Kell a cégér

Jövőre hétszázmillió forintot költhetnek el a turisztikailag vonzó nagy rendezvények szervezői, egy pályázat ugyanis ennyit ad fesztiválok és programsorozatok lebonyolításához. Az idén már meglévő előfinanszírozási lehetőség biztonságot is jelent a vállalkozásoknak, amelyek közül idén negyvenöten kaptak pénzt.

A jövő évi turisztikailag vonzó nagy eseményekre az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) 400 millió, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) pedig 300 millió forintot különített el, szemben az idei 200-200 millió forintos hozzájárulással, amellyel negyvenöt, 2008-ban megvalósult eseményt támogattak.

A bor jó hívó szó

A nemzetközi vagy országos turisztikai vonzerővel bíró kulturális rendezvények, programsorozatok és fesztiválok támogatására kiírt pályázat népszerű: az ez évi igény több mint a kétszerese volt a keretnek. Nyertese volt a kiírásnak például a Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál, ahol a látogatók közel negyede külföldi, körülbelül ugyanennyien élnek Budapesten.

A résztvevők 20 százaléka kimondottan a borfesztivál miatt jön a fővárosba, míg 50 százalékuk épp itt tölti szabadidejét, és ezért keresi fel - tudtuk meg Zilai Zoltántól, a rendező Magyar Szőlő és Borkultúra Kht. ügyvezető igazgatójától. A tizenhét éves múltra visszatekintő rendezvény kapcsán rendszeresen készítenek turisztikai hatásvizsgálatot. Egy ilyen felmérés mindenképpen segíti a rendezők munkáját, hiszen például kiolvasható belőle, hogy milyen médiacsatornákat vegyenek igénybe, amikor hirdetni szeretnének. Éppen ezért évente általában 600-800 kérdőívet töltetnek ki a megjelent vendégekkel, így ez, a pályázatban megkövetelt feltétel nem okoz külön nehézséget.

A fesztivál idén 20 millió forint támogatásban részesült - mondta el a borfesztivál igazgatója -, és feltétlenül beadják az igényüket a következő évre is, hiszen jól jön a segítség, amely idén már az esemény kezdete előtt tíz nappal megérkezett. Az előfinanszírozottság fontos, hiszen az indulás körül, valamint záráskor van a legtöbb fizetnivaló. S mivel szabadtéri rendezvényről van szó, az időjárás nagyban befolyásolja a résztvevők számát, ezért biztonságot is jelent az állami támogatás.

Széles tömegeket mozgassanak

A pályázat céljának megfelelően azok a rendezvények kaphatnak támogatást, amelyek a kulturális és turisztikai szakmai szempontoknak egyaránt megfelelnek, magas kulturális értéket képviselnek, a költségvetésük eléri az 50 millió forintot, széles tömegeket mozgatnak meg, és a közönség létszáma eléri a tízezret.

A szakmai értékelés szempontjai között meghatározó, hogy a rendezvény mennyiben járul hozzá az országkép kedvező alakulásához, a kulturális értékteremtéshez, mekkora a vonzáskörzete és a látogatottsága, valamint hogyan illeszkedik a helyszín hagyományaihoz, turisztikai kínálatához.

A keretet az NKA kiemelt kulturális események kollégiuma - az ÖTM turisztikai szakembereinek közreműködésével - osztja szét. A támogatást követően figyelemmel kísérik a megvalósítást is. A felhíváshoz mindig mellékelnek monitoring-kérdőívet, amely a programok színvonalától a látogatottságra vonatkozó kérdésekig számos elemet tartalmaz. A rendezvények monitorozására a pályázati díjból különítenek el keretet.

Idén augusztus végén jelent meg a pályázat, amelyre szeptember 30-áig lehetett jelentkezni.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo