hirdetés

Nem mindegy, hova dobjuk elromlott számtógépünket

Pár évente még azok is lecserélik telefonjukat, számítógépüket, akiktől távol áll, hogy sátort verjenek valamelyik Apple szaküzlet előtt, így elsők közt megszervezve a népszerű márka legújabb telefonját. Azonban nem mindegy, mit csinálunk elavult vagy megunt elektronikai eszközeinkkel, hiszen azokban rengeteg le nem bomló, a környezetre rendkívül káros anyag van.
hirdetés

A nagy iramú technológiai fejlődés miatt elektronikai eszközök milliói kerülnek kukába évente, pedig jelentős részük még használható lenne. Érdemes a még működő kütyüket olyan ismerősöknek továbbadni, akiknek még hasznos lehet, de akár értékesíthetjük is lecserélésre szánt gépeinket. Amit mindenképp kerülni kell, hogy az e-hulladékot belekeverjük a kommunális hulladékba, mivel a bennük lévő mérgező anyagokat akár a csapadékvíz is belemoshatja a talajba, aminek következtében súlyosan károsítja a környezet.

Kép: Pixabay

 

Csak Magyarországon évi 80 ezer tonna e-hulladék keletkezik

Nagyjából 80 ezer tonna e-hulladék keletkezik minden évben Magyarországon, és ezeknek mindössze a felét gyűjtjük vissza, és hasznosítjuk újra. Az EU célkitűzései közt szerepel, hogy 2020-ra a keletkezett hulladék 85 százalékát visszagyűjtsük. A törekvés érthető, hiszen olyan anyagokról beszélünk, mint az ólom, dioxin vagy a higany, melyek kötött állapotban nem jelentenek veszélyt, azonban a környezetbe kerülve komoly károkat okozhatnak. De mit tehetünk az elektronikai hulladékkal?

Ami még használható, ne dobjuk ki! Egy tartalék telefon bármikor jól jöhet, és biztos sokak környezetében van olyan ember, aki egy régebbi számtógépet is örömmel venne használatba. A még működő eszközöket értékesíteni is lehet szaküzletekben, vagy mi magunk is meghirdethetjük az erre kitalált online piactereken. Sok elektronikai szaküzletben is átveszik régi készülékeinket új vásárlásakor.

Hulladékudvarokban is leadhatjuk

A lomtalanítást sokan úgy értelmezik, hogy bármit kidobhatunk, amire nincs szükség, azonban az E+E hulladékokat nem tehetjük az utca szélére. A régi monitorok különösen károsak a katódsugárcsövek és a bennük lévő magas ólomoxid-tartalom miatt, és ezekből különösen sok végzi a kukában az új technológiájú, kevés helyet foglaló kijelzők megjelenésével.

A legbiztosabb megoldás, ha felkeresünk egy hulladékudvart, amelyben a mosógéptől kezdve a hűtőszekrényünkig mindenféle elektronikai eszközt leadhatunk. A lakossági hulladékudvarokat szakképzett személyzet működteti, és elsődleges céljuk a hulladékok anyagában történő hasznosítási arányának javítása, valamint a veszélyes hulladékok környezetbe jutásának megakadályozása. Budapesten 17 ilyen hulladékudvar található, melyek hétköznap reggel 10 és este 6 között vannak nyitva – olvasható az FKF honlapján.

Az okostelefonok újrahasznosítását követeli a Greenpeace
A Samsung 4,3 millió Galaxy Note 7 készüléket hívott vissza 2016-ban, mert a telefonok felrobbantak, kigyulladtak. A cég azonban máig nem hozta nyilvánosságra, mit kezd a visszahívott készülékekkel. A Greenpeace úgy véli, a készülékek visszahívásának oka, hogy a telefonokat pazarló és fenntarthatatlan módon gyártják, amivel a bolygónkra is hatalmas környezeti terheket rónak.
hirdetés

Véleményvezér

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo