Ha nem lépünk – figyelmeztet jelentésében az ENSZ ad hoc Ügynökségközi Antimikrobiális Rezisztencia Koordinációs Csoportja –, az őket kezelni hivatott antimikrobiális szereknek ellenálló fertőzések minden évben 10 millió ember halálához vezethetnek a következő 30 évben, amely a 2008-2009-es világválsághoz hasonló mértékű gazdasági veszteséggel járna. 2030-ra az antimikrobiális reziszencia akár 24 millió embert súlyos elszegényedését is okozhatja.
Jelenleg mintegy 700 000 haláleset írható a jelenség számlájára, köztük 230 000 ember a többszörösen rezisztens tuberkulózis miatt. Egyre több gyakorta előforduló fertőzésnél alakul ki ellenálló képesség: már ide tartoznak légúti megbetegedések, szexuális úton terjedő és húgyúti fertőzések. Miután ezek nem reagálnak a kezelésre, az életmentő orvosi beavatkozások kimenetele kétségessé válik, bizonytalanságot okozva az élelmezési rendszerben is.
Már most is érezteti egészségügyi és gazdasági hatását, hogy fontos gyógyszereink hatástalanná váltak. A föld minden országában, fejlettségtől függetlenül, szükség lenne beruházásokra ahhoz, hogy a jövő generáció elkerülhessék az antimikrobiális rezisztencia katasztrofális következményeit. Miután az emberek, állatok és környezetünk egészsége elválaszthatatlan egymástól, a jelentés a koordinált, minden szektor bevonására épülő „Egy egészség" megközelítést támogatja.
Ezen túl az országok:
- kezeljék nemzeti akciótervüket kiemelt fontosságúként és növeljék anyagi és egyéb támogatását;
- szigorítsák a szabályozási környezetet és indítsanak tájékoztató kampányokat az antimikrobiális szerek humán-, állat- és növényegészségügyben való felelős és megfontolt alkalmazásáért;
- invesztáljanak az antimikrobiális rezisztencia elleni új módszerek kifejlesztésére irányuló kutatásokba;
- azonnal tiltsák be az antimikrobiális szerek növekedésserkentő célú használatát a mezőgazdaságban.
„A jelentés ajánlásai elismerik az antimikrobiális szerek szerepét az élelmiszertermelés, az élelmezés és a kereskedelem, továbbá az emberek és állatok egészségének megóvásában, és a felelős használat mellett teszik le voksukat,” – mondta José Graziano da Silva, a FAO főigazgatója. „A fenntartható élelmezési rendszerek és mezőgazdasági gyakorlatok megkövetelik az antimikrobiális rezisztencia visszaszorítását és az alternatív megoldások alkalmazását, ami csakis összefogással valósítható meg, épp ahogy ezt a mostani jelentés is ajánlja.”