hirdetés

Falja az áramot a bitcoin

Egyetlen bitcoin-tranzakcióhoz annyi áram kell, amennyiből egy hónapig el lehet látni energiával egy lakást – derült ki a holland ING Bank elemzéséből. Vagyis nem éppen a legkörnyezetbarátabb fizetőeszköz.
hirdetés

A bitcoin-tranzakciók azért használnak oly sok energiát, mert az adásvétel ellenőrzése bonyolult, az ezt végrehajtó algoritmusok működtetése energiaigényes. Ettől aztán erőforrás-intenzív és költséges a bitcoinnal való kereskedés. A hagyományos digitális fizetések egymást autentikusnak elfogadó felek között történik (banktól bankba vagy PayPalról bankba), ezért a partnerek minimális energiafogyasztással dolgoznak. Egy Visa-tranzakció 0,01 kWh (100 Wh) energiát fogyaszt.

A bitcoint működtető blockchain technológia azonban teljesen másmilyen. Tulajdonképpen szándékosan így lett az egész kitalálva, hogy ilyen mértékű energiafogyasztás mellett ne érje meg senkinek hamis tranzakciókat bonyolítania, vagyis csalnia.

Az ING közgazdásza, Teunis Brosens 200 kWh-t emleget, mint egy bitcoin-tranzakció energiagiényét. Ez elegendő ahhoz, hogy „egy hónapig működjön a lakásom”, merthogy Brosens hetente 45 kWh-t fogyaszt otthon, ami a holland energiaárakkal számolva 39 euróba kerül. Vagyis ha jól számoljuk, egy bitcoin-tranzakció energiaköltsége 4 x 39, azaz 159 euró (49 427 forint). Talán érdemesebb a bankba utalt „igazi” pénznél maradni. Esetleg napfényes országokban napenergiával működtetni a bitcoin-gazdaságot. Vagy mégsem?

A napokban cikkezett a világsajtó arról, hogy a bitcoin árfolyama először lépte túl a 10 000 dollárt. Abba bőven belefér a 159 eurós „rezsiköltség”, főleg ha az ember korábban vette a digitális fizetőeszközt, amikor még jóval olcsóbb volt, s így nyereséggel tud túladni rajta. Alig néhány hete, október 20 környékén is csak 6000 dollárnál állt a bitcoin, így aki erre a lóra tett nyáron, annak pompás hozamot produkáló ősze volt. A megabankok is tudják, hogy a bitcoin nem megy el, nagyon is itt marad. A Goldman Sachs bitcoin-kereskedési részleget hoz létre, de a Morgan Stanley vezérigazgatója, James Gorman is úgy nyilatkozott, hogy a „bitcoin biztosan nem csak múló divat”.

(Business Insider UK, CNBC)

hirdetés

Véleményvezér

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo