hirdetés

Bemutat Trumpnak az Apple: ökokötvényekkel zöldül

Ez a második alkalom, hogy az Apple zöld kötvényt bocsát ki környezetkímélő átalakítások finanszírozására. 2016-ban 81 milliárd dollárnyi ilyen kötvényt adtak ki a vállalatok világszerte, ami duplája a 2015-ös összegnek. A kormányok is rákaptak erre a megoldásra.
hirdetés

2016-ban a zöld kötvényekből befolyt pénzekből az Apple 442 millió dollárt fordított 16 zöld projektje kivitelezésére.

A jelenlegi kötvénykibocsátás egymilliárd dollár értékű, amiből megújuló energiás, energiahatékonysági és egyéb környezetkímélő projekteket finanszíroznak. Ez az első ilyen akció, melyet azóta hirdet meg nagyvállalat, hogy Trump bejelentette, kilépteti Amerikát a párizsi klímaegyezményből. Az időzítés jelzésértékűnek is felfogható. Az külön pikantériát ad az ügynek, hogy az Apple fenntarthatóságért felelős menedzsere Lisa Jackson, aki a Környezetvédelmi Hivatal, az EPA vezetője volt Obama alatt és nagy szerepe volt az előző amerikai elnök környezetvédelmi törvényeinek kidolgozásában és betartatásában.

Jelenleg éppen az EPA hatáskörét próbálja lefaragni Trump, és ebben minden tekintetben partnernek bizonyuló szövetségese, Scott Pruitt, az EPA által kinevezett vezetője.

Liam szorgoskodik
(fotók: Apple/YouTube)

Az Apple először 2016-ban adott ki zöld kötvényt 1,5 milliárd dollár értékben, ami a legnagyobb ilyen jellegű kibocsátás volt az amerikai cégek történetében. Már ez is a párizsi klímaegyezményre adott reakcióank számított, ezúttal pedig az Apple még inkább egyértelművé tette ezt. A cég közölte, a második kötvénykibocsátás azt hivatott jelezni, hogy az üzleti szektor elkötelezett a klímaegyezmény iránt. "Az üzleti közösség vezető szerepe elengedhetetlen a klímaváltozás veszélyeinek kezelésében és mindannyiunk élőhelye, a bolygónk megóvásában", mondta Lisa Jackson. A kötvények a cégek mérlegében adósságként jelentkeznek.

A korábbi zöld kötvényekből szerzett pénzből Tim Cookék többek között a Liam robotrendszert valósították meg: a mesterséges intelligencia által irányított robotok szétszedik a használt Apple-eszközöket, hogy kinyerjék belőlük az újrafelhasználható anyagokat, vagyis az értékes ásványokat (ezüst, volfrám -sőt állítólag aranyat is). Az Apple szeretne fokozottabban résztvenni a körforgásos gazdaságban és növelni termékei újrahasznosítási arányát.

Forrás: Reuters

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo