hirdetés

A bitcoin is segíthet a klímaváltozás megfékezésében

Amennyiben képesek vagyunk tanulságokat levonni a közösségek viselkedéséből, hatékonyabban használhatjuk fel Földünk erőforrásait. Ebben a Bitcoin alapját képező blockchain technológia lehet segítségünkre.
hirdetés

Minden faj rajnak tekinthető. Az emberek is rajt alkotnak. A rajviselkedés, vagyis hogy egy tömeg koherensen aktivizálja magát, egyes tagjai szinkronban végeznek valamit, elsősorban a hangyáknál figyelhető meg. Az ilyen közösségek viselkedéséből levont tanulságok – vagyis a rajteória – egyes tudósok szerint segíthetnek javítani az erőforrás-használatunkat.

Például: az emberek hajlamosak bizonyos időszakokban végezni ugyanazt a tevékenységet. Amikor a kétezres években az angol tévénézők az EastEnders szappanopera végeztével bekapcsolták a teafőzőjüket, hirtelen 660 megawattal ugrott meg a villamosenergia-igény (a széria minden egyes epizódját több millióan nézték). Egy átlagos napon ezzel szemben – teaidőben –elektromos energia iránt ma már legfeljebb 200 megawattnyi igénynövekedést tapasztalnak a szolgáltatók, mert az új, digitális televíziós rendszereknek köszönhetően később is megnézhetik a műsorokat, az élő adást is megállíthatják a képernyőiken. Ez az időeltolásos (time shift) médiafogyasztás. A britek tévénézésük 13 százalékát már időeltolásos módban ejtették meg. (2010-ben ez az arány még 6 százalék volt.)

Vagyis a raj tagjai elkezdenek különféle módon viselkedni. A cselekedetek módja és ideje diverzifikálódik. Nem kell egyazon pillanatban nagy mennyiségű erőforrásra (ez esetben villamos energiára) szert tenni. Ha a raj megtanulja ily módon elosztani, fragmentálni a viselkedését, akkor hatékonyabban tudunk élni a véges földi erőforrásainkkal.

Kép: Freepik.com

Önszabályozó rendszerek

A lényeg mindig a kollektív viselkedési tendenciák módosítása. Biológusok már tudják, hogy a méhek okosak, de a méhraj kollektív bölcsessége még nagyobb. Mert a tagok információkat közölnek egymással. Mi lenne, ha az emberek is csoportszinten tudnának ilyen okosan működni? A dolgok internete, az okos szenzorok milliárdjai, amelyeket az otthonokba, gyárakba, autókba, közterekre kihelyeznek, létrehozhatják ezt a széles körű – kollektív szintű –, valós idejű kommunikációt. Magas szintű koordináció valósulhatna meg.

A technológiai fejlődés abba az irányba halad, hogy a rendszerszintű szabályozást napjainkban szoftverekkel és mesterséges intelligenciával oldják meg. Az Air Liquide nevű cég például nitrogént és hidrogént termel, s 6000 helyre szállítja őket – csővezetékek, vonatok és közel 400 teherautó segítségével. A NuTech Solutions mesterséges intelligenciájának segítségével a cég minden reggel kap egy jelentést arról, hogy mi a legnyereségesebb módja annak, hogy az aktuális szállítmányok célhoz érjenek.

Néhány év és a teljes globális össztermék tíz százalékát blockchainben tárolják
A blockchain új üzleti modellek és a költségek csökkentése által a pénzügyi szolgáltatók előnyére válhat – derül ki a Roland Berger tanulmányából. A piacon már léteznek kísérleti megoldások, de a széles körű alkalmazásra még várni kell. A bankoknak és biztosítóknak azonban minél hamarabb meg kell kezdeniük a tudatos, blockchainre épülő megoldások feltérképezését.
Az algoritmus átböngészi az összes célállomást, az eszköztárat, a szállítandó mennyiségeket, és megmondja, hogy mit hogyan, melyik úton, melyik vezetéken, melyik járművön érdemes kiszállítani, hogy a legnagyobb nyereségre tegyen szert a cég. Nyilván a biztonsági szempontokat is beletáplálták a szoftverbe – az aktuális időjárási viszonyokat mindenesetre figyelembe veszi az elemzés. Ez az önszabályozás egyik módja. Optimalizálás.

Bitcoin

Igazából a bitcoint lehetővé tevő rendszer jöhet jól az erőforrások és a viselkedések elosztásánál, az ún. blockchain-technológia. A blockchain lényegét tekintve decentralizált adattárolási rendszer, mely P2P-tranzakciókat könyvel. Nincs szükség egy központi adminisztrátorra (kormány, központi jegybank, könyvelő stb.), a blockchain adatbázisokból és azok másolataiból áll, s ahogy új tranzakciók történnek, az új adatok hozzáadódnak, mindenütt szinkronizálódnak, mégpedig kitörölhetetlenül. Minden transzparens, átlátható az összes felhasználó számára.

Divya Seshamani, a Greensphere Capital vezetője szerint még a blockhain is segíthet a rajviselkedés szabályozásában. Míg a nagy áramszolgáltató vállalatok továbbra is igyekeznek a kezükben tartani a kontrollt, a felhasználók, akik a napkollektoraikkal már a saját igényeiken (áramfogyasztásukon) túlmenő energiafölösleget is termelnek, nemcsak az energiacég hálózatába táplálhatják majd a jövőben vissza azt az energiát, amire nincs szükségük, hanem akár a blockchainrendszer segítségével is. 2016 áprilisában New Yorkban egy energiakereskedésre kitalált blockchainappot első alkalommal használtak arra, hogy a fogyasztók energiát értékesítsenek a szomszédaiknak.

Ez a metódus másfajta anyagtömegek mozgatására is bevethető, legyen szó akár szennyvízről, akár elektromos áramról, akár kriptovalutáról (mint amilyen a bitcoin). Seshamani szerint csak a kezdeteknél tartunk abban a folyamatban, hogy a rajviselkedés módosításával gazdaságossá tegyünk üzleti és erőforráshasználati folyamatokat. A monopóliumok, a hatalom központi birtokosainak kikerülésével.

Blockchain-technológia: forradalmat hozhat
Képzeljük el, hogy bármilyen értéket átruházhatunk vagy komplex szerződést érvényesíthetünk harmadik fél közreműködése nélkül, szinte azonnal és megbízhatóan. A blockchain-technológia mindezt lehetővé teszi egyéni felhasználóknak, ráadásul teljesen automatizáltan. A PwC friss elemzése azt mutatja, hogy a technológia nemcsak a pénzügyi iparágat, hanem az energiaipart is forradalmasíthatja.
hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo