Ősi módszer lehet a megoldás az éhínségre

A trópusi országokban, főleg Nyugat-Afrikában bő 700 éve alakítják át egy olcsó módszerrel az őserdők tápanyagszegény talaját termékeny termőfölddé. Tudósok szerint követendő példával van dolgunk.

A konyhai sütés-főzésből származó maradékokat és faszenet adnak a talajhoz a nyugat-afrikai kistermelők, becslések szerint legalább az 1300-as évek óta. A módszer látványos eredményeket hoz: a tápanyagokban szegény őserdőtalajt gazdálkodásra, növénytermesztésre alkalmas termőfölddé alakítja a sajátos komposztálás. Az angliai University of Sussex antrpológusai és földtani kutatói által végzett vizsgálat szerint az afrikai "fekete föld" legalább háromszor több organikus anyagot tartalmaz, mint más kontinensek termőföldje. Az afrikai talaj ezért képes lenne intenzívebb farmgazdálkodásnak is helyet adni.

A tudósok Libériában és Ghánában több mint 200 helyszínen tanulmányozták a módszer hatásait. A komposztálási módszert egyébként az amerikai őslakók is használták Brazíliában, az Amazonas esőerdőiben. Ennek tényét nemrég fedezték fel régészek, s vizsgálódásuk eredményeit júniusban publikálta Dawit Solomon a Frontiers in Ecology and Environment nevű folyóiratban.

Kép: Pixabay

A szakemberek szerint az ősi módszer másolása több millió embert tudna kiemelni az állandó éhezésből. Valóságos csodaszer lehetne Afrika boldogulásához. Mivel a felülről jövő segítség, a kormányzati vagy nemzetközi szervezetek intenzívebb farmgazdálkodásra serkentő erőfeszítései mindig azon buktak el, hogy a helyi közösségek és a kistermelők akarata nem érvényesült, kihagyták őket a döntésekből, a régi komposztáláshoz való visszatérés ezért az önrendelkezés és az élelmiszerfüggetlenség záloga is lehetne. Az egyetem munkatársai azt is hangsúlyozták, hogy az afrikai élelmezés javítása elsősorban azon múlik, hogyan tudja a nyugati világ használni a helyi termelők körében élő, generációról-generációra áthagyományoztatott szaktudást.

A szub-szaharai Afrikában becslések szerint 180 millió ember megélhetése van kockán attól, hogy a termőföldek erodálódnak, s egyre kevesebb bennük a tápanyagtartalom, jelentette a Reuters hírügynökség. Egy 2014-es jelentés szerint ez évente 68 milliárd dollárnyi kárt jelent a termelőknek. A klímaváltozás, a sivatagosodás, az ásványi anyagok kifogyása a talajból, a növényvédő szerek túlzott használata mind hozzájárulnak a folyamat erősödéséhez.

Erdők nélkül nincs fenntartható gazdálkodás

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo