzleti bővülést vár el a TakarékBank az új leányvállalatától, melyhez a szükséges forrásokat a rendelkezésére bocsátja. Az üzleti tervek szerint a Takarék Faktorház forgalmát a következő öt évben megháromszoroznák.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo