2047-re alakul át radikálisan az éghajlat

A globális felmelegedés olyan drámai lesz, hogy a leghidegebb évek is melegebbek lesznek, mint a múlt legmelegebb esztendői. Ha üvegházgázok koncentrációja tovább nő a légkörben, 2047-re melegebb lesz az átlaghőmérséklet mint az 1860 és 2005 között uralkodó átlag. Ha a klímapolitika működik, legfeljebb 2069-ig lehet késleltetni a drasztikus az éghajlatváltozást.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az évszázad derekára legalább egymilliárd és legfeljebb ötmilliárd embernek jut ki majd olyan éghajlat, mely jóval melegebb, mint lakhelyük huszadik században tapasztalt hőmérséklet-átlaga. 2047-re már a Földnek több mint a felén eluralkodik a felmelegedés.

A szakemberek nem titkolták, meglepődtek a következtetéseken, amelyekre jutottak. "Az eredmények sokkoltak minket”, nyilatkozta Camilo Mora, a University of Hawaii kutatója (aki egyébként nem a szó szoros értelmében vett szakember, mert nem klimatológus). A klímakérdések iránti fokozott érdeklődést példázza, hogy tulajdonképpen egy egyetemi hallgatók által elindított kutatás eredményei nyertek bebocsáttatást a rangos Nature folyóirat hasábjaira, ami a tudományos közélet csúcsa.

A kutatást számítógépes modellezéssel végezték, melyek kimutatták, ha a klímapolitikai hathatós és sikerül jelentős ÜHG-emisszió-csökkentést elérni, akkor akár 20-25 évvel is késleltethető a globális felmelegedés. Ugyanakkor nem elkerülhető.

Variabilitás

A szakemberek összesen 39 klímamodelt -vagyis lehetséges jövőverziót- vizsgáltak és vetettek össze. Az adatokat 12 országban működő 21 állami kutatóintézettől kapták. A 2047-es évszámhoz azonban hozzáfűzték: ”plusz mínusz 14 év”. Vagyis a változás már bekövetkezhet 2033-ben, de jóval később, 2061-ben is. Számos város már jóval hamarabb új klímaövezetbe kerül: az indonéziai Manokwari 2020-ban, a jamaicai Kingston 2023-ban.

fotó: sxc

A változásnak leginkább a trópusi övezet van kitéve, mivel az évszakok váltakozása során itt a legkisebb az időjárási változás skálája, míg másutt jobban eltérnek egymástól az évszakok. Különösen a magasabb fekvésű trópusi területeken fognak megragadni az üvegházgázok, valóságos szaunává alakítva az itteni falvakat, városokat – s ez hamarabb fog itt bekövetkezni, mint a világ más tájain. A trópusi térségekben jellemzően alacsony GDP-t generáló szegény országok találhatók. Az éghajlati átalakulások kihatnak majd a halállományra és az esőerdőkre.

Néhány példa a metropoliszok klímájának jelentős átalakulására - ÜHG-kibocsátás változatlan mértékétől vagy csökkenésétől függően:

Éghajlati átalakulás (”climate departure”) éve

  • Jakarta és Lagos: 2029
  • Mexikóváros: 2031
  • Bogotá: 2033
  • New York: 2047 (vagy 2042 vagy 2053 vagy 2072)
  • Washington: 2047 (vagy 2071)
  • Peking: 2046-ben (vagy 2078-ban)
  • Moszkva: 2063 (vagy 2092)
”Biztos vagyok benne, hogy mindezeknek tömeges biológiai és társadalmi következményei lesznek, de hogy pontosan milyenek, azt nem tudnám megmondani,” nyilatkozta a New York Times-nak Mora. A legnagyobb változást jelenleg az Északi-sark megy keresztül a leggyorsabb változáson. A melegebb hőmérséklet egyúttal átalakulásokat gerjeszthet a Vörös-tenger ökoszisztémájában is.

Modern meteorológiai adatok mindössze 1860-ig visszamenőleg állnak rendelkezésünkre. Ugyanakkor ismeretes, hogy a 2003 nyarán bekövetkezett kánikula az elmúlt 500(!) év legmelegebb nyara volt és 70 000 halálát okozta.

Az ENSZ közlése szerint az 1983-2012 közötti időszak volt a legmelegebb az elmúlt 1400 évben. A jelenlegi felmelegedési folyamat olyan szélsőséges állapotba nyomja a bioszférát, amelyet az évmilliók óta nem tapasztalt. Ennek jegyében a szélsőséges időjárási jelenségek válnak „normává”, hangsúlyozzák a tudósok.

A felmelegedés ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a tél enyhébbé válna a jövőben, hiszen az 1998 és 2005 közötti telek azt mutatják, a zimankó éppolyan erős marad, mint régen, miközben a nyarak sorra meleg-rekordokat döntenek.

Igaz, hamis
A ”klímaszkeptikusok”, akik vitatják az éghajlatváltozás emberi eredetét (vagyis hogy légszennyezésünk okozza), azt hozzák fel igazuk bizonyítására, hogy az elmúlt 15 évben lassabb volt a globális felmelegedés sebessége, mint az üvegházgáz-kibocsátás mennyisége. Az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Bizottsága (IPCC) úgy látja, a jelenség az ökoszféra természetes jelensége és nem fog sokáig tartani – vagyis hamarosan jön az intenzívebb melegedés.
 

Véleményvezér

Fordult a kocka, illúziónak bizonyult az a várakozás, hogy Kína lehagyja az USA-t

Fordult a kocka, illúziónak bizonyult az a várakozás, hogy Kína lehagyja az USA-t 

Nem biztos, hogy annyira jó gondolat volt a keleti nyitás. Az USA és Európa vezeti a világgazdaságot.
Aláírásgyűjtő ellenzéki aktivitákat támadtak meg Budapesten

Aláírásgyűjtő ellenzéki aktivitákat támadtak meg Budapesten 

Tettlegesséig fajult a választási kampány a fővárosban.
Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo