Macron is klímaügyben kérlelte Trumpot: e héten dönt a klímaegyezményről

Bizalmasainak már megsúgta, hogy kilépteti az USA-t a klímaegyezményből. Ugyanakkor döntései eddig gyakran rapszodikusak és kiszámíthatatlanok voltak, talán végül ebben is másképp dönt? Francia kedvence, Emmanuel Macron arra bíztatta, hogy ne hozzon elhamarkodott döntést. Külügyminisztere, Rex Tillerson, lánya Ivanka Trump és a férje, Jared Kushner is maradásra bírnák.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Környezetvédelmi Hivatal vezetője, a környezetvédelmi törvényeket és a hatóság hatáskörét éppen Trump kezesbárányaként lefaragó Scott Pruitt állítólag azt az infót kapta Trumptól, hogy eldöntötte, kilép a párizsi klímaegyezményből.

A külügyminiszter Rex Tillerson ennek ellenkezőjét állította, vagyis hogy még nincs eldöntve semmi. Igaz, ezt még múlt hét szerdán mondta, útban Európa felé. A Pruittnak és néhány más hozzá közel álló munkatársnak mondott bizalmas közlést viszont szombaton szivárogtatták ki -amikor Trump még a G7-ek vezetőivel parolázott Olaszországban.

A Szicíliában a hétvégén megtartott G7-csúcstalálkozó első napjának végén, pénteken a Fehér Ház gazdasági tanácsadója, Gary Cohn azt nyilatkozta Trump taorminai látogatásáról, hogy a klímaváltozással kapcsolatos "nézetei fejlődnek. Azért jött ide, hogy tanuljon. Azért jött ide, hogy okosodjon. A nézetei érnek, és ennek így kell lennie. A döntése alapja végeredményben az lesz, hogy mi jó az Egyesült Államoknak."

E kijelentés azért fontos, mert Trump pénteken kifejezetten a klímaváltozásról tárgyalt kollégáival. A diskurzust "erőteljesnek" nevezte Cohn, Angela Merkel azonban a tárgyalás után sokkal pesszimistábban fogalmazott: ő "visszásnak", illetve "botrányosnak" találta az egész eszmecserét. Pontosabban azt, hogy Trump nem mutatta jelét, hogy meggyőzhető lenne. Sőt diplomaták elkeserítőnek találták, hogy más kérdésekben is felhánytorgatott olyan pontokat, amiket már mindenki tisztázottnak és elintézettnek tekintett.

Donald Trump, az ingatlancézár

A csúcstalálkozó zárónyilatkozata -a diplomáciában szokatlan módon- elismerte, hogy nem sikerült az USA-t rábírni a klímakonszenzushoz való csatlakozásra, vagyis hogy a párizsi klímaegyezmény betartása létfontosságú minden nemzet sorsára nézve.

A szicíliai rendezvény előtt, csütörtökön Trump Brüsszelben, az amerikai nagykövet rezidenciáján találkozott Emmanuel Macron újonnan megválasztott francia elnökkel, aki arra buzdította fehér házi kollégáját, ne hozzon elhamarkodott döntést klímaügyben. (Trump nem győzött gratulálni Macronnak a győzelméért és biztosította róla, hogy ő volt a kedvence az elnökjelöltek közül.)

Macron hozzátette, tiszteletben tartja, hogy Trump átgondolja a párizsi klímaegyezmény Amerikára eső kötelezettségeit, ugyanakkor felhívta Trump figyelmét arra, "hogy mekkora fontossága van az egyezménynek a számunkra", azt is hangsúlyozva, hogy az segíthet a munkahelyek teremtésében és a gazdasági fejlődésben. (Korábban Al Gore is ezt a megközelítést nyomta Ivanka Trump és Donald Trump felé a választási győzelem és a beiktatás közötti hetekben.) A Macronnal történt találkozóról szóló fehér házi közlemény azonban nem tett említést a klímaváltozásról.

Tippünk szerint annak felismerése tehet jót az USA-nak, hogy a klímaváltozás nem ismer országhatárokat, s a globális felmelegedés, a tengerszint emelkedése és a szélsőséges időjárási jelenségek az amerikai gazdaságnak és a lakosságnak sem tesznek jót. Éppen ellenkezőleg. A stratégiai fontosságú katonai létesítményeket már ostromolják az áradások, a Pentagon évek óta kockázati tényezőként kezeli a klímaváltozást (nem pedig kétségbe vonható teóriaként), s a kánikula csökkenti a fizikai munkával tölthető munkaórák számát, vagyis rontja a termelékenységet.

2012 november 6-án Trump azt tweetelte: "a globális felmelegedés koncepcióját a kínaiak találták ki a saját érdekükben, hogy versenyképtelenné tegyék az amerikai gyártást.

"2015 október 19-én azt írta:"Nagyon hideg van odakint, fagynak hívják ezt, hetekkel azelőtt, hogy esedékes lenne. Hasznukra lenne most egy nagy adag globális felmelegedés!"

Mintha nem értené, hogy az üvegházhatás a szélsőséges időjárási jelenségeket erősíti fel, hideget, meleget egyaránt, mert a megszokott egyensúlyából mozdítja ki a természeti folyamatokat.

Forrás: CBS News, Reuters

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo