hirdetés

Nem mindegy, hova dobjuk elromlott számtógépünket

Pár évente még azok is lecserélik telefonjukat, számítógépüket, akiktől távol áll, hogy sátort verjenek valamelyik Apple szaküzlet előtt, így elsők közt megszervezve a népszerű márka legújabb telefonját. Azonban nem mindegy, mit csinálunk elavult vagy megunt elektronikai eszközeinkkel, hiszen azokban rengeteg le nem bomló, a környezetre rendkívül káros anyag van.
hirdetés

A nagy iramú technológiai fejlődés miatt elektronikai eszközök milliói kerülnek kukába évente, pedig jelentős részük még használható lenne. Érdemes a még működő kütyüket olyan ismerősöknek továbbadni, akiknek még hasznos lehet, de akár értékesíthetjük is lecserélésre szánt gépeinket. Amit mindenképp kerülni kell, hogy az e-hulladékot belekeverjük a kommunális hulladékba, mivel a bennük lévő mérgező anyagokat akár a csapadékvíz is belemoshatja a talajba, aminek következtében súlyosan károsítja a környezet.

Kép: Pixabay

 

Csak Magyarországon évi 80 ezer tonna e-hulladék keletkezik

Nagyjából 80 ezer tonna e-hulladék keletkezik minden évben Magyarországon, és ezeknek mindössze a felét gyűjtjük vissza, és hasznosítjuk újra. Az EU célkitűzései közt szerepel, hogy 2020-ra a keletkezett hulladék 85 százalékát visszagyűjtsük. A törekvés érthető, hiszen olyan anyagokról beszélünk, mint az ólom, dioxin vagy a higany, melyek kötött állapotban nem jelentenek veszélyt, azonban a környezetbe kerülve komoly károkat okozhatnak. De mit tehetünk az elektronikai hulladékkal?

Ami még használható, ne dobjuk ki! Egy tartalék telefon bármikor jól jöhet, és biztos sokak környezetében van olyan ember, aki egy régebbi számtógépet is örömmel venne használatba. A még működő eszközöket értékesíteni is lehet szaküzletekben, vagy mi magunk is meghirdethetjük az erre kitalált online piactereken. Sok elektronikai szaküzletben is átveszik régi készülékeinket új vásárlásakor.

Hulladékudvarokban is leadhatjuk

A lomtalanítást sokan úgy értelmezik, hogy bármit kidobhatunk, amire nincs szükség, azonban az E+E hulladékokat nem tehetjük az utca szélére. A régi monitorok különösen károsak a katódsugárcsövek és a bennük lévő magas ólomoxid-tartalom miatt, és ezekből különösen sok végzi a kukában az új technológiájú, kevés helyet foglaló kijelzők megjelenésével.

A legbiztosabb megoldás, ha felkeresünk egy hulladékudvart, amelyben a mosógéptől kezdve a hűtőszekrényünkig mindenféle elektronikai eszközt leadhatunk. A lakossági hulladékudvarokat szakképzett személyzet működteti, és elsődleges céljuk a hulladékok anyagában történő hasznosítási arányának javítása, valamint a veszélyes hulladékok környezetbe jutásának megakadályozása. Budapesten 17 ilyen hulladékudvar található, melyek hétköznap reggel 10 és este 6 között vannak nyitva – olvasható az FKF honlapján.

Az okostelefonok újrahasznosítását követeli a Greenpeace
A Samsung 4,3 millió Galaxy Note 7 készüléket hívott vissza 2016-ban, mert a telefonok felrobbantak, kigyulladtak. A cég azonban máig nem hozta nyilvánosságra, mit kezd a visszahívott készülékekkel. A Greenpeace úgy véli, a készülékek visszahívásának oka, hogy a telefonokat pazarló és fenntarthatatlan módon gyártják, amivel a bolygónkra is hatalmas környezeti terheket rónak.
hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo