hirdetés

Környezetkímélőbbek lesznek a hűtők

A hűtőszekrények kompresszoraiban és a légkondicionáló berendezésekben lévő HFC-k, azaz hidro-fluor-szénhidrogének kibocsátásának további csökkentését határozta el több mint 100 ország egy globális egyezményben. Nemcsak az otthoni frigókról van szó, hanem az épületek és gyárak nagy hűtőrendszereiről is.
hirdetés

A Ruanda fővárosában, Kigaliban tartott világtalálkozón sok forgott kockán. Akárcsak a szén-dioxid-csökkentést övező alkudozásoknál a 2009-ben rendezett koppenhágai klímacsúcson, az ellentét ezúttal is a fejlett és a fejlődő országok között feszült: India több időt akar kiharcolni arra, hogy a fejlődő országok átalakítsák gazdaságukat, és korszerűbb légkondikkal, hűtőkkel cseréljék le a meglévő eszközparkot: 2031-es határidőt követelt.

Az USA, az EU és több afrikai ország viszont gyorsabb cselekvést látott volna szívesen, a tetőzést 2020–2022 közé tennék. Az Egyesült Államok egyébként már megkezdte a HFC-k kivonását iparából, akárcsak az EU, ahol 2011-ben betiltották használatukat a gépjárművekben. Egyes fejlett országokban általában véve csökkenő tendenciát mutat a HFC-használat. A Kigaliban elfogadott megállapodás végül azt szavatolja, hogy 100 ország fogja csökkenteni a HFC-k alkalmazását 2024-től.

Kép: Samsung

  • Pakisztán, India és az Arab-öböl menti országok 2028-as kezdés mellett lobbiztak, és meg is kapták: ők a kivételek. Azon okból kapták meg a késleltetést, hogy gazdaságuk még fejletlen ahhoz, hogy kibírják a korszerűsítés költségeit. (A 2028-as dátum még így is 3 évvel korábbi cselekvés, mint amit India javasolt.
  • Kína 2024-ben kezdi meg a HFC-k csökkentését.
  • Az USA, Japán és Európa 2019-től köteles elindítani a HFC-k kivonását.
A The Guardian „ördögien komplikáltnak” titulálta az egyezményt, melynek kitételeit éveken át egyeztették a felek. A HFC-kibocsátás csökkentése nagy löketet adhat a klímavédelemnek, mert a segítségével 0,5 Celsius-fokos felmelegedésnek lehet elejét venni az évszázad végére. Mint ismeretes, a szén-dioxid-kibocsátást szabályozó párizsi klímaegyezmény 2 Celsius-foknál „jóval alacsonyabb” értéknél állítaná meg a felmelegedést az ipari forradalom előtti klímához képest (ami sokak szerint irreális cél, ezt túl fogjuk lépni a beígért, nem elég radikális emissziócsökkentés mellett), 0,5 Celsius-fok tehát sokat nyom a latban. Becslések szerint 2050-ig 1,6 milliárd új légkondicionáló berendezést helyeznek üzembe, elsősorban Ázsiában, Dél-Amerikában és Afrikában.
A globális emisszió 78 százalékának árát senki nem fizeti meg
A klímaharc egyik kulcsfontosságú eszköze az üvegházgáz-emisszió beárazása. A Világbank jelentése szerint 2012 óta duplájára nőtt a karbonpiacok volumene, vagyis azok a regionális rendszerek, melyek megfizettetik a nagy kibocsátókkal légszennyezésüket.
A HFC-k 10 000-szer(!) erősebb üvegházhatású gázok, mint a szén-dioxid. Az 1987-es montreali egyezmény már sikeresen szabályozta az aeroszolok és a klór-fluor-szénhidrogének (CFC-k) kibocsátását, melyeket hűtőgépekben használtak. Ennek következtében sikerült lassítani az ózonpajzs vékonyodását, és megritkítani a 80-as években oly gyakori ónos esőzéseket.

A HFC-egyezmény a montreali megállapodáshoz kapcsolódik kiegészítésként. Bár első látásra azt hihetnénk, hogy csak a konyhai frigóinkról, mélyhűtőinkről meg a szobai légkondikról van szó, de valójában egy sor iparág működése igényel állandó hűtést. Ezeknek a gazdasági szereplőknek korszerűsíteniük kell eszközeiket, s ez nagy kiadásokat jelent. „Kiváltásuk szén-dioxiddal, ammóniával és szénhidrogénekkel lehetséges, s ezek az alternatívák már hozzáférhetőek a piacon” – írta a The Guardian. Ezek állítólag energiahatékonyabb megoldások is. Az élelmiszeripar nagyjai közül jó néhány szintén megkezdte a fluortartalmú gázok kivonását az ellátási láncából és termelési folyamataiból. Ezek között van a Coca Cola, a Pepscio és a Unilever.

Termékekbe préselik a káros emissziót
Azt már elérték a piaci szereplők, hogy a föld alatti, kiürült földgázmezőkbe juttassák a gyárak kéményeiből áramló üvegházgázokat a carbon capture technológia révén, de hogy termékekbe is préseljék a szén-dioxidot, az új kezdeményezés. Két olajmulti, a BP és a ConocoPhillips egy ilyen megoldásba fektetnek közösen.
hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo