60 métert is emelkedhet a tengerszint?!

A hőmérséklet az Antarktikán 3 Celsius fokkal melegedett az elmúlt 50 évben. Korunkban tíz évente átlagosan 2,5 centiméterrel növekszik a tengerszint. A tudóstársadalom sokáig abban a hitben élt, hogy Grönland az északi sarkkörön és az Antarktisz a déli pólusnál évezredek vagy évszázadok alatt fogja elveszteni jégtakaróját. De az elmúlt két évtizedben nyert kutatási adatok már ebben az évszázadban legalább 18 centiméteres tengerszint-emelkedés várható, állítja az ENSZ Klímatanácsa (IPCC). A többi "forgatókönyv" jóval drasztikusabb változásokat jósol és visszafordíthatatlan olvadásról beszél.

A jégmezők érzékeny "hőmérői" az éghajlatváltozásnak, miközben szabályozói is a klimatikus folyamatoknak. A jég ugyanis 80 százalékban visszaveri a napfényt az űrbe, amivel hűvösen tartja klímánkat, míg a víz csak 20 százalékban képes erre, vagyis a jégnél sötétebb tenger elnyeli a nap hőjét, s ezzel hozzájárul a víztömegek további felmelegedéséhez (amivel tovább fokozza és gyorsítja a jégolvadást). A jégmezők eltűnése így válik önmagát erősítő folyamattá.

Északon: visszafordíthatatlan olvadás

Tudósok megdöbbentő változásoknak lettek tanúi a Föld legészakibb és legdélibb régiójában. A műholdas felvételek arról tanúskodnak, hogy a 20. század utolsó évtizedeiben felgyorsult az antarktiszi jégtakarók olvadása. A 90-es években Grönlandban még egyensúlyban volt a hóból nyert jég és a tengerbe vesző (beleolvadó) jég mennyisége. De az Atlanti-óceán déli részéből eredő melegebb áramlatok ma már elérik Grönlandot is (szakértők még nem ismerték ki pontosan ezt a folyamatot); emellett pedig a levegő hőmérséklete is fokozatosan nő a térségben. A jégmezők kiterjedése a 90-es évek óta nemcsak folyamatosan csökken, de eltűnésük, olvadásuk is gyorsul! Tudósok visszafordíthatatlan folyamatot látnak ebben.

Tavaly Grönlandon 4,17 Celsius fokot mértek a jégrétegek mélyén, ami éppen elegendő arra, hogy megbillentse a vastag jégtakarók alapzatát és egész jéghegyek leválását eredményezze.

Egyes szakértők úgy vélik, a jégtakarók olvadása fellazítja a gleccserek illeszkedését is (a kövekhez és földhöz), s a gleccserek felszínét ugyancsak több napsütésnek (és melegedésnek) teszi ki - a gleccseren ezért gyorsabban folyik a jég a tengerbe. 

Ezt a teóriát látszik igazolni az, hogy Grönland legnagyobb gleccsereinek "sebessége" az elmúlt évtizedben az eddigi tempó kétszeresére és háromszorosára gyorsult. (A teljesség kedvéért: néhányuk időközben lelassult a 90-es évekbeli szintre.)

Ha Grönlandról eltűnik az összes jég, 6 méterrel megemelkedik a tenger.

Délen: időszakos olvadás

A hatodik kontinensnek is nevezett Antarktisz javarészt hidegebb, mint Grönland, jégtakarója ezért stabilabbnak mondható. Annyi azonban bizonyos, az időszakos olvadás intervalluma egyre hosszabbodik, vagyis a jégtakarók csökkenése mind drámaibb formát ölt a nyári hónapokban. A szezonális olvadás egyre nagyobb területeket érint: ma már az Antarktika jegeinek 70 százaléka olvad el időlegesen, míg a 80-as és 90-es években ez az arány csak 40-50 százalék volt. "Csak az elmúlt néhány évben 10 nagy kiterjedésű jégmező széteséséről számoltak be a híradások", összegezte a fejleményeket 2009-ben a Financial Times.

A mérési adatok azonban annyira gyérek, hogy a szakértők nem tudtak dűlőre jutni: az időszakos olvadáson túl szó van-e az olvadási-jéggyarapodási egyensúly megborulásáról, vagyis a jégtakaró összességének csökkenéséről? A kérdés azért is fontos, mert ha az Antarktisz jege elolvad, az 60,9 métert(!) dob a globális óceánszinten!

Ha az antarktiszi jégnek csak 1 százaléka változik végleg vízzé, az 65 centiméteres tengerszint-emelkedést von maga után. Azok a részek, amelyeken már megfigyelték a vékonyodás jeleit, teljes elolvadásuk esetén 3 méterrel képesek emelni a tengerszintet.

75-200 centiméteres emelkedés?

Alapvetően kétfajta módszert használnak a jégtakarók jövőbeli változásainak prognosztizálására:

  • Megvizsgálják a talaj és a tenger hőmérsékletének múltbeli hatását a jégtakarókra, és ebből következtetnek a jövőre.
  • A gleccserek "jégokádó" képességének gyorsulását felmérve számítják ki, mennyi jeget bocsát a közeljövőben tengerbe.

A Herald Tribune cikke szerint mindkét módszer alapvetően azonos megoldást kínált: a tengerszint emelkedése a következő 90 évben (vagyis 2100-ig) 75 és 200 centiméter között várható. A tudósok többsége 90 centiméteres jóslatot tart mérvadónak.

Szórványos adatok

Az Amerikai Űrkutatási Hivatal, a NASA általános büdzsé-csökkentése miatt kulcsfontosságú műholdakat lőttek le, amikor "szavatosságuk", üzemidejük lejárt (ez a leállításuk hagyományos módszere), és nem pótolták őket új eszközökkel: a jégtakarókat mérő ICESat tavaly így fejezte be működését, de az utánpótlást csak 2015-ben helyezik üzembe.

Obama elnök hiába döntött úgy, hogy a George W. Bush által kitűzött cél, egy új Hold-túra többé nem prioritás, s ehelyett a földtani és klímatológiai mérésekre kell több állami pénzt fordítani - a Kongresszus végül mégsem engedélyezte a szükséges anyagi ráfordításokat. A NASA évente csak 15 millió dollárt költ arra, hogy kutatóit légi úton a jégmezőkre szállítsa, hogy méréseket végezzenek ott, ahol a műholdak már nem teszik ezt meg.

Kételyek és kérdőjelek

A klimatológusok azonban közel sem állnak sziklaszilárd állásponton, maguk is hangsúlyozzák, hogy átfogó adatok híján még a 90 centiméter is könnyen téves (óvatos vagy túlzó) becslésnek bizonyulhat. A bizonytalanságnak több oka van.

  • Először is nem tudunk még eleget a földi jégtakarók viselkedéséről - ezért lelhetnek oly könnyen meghallgatásra azok a "klímaszkeptikusok", akik szerint a jégolvadás természetes ciklus része, és nem az üvegházgázok növekvő koncentrációjának egyenes következménye.
  • Az ENSZ Kormányközi Klíma Tanácsa (IPCC) azt hangsúlyozta, hogy nem értjük még eléggé a "jégdinamikát" (a gleccserek ezreinél felgyorsuló "jégokádást"), ezért a tengerszint emelkedésének maximuma nem kalkulálható be kellő biztonsággal.
  • A Grönlandot és az Antarktiszt körülölelő óceán mélységéről és hőmérsékletéről csak szórványos adatokkal rendelkezünk. Az Antarktisz nyugati részének jégtakaróját támasztó "úszó jégmezőkről" és az alattuk lévő víz hőmérsékletéről is keveset tudnak a szakemberek.
  • Erősíti még az ellenvélemények "hangzavarát", hogy léteznek vakfoltok, vagyis sok olyan terület, ahol még nem tudtak (víz)hőmérséklet-méréseket végezni, a változások megfigyeléséről nem is beszélve.

A legtöbb klímatudós azonban egyetért abban, hogy az üvegházhatást okozó gázoknak (és így az emberi légszennyezésnek) "nagy valószínűséggel igenis jelentős szerepük van a klímaváltozásban", írja a Herald Tribune.

A 20-as és 30-as években egy meleghullámtól több gleccser is összement. De a legújabb mérések arra utalnak, hogy most jóval nagyobb mértékű változásokkal állunk szemben. A gleccserek nemcsak a sarkkörök mentén, de a világ minden táján, a magaslati hegyekben is vészes sebességgel olvadnak. Ez pedig a globális felmelegedés jele.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo