Ítéletidő: ezért hidegebb a tél az USA-ban, mint a Déli-Sarkon

Január 20 után olyan hideghullám áramlott az USA középnyugati részébe, amire évek óta nem volt példa. A zordabb amerikai telek összefüggésben lehetnek az Északi-sark felmelegedésével. Európába is ezért érkezett hideg levegő. Az idióta Donald Trump persze arra használta az alkalmat, hogy a Twitteren figurázza ki a globális felmelegedés tudományát.

Ha bárki nyavalyogni merészel, amiért folyton esik az eső és a hullik a hó Magyarországon, érdemes elgondolkodnia, mit kaphatna most a nyakába, ha az Egyesült Államokban élne. A héten ugyanis az USA egyes pontjain hidegebb volt, mint a Déli-sarkon. Az a sarkköri örvény azonban, ami a szélsőséges hideg időjárást okozta, a közelebbi Északi-sarkról érkezett. Chicagóban a meteorológusok figyelmeztettek, hogy akár -48 Celsius-fokra is lesüllyedhet a hőmérséklet. Ilyen hőmérsékleten a szél azonnali fagyást okozhat a be nem takart bőrfelületen. A városban arra számítanak, hogy 60 óráig, vagyis majdnem három napig -18 Celsius-fok alatt marad a hőmérséklet. Erre 1996 óta nem fordult elő náluk.

A hatóságok ezért arra kérték a polgárokat, hogy ha nem muszáj, ne mozduljanak ki otthonról. Detroitban melegedő központokat működtet a városvezetés a hajléktalanok számára. Dakota, Minnesota, Iowa és Wisconsin államokban olyan hideg szeles idő érkezésével számolnak, amilyenre utoljára ugyancsak a ’90-es években volt példa. Az USA több tagállamában bezárták az iskolákat. A minnesotai International Falls nevű településen -43 Celsius-fokot mértek, ami az ötödik leghidegebb napnak számít ott.

Furmányos, örvényes

Egy viszonylag enyhe karácsonyi szezon után olyan sarkköri örvény áramlott Észak-Amerikába, ami nagy mennyiségű hideg levegőt pörget az alacsonyabb szélességi fokok területeire.  Télen ez az örvény ez átlépheti Északi-sarkkört, s elérheti Kanadát és az Egyesült Államokat.

A sarki örvény kifejezést 2014-ben tanulta meg az amerikai lakosság, amikor (szintén) szokatlanul hideg tél támadt rájuk.

Mi is ez az örvény?

  • Olyan körkörös, szalagszerű széljárást jelent, ami a sarkkörökön keletkezik és télen a legerősebb.
  • Jóval a futóáramlás felett jön létre, fent a sztratoszférában (20-50 kilométeres magasságban).
  • Ezek a körszalagszerű szelek elvileg megfékezik sarkkörnél a hideg levegőt.
  • Időnként azonban a szelek „összetörnek” és kiengedik a hideg levegőt, amely így délre áramlik.
  • Januárban a körszalagszerű szelek széttörtek és a sarki örvény három részre tört, majd elindult az USA felé, ahol főleg az ország keleti és középnyugati részén fejti ki most hatását.
  • Az örvény Európába is küldött hideg levegőt az Atlanti-óceán felett.
Egyes tudósok szerint összefüggés van a sorozatosan egyre zordabb amerikai telek és az Északi-sark felmelegedése között. Az Északi-sark kétszer gyorsabban melegszik, mint a Föld többi része, s emiatt a futóáramlás (jet stream) képes délibb területekre érni, magával hozva a hideg sarkköri levegőt.
  • A telek rövidebbek, de szélsőségesen hideg periódusok jelentkeznek benne.
  • Az évszakon belül viszonylag későn érkezik az erős zimankó.
  • Gyakoribbakká váltak az ilyen „poláris fagyok”, ezt már mérések is igazolták.
  • Az örvény miatt nagyobb a valószínűsége a hóviharoknak.
Trump megint azon élcelődik, hogy nincs is globális felmelegedés - hiszen megjött a hideg.
(Twitter)

Donald Trump, aki nemrég egy interjúban azt állította, hogy veleszületett érzéke van a tudományhoz (csak azért, mert nagybátyja, John G. Trump fizikus, elektromérnök és feltaláló volt), persze arra használta a szokatlan hideget, hogy újfent a globális felmelegedés teóriáján gúnyolódjon. ”megint elférne nálunk a jó kis öreg globális felmelegedés!” - írta a Twitteren.

Véleményvezér

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo