Mennyibe kerül majd az egyetem? Mutatjuk!

Lehetővé vált a felsőoktatásba bekerült fiatalok számára a továbbtanulás anyagi vonzatainak tervezése miután a Diákhitel Központ honlapján elérhetővé tette a „Pénzügyi tájoló”-t. Az internetes alkalmazás az egyetemi/főiskolai élet bevételi és kiadási oldalát egyaránt megmutatja az érdeklődőknek. A háttérben futó adatbázis elemei hazai felsőoktatási intézményektől, partnerektől kapott, illetve nyilvánosan is elérhető adatbázisokból származó, eddig egy rendszerbe nem foglalt adatok.

Kép:sxc

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetésével egyre aktuálisabb kérdés a leendő egyetemisták számára, hogy honnan teremtik elő a szükséges pénzügyi forrásokat a tanulmányokhoz kapcsolódó kiadásaikhoz. Ebben kíván segítséget, támpontot nyújtani a Diákhitel Központ „Pénzügyi tájoló” nevű alkalmazása, amely a források és kiadások részletes bemutatásával nyújt képet a továbbtanulás pénzügyi tervezésekor.

A segédlet használata ajánlott a felsőoktatási élet tudatos pénzügyi tervezése során, ezen túl fontos háttér-információkat biztosít a felhasználók számára. A program hangsúlyozottan nem alkalmas arra, hogy forintra pontos eredményt mutasson a majdani tényleges költségekről és forrásokról, de kiindulási alappal szolgál az egyetemi évek finanszírozásának tervezéséhez.

Az egyszerűen kezelhető internetes alkalmazás személyre szólóan, a választott intézményre, illetve képzésre vonatkozóan mutatja be, hogy milyen anyagi forrásokkal és kiadásokkal kell számolni a tanulmányok ideje alatt. A program használói első lépésben a továbbtanulásra vonatkozó alapadatokat adják meg. A program második lépésében a bevételi forrásokat lehet kiszámítani. Itt kaphat az érdeklődő részletes tájékoztatást a különböző támogatási és ösztöndíj lehetőségekről, de itt állítható be az is, hogy milyen mértékű családi hozzájárulással, munkajövedelemmel és/vagy Diákhitellel lehet tervezni a tanulmányi időszak alatt.

A felhasználó részletes leírást kap a különböző intézményi, települési és egyéb szociális támogatások lehetőségeiről is. A háttérszámítások harmadik oldala a kiadásokat tételezi.

Tervezni érdemes és szükséges is
Az alkalmazásfejlesztésről Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója elmondta: „A Pénzügyi tájoló célja nem csak az, hogy hasznos eszköz legyen diákoknak és szüleiknek a továbbtanulás pénzügyi tervezésekor, hanem hogy rá is mutasson annak elengedhetetlenségére. Ezt máshogy nem lehet, csak hiteles, ellenőrizhető adatok alapján, képet adva a várható kiadásokról és a forráslehetőségekről is, a lehető legrészletesebb háttér-információk bemutatásával.”
Az önköltség/költségtérítés meghatározott összege mellett a szállás, utazás, fogyasztási, és egyéb cikkek költségeit már a felhasználó határozza meg, de alapértékként meg vannak jelölve különböző kutatási eredmények átlagai. A program itt is hasznos információkkal szolgál, a különböző településeken elérhető kollégiumok listáján és árain túl akár a tömegközlekedést érintő pontos jegyárakig.

A beállítások végeztével megjelennek az összesített bevételek és kiadások összegei, illetve ezek egyenlege. Az eredmény természetesen nem pontos kalkuláció, hanem egyfajta támpont. A Pénzügyi tájoló mindezeken túl lehetőséget nyújt a számítás elmentésére, illetve több kalkuláció adatainak összehasonlítására is.

Mennyit tegyünk félre a gyerekek tandíjára?
Ősztől az államilag finanszírozott képzéseken várhatóan jóval kevesebben kezdhetik meg tanulmányaikat a korábbi évekhez képest, míg az önköltséges képzések akár milliós anyagi terhet jelenthetnek a diplomára vágyók számára. Az Aegon Alapkezelő Diplomapersely elemzésében azt vizsgálta, hogy az önköltséges felsőfokú tanulmányok esetén milyen összegű rendszeres havi megtakarítás szükséges ahhoz, hogy a szülőknek ne jelentsen vállalhatatlan terhet a diploma megszerzésének támogatása.
 

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo