Húsz éve maradt a bulimetropolisznak

Minden eddiginél borúlátóbb prognózis jelent meg Amerika némelyik tengerparti nagyvárosáról és a tengerszintemelkedésről. A 2030-as évek közepére eltűnhet New Orleans és Miami. 400 amerikai város van veszélyben.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: Pixabay

Elsősorban New Orleans elővárosait, kertvárosait fenyegeti veszély, melyeket nem védelmez a gátrendszer - amit 2005-ben áttört a Katrina-hurrikán, elárasztva vízzel a belvárost is. "Ha 7,5 centiméterrel nő a tengerszint, Miamiból Velence lesz, New Orleans pedig eltűnik", mondta a USA Today-nek Bob Dean, a National Resources Defense Council munkatársa. Nem kevesebb, mint 414 városra városra és településre vár hasonló sors, állítja a National Academy of Sciences jelentése. Ezeknek a városoknak és falvaknak már biztos a jövőjük: elodázhatatlan, hogy víz alá kerülnek. Sőt tudósok megadták az évszámokat is, amikor már nem fordítható vissza a folyamat, az elsüllyedés elkerülhetetlen. (Az Egyesült Államok más részeiből is drámai adatok érkeznek a tengerszint emelkedéséről!)

Ezen a listán összesen 14 olyan város van, melynek lakossága meghaladja a 100 000 főt, de emissziómérséklés esetén elkerülheti az elsüllyedést: köztük van a floridai Jacksonville, a virginiai Norfolk, Chesapeake, Virginia Beach, valamint a kaliforniai Stockton és Sacramento. A klímapolitika jelenlegi állása szerint 2050-ben tetőzne a globális ÜHG-emisszió, s csak azután kezdene csökkenni. A városok víz alá kerüléséről szóló kivetítések javarészt erre az esetre vonatkoznak. A virginia Norfolk például 2045-re már a víz alatt lenne. Ugyanakkor sok nagyváros már menthetetlen, hiába csökkentenénk globálisan a légszennyezést, a tengerszint emelkedése nem mérséklődne tőle annyit, hogy "megússzák" az elsüllyedést.

New York

A legrosszabb szcenárió szerint 2085-re teljesen lakhatatlanná válna. Ha a légszennyezés 2050-re visszaér az 1950-es szintre (vagyis már jóval 2050 előtt el kezd csökkenni globálisan), azzal megmenthető a város.

Csúnya vége lehet a grönlandi jégnek
Kevés olyan vészjósló előrejelzés van, mint a grönlandi jégpáncél elolvadása. Ez a folyamat hét méterrel emelné meg a világtengerek szintjét, és százmilliókat kényszerítene elvándorlásra. Most bizonyítékokat találtak arra, hogy ez bizony megtörténhet.
Az eddig kibocsátott üvegházgázok viszont olyan hatást gyakoroltak a sarkköri jégmezőkre, hogy New Orleans-nál és Miaminál a víz alá kerülés tulajdonképpen elkerülhetetlen.

New Orleans

A legmegsemmisítőbb hatással New Orleansot sújtja majd a klímaváltozás: a város lakott területének 98 %-a kerül víz alá! És ez a legjobb szcenárió szerint.

Ennek ismeretében két lehetőség kínálkozik: a városvezetés és Louisiana kormányzata vagy elkezd új gátakat építeni vagy segíti a város fokozatos kiürítését.

2040-re 36,25 centiméterrel nőhet a tenger szintje New Orleans-nál. A város már most is süllyed és kezdi elveszteni a harcot az emelkedő tenger ellen. Nemcsak a gátrendszeren kívül eső elővárosok tűnnének el, hanem Louisiana állam egész partszakasza is hátrébb csúszna, ahogy fokozatosan elnyeli a strandokat és lápokat az emelkedő víz.

Gyorsul a jégtakarók olvadása, ezek a városok süllyedhetnek el
Tudósok kiszámolták, ha elolvadnak a sarkköri jégsapkák, mely nagyvárosok kerülnek véglegesen víz alá. A lista azért megdöbbentő, mert jó úton haladunk ennek megvalósulása felé: az elmúlt 2800 évben egyszer sem volt ilyen gyors a jégtakarók olvadása.
Miami

Miamiról is eléggé lehetetlen elképzelni, hogy megőrizhető jelenlegi formájában. A várost strukturálisan is veszély fenyegeti az elhelyezkedése miatt. Mészkőben gazdag talajra épült, ami lyukacsos, szivacsos, ezért könnyen elporlasztja a sós víz. Ben Strauss, a Climate Central alelnöke és klímahatás-szakértője szerint a város alapzata olyan, mint a lyukas svájci sajt, a víz egyszerűen átfolyik rajta és eláraszt mindent.

Az amerikai tudományos akadémia azt is állítja, hogy már az emissziócsökkentés sem segít, a tengerszintemelkedés jósolt mértéke így is bekövetkezik. Ugyanakkor az kontrollálható, hogy hány háztartás válik a klímaváltozás áldozatává. Drasztikus ÜHG-kibocsátásmérséklésnél kisebb lenne a tengerszint emelkedése, vagyis kevesebb millió ember lakhelye kerülne víz alá.

A tudósok szerint 20 millió amerikai polgár lakhelye forog kockán. Floridában keletkezik majd a legtöbb kár a tengerszint emelkedésétől. Ezután jön a sorban Kalifornia, Louisiana és New York állam. Floridában van a legtöbb nagyváros, amelyet a tengerszint emelkedése fenyeget, s az említett 20 millió emberből ebben az államban él a legtöbb.

 

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo