Görög válság - Zuhanórepülésben a forint

Folytatódhat a csökkenés szerdán a Budapesti Értéktőzsdén a negatív nemzetközi hangulat hatására, amelyet a görögországi belpolitikai helyzet váltott ki. A forint mélyrepülésbe kezdett, amelynek egyelőre nem látni a végét.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Rácz Balázs, az Erste Befektetési Zrt. elemzője szerint már eddig is sokat estek a piacok, a rossz nemzetközi hangulat miatt folytatódhat a csökkenés. Csökkenéssel kezdhetik a kereskedést a vezető európai tőzsdeindexek is, mert a befektetőket komolyan aggasztja annak a lehetősége, hogy Görögország kiléphet az euróövezetből, ami megjósolhatatlan következményekkel járhat a térségre nézve.

Balásy Zsolt, az MKB Bank elemzője szerint nem győznek menekülni a vevők a görög hírek elől, a kedden véglegesen - bár egyáltalán nem váratlanul - összeomló görög kormányalakítási remények maguk alá temettek periféria kötvényeket, nyersanyagokat és részvényeket a világ minden táján.  Hozzátette: ebben a hangulatban, határozott eséssel indul a szerdai nap is, az a forint euróhoz mért árfolyama ismét közelít a 300-hoz.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 179,02 pontos csökkenéssel, 16.698,44 ponton nyitott szerdán. A keddi záró értékéhez képest 1,06 százalékkal gyengült. A BÉT részvényindexe, a BUX 131,86 pontos, 0,78 százalékos csökkenéssel, 16.877,46 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 8,72 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.

A piacok teganp délután kezdtek zuhanni, miután megbuktak a kormányalakítási tárgyalások Görögországban, immár bizonyos, hogy új választásokat kell kiírni már júniusban. Már a tárgyalások bukásának első hírére zuhanni kezdett az euró árfolyama, mivel az új választások legnagyobb esélyesei a radikális baloldali politikusok, akik ellenzik a megszorításokat és azzal fenyegetőznek, hogy felrúgják az Európai Unióval az Európai Központi Bankkal (EKB) és a Nemzetközi Valutaalappal kötött megegyezéseket.

Az euró árfolyama a választások óta egyébként 2,5 százalékot gyengült a dollárral szemben, a keddi bejelentés hatására pedig három hónapos mélypontra zuhant, elérte az 1,2779 EUR/USD szintet.

Véleményvezér

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo