hirdetés

Magyarország: összeurópai biztonságpolitikai kihívás

Az alapblog ezúttal David F. Gordont, az Eurasia Group főigazgatóját kérdezte Európa és az Egyesült Államok viszonyáról és arról, hogy mi történik a nyugati országok többsége és Magyarország között. A korábbi republikánus kormány külügyminisztériumának fő stratégája, a CIA ex-igazgatója szerint Magyarországon az Európai Unió értékközösségre épülő rendszerét vonják kétségbe, illetőleg azt az értékközösséget, amely összefogja Amerikát és Európát. Szerinte lesznek még konfliktusok Magyarország és közvetlen szomszédai, illetőleg Brüsszel között az év második felében.
hirdetés


Kép:twitter

David Gordon, az Eurasia Group főigazgatója, a korábbi republikánus kormány külügyminisztériumának fő stratégája, a CIA ex-igazgatója az alapblognak adott interjúban elképzelhetetlennek nevezte, hogy az Egyesült Államokban befolyásos politikai és üzleti körök az Európai Unió, vagy legalábbis az euró gyengítésében érdekeltek lennének. Utalva egy német kereszténydemokrata európai uniós képviselő szavaira a szakértő azt mondta: „az Egyesült Államoknak alapvető geopolitikai, gazdasági, pénzügyi érdeke, hogy az Európai Unió nemcsak fennmaradjon, de erősödjék is, mert óriási terhet kell, hogy levegyen a vállunkról.”

Bár amerikai bankházak, befektetési cégek keményen shortolták az eurót tavaly, de szerinte nem összeesküvéses alapon, hanem azért, mert Európából Amerikába menekült a tőke. A folyamat addig tartott, amíg úgy látszott, hogy Görögország után Spanyolország, Olaszország is bukni fog.

Európa piaci megítélése viszont egyre javul, bár az Eurasia Group szerint Görögország végül ki fog esni az euróövezetből. Ennek ellenére, az intézményi befektetők – japánok, kínaiak, amerikaiak, európaiak – akik az euró bukására fogadtak a múlt évben, politikai elemzők, akik az Európai Unió bukását látták komoly lehetőségnek, ma másként gondolkodnak. Gordon szerint visszatért az Európába vetett bizalom, ami többek között annak is köszönhető, hogy az Európai Központi Bank egyre rugalmasabban segíti formális és informális eszközökkel, óriási tőkével nemcsak az euróövezet kormányait, hanem a nagy befektetőket, bankokat.

Amerika Európával együtt lehet csak erős, értékközösségen alapuló szuperhatalom.

– Rengeteg a jó előjel, az Eurasia Group határozottan azt üzeni kormányzati és üzleti megbízóinak, ügyfeleinek, hogy Európa képes úrrá lenni alapvető gondjain, ugyanakkor az euró is fennmarad, még ha Görögország kiesik is belőle, de más országok kiesésével egyáltalán nem számolunk – nyilatkozta a szakember az alapblognak. Ugyanakkor Gordon kritikaként fogalmazta meg – különösen Németországgal szemben –, hogy Európa – mint a világháború befejeződése óta minden nagy válságban – az amerikaiakra vár, hogy megoldják a problémákat. Ma viszont már a tengerentúlon sincs elég forrás ehhez.

– Amerika nem szuperhatalom többé. Tandemben, Európával együtt lehetünk csak erős, értékközösségen alapuló – ha úgy tetszik – szuperhatalom. Gazdasági-pénzügyi téren egymásra vagyunk utalva. Határozott véleményünk, ami Zoellick világbanki elnöknek is, hogy Németországnak kell Európa élére állnia. A kancellár-asszonynak nem lenne szabad akadályoznia azt, amit mi amerikaiak az orosz, a mexikói válság és egy sor más, a világgazdaságot, a globális pénzügyi rendszert fenyegető összes korábbi válság idején megtettünk: tudniillik hozzájárultunk a rendszerek likviditásának bővítéséhez – szögezte le.

Magyarországgal kapcsolatban marad a probléma

Magyarországgal kapcsolatban a stratéga azt mondta, hogy az országot biztonságpolitikai kihívásnak tekintik, mert itt az Európai Unió értékközösségre épülő rendszerét vonják kétségbe, illetőleg azt az értékközösséget, amely összefogja Amerikát és Európát. Szerinte e tekintetben az unió döntéshozóinak erőteljesebben kell fellépniük, de mivel ennek intézményi korlátai vannak, rövid távon a Brüsszel és Budapest közötti feszültség enyhülését prognosztizálja, ám az év egészére nézve borúlátó Magyarországot illetően.

– A Magyarországgal kapcsolatos alapvető probléma ugyanis nem fog megoldódni. A magyar kormány szerintünk folytatni fogja ugyanazt az Unióval és a nyugati világ értékeivel szembeni retorikát, ami mögé fel tudja sorakoztatni a lakosság többségét. Azt feltételezzük, hogy Magyarország körül az év második felében kiéleződhet a helyzet, konfrontatív szituáció alakulhat ki Magyarország és közvetlen szomszédai, illetőleg Brüsszel között. Végül azonban – mert nincs más lehetőség – Magyarország politikailag is igazodni fog az európai értékközösség elvárásaihoz.

A teljes interjú az alapblogon olvasható.

hirdetés

Véleményvezér

Kielégül-e Kövér László?

Kielégül-e Kövér László?

Kövér László házelnök elvette Hadházy Ákos fizetésének nagy részét, mert a képviselő többször nem jelent meg az üléseken.
Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Az unortodox magyar gazdaságpolitika csodákat produkál. Mindig fordítva ülünk a lovon.
A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

Földrengéserejű változásokat hoz az Európai Unióban az orosz-ukrán háború. A legbefolyásosabb vezetők egyszerűsíteni és gyorsítani akaják a döntéshozatalt.
A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

Lenne benzin, ha nem lenne ársapka. Viszont még ársapka sem kellene, ha nem zuhant volna hatalmasat a forint árfolyama.
Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László házelnökről az a benyomása a külső szemlélőnek, hogy legszívesebben be se engedné a parlamentbe az egyik ellenzéki képviselőt, hiába is választották meg teljesen törvényesen a szavazók.
Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo