Változott az utazási költségtérítés – tisztázzuk az új szabályokat

2015. augusztus 1-től változott a munkába járás térítésének szabályozása, ezzel kapcsolatban azonban sok kérdés merült fel a munkáltatókban. Fata László cafeteriaszakértő segítségével összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Kép: Pixabay

Augusztus 1-től a kisgyermekeseknek is jár a 9 Ft/km

Már régóta ismert az a rendelet, mely szerint a közigazgatási határon kívülről munkába utazó munkavállalók esetén a munkáltató köteles az utazási jegy vagy bérlet árának 86 százalékát megtéríteni a munkavállalói számára. Gyakori még a bérletelszámolás helyett a közigazgatási határon kívülről utazók számára adott 9 Ft/km térítés is.

Szerencsére a személyi jövedelemadóról szóló törvény is szervesen kapcsolódik a munkába járást szabályozó Kormányrendelethez, így a 9 Ft/km mellett a munkába járásnál akár a bérlet vagy jegy teljes értéke is téríthető adómentesen.

A kormány 193/2015. (VII. 21.) Korm. rendelete egyes foglalkoztatási tárgyú kormányrendeletek módosításáról azonban augusztus 1-től egy kicsit változtatott a munkába járás szabályozásán.

Menetrend szerint

A módosítás szerint többek közt a menetrend szerinti országos, regionális és elővárosi autóbuszjáratok jegye, bérlete számolható el.

Erre az apró változásra főleg azok kapták fel a fejüket, akik nem menetrend szerinti járattal, hanem például kölcsönzött buszokkal végezték csoportosan a munkavállalók munkába szállítását.

Ezek szerint a jövőben ez nem lesz adómentesen téríthető? Csak a szabályosan bérlettel, tömegközlekedési vállalatok menetrend szerinti járatain történő utazás téríthető munkába járás címén?

Mikor fizet benzinpénzt a munkáltató?
Habár a legtöbben a helyi bérletre kérnek költségtérítést a munkáltatójuktól, bizonyos esetekben a cég az autóba pattanó munkavállalók költségeit is megtéríti. Ki jogosult erre és mikor? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.
Szerencsére nem ez a helyzet.

„A bérelt buszokkal külön szervezett munkába és hazautazás az adózás szempontjából csoportos személyszállításnak minősül, és továbbra is adómentes marad a személyi jövedelemadóról szóló törvény 1. számú melléklete alapján” – tisztázza a kérdést Fata László cafeteriaszakértő.

Már a munkába járás korábbi szabályozásában is 9 Ft/km költségtérítést kellet fizetnie a munkáltatónak akkor, ha nem volt a lakhely és a munkahely között közösségi közlekedés, ha csak hosszú várakozási idővel tudta volna ezt a dolgozó igénybe venni, illetve a munkavállaló például mozgáskorlátozott.

„2015. augusztus 1-től azonban azon közigazgatási határon kívülről munkába járó munkatársaknak is jár a 9 Ft/km térítés, akiknek óvodai vagy bölcsődei ellátást igénybe vevő gyermeke van” – emlékeztet Fata László.

2015. augusztus 1. előtt a munkáltató a mozgáskorlátozott munkavállalók esetében a közigazgatási határon belül történő munkába járást is a rendelet szerinti munkába járásnak minősíthette, így biztosítva ehhez az adómentes költségtérítést.

Ez a szabály úgy bővül augusztus 1-től, hogy az előbb említett kisgyermekes dolgozói körnél is hasonlóan járhat el a munkáltató. Így ha a munkavállalónak óvodai vagy bölcsődei ellátást igénybe vevő gyermeke van, akkor nála is megteheti a munkáltató, hogy a közigazgatási határon belül történő munkába járást is 9 Ft/km térítéssel támogatja.

MÉG MINDIG OLCSÓBB A CAFETERIA, MINT A MUNKABÉR
A béren kívüli juttatások 200 ezer forintos keretig nem változtak, ám efelett durva módosítások léptek életbe 2015. január elsejétől, azonban még mindig megéri cafeteriát adni a dolgozóknak. Továbbra is sláger az adómentes lakáshitel-támogatás, azonban olyan komoly adminisztrációval jár, hogy kétszer is érdemes meggondolni, belevágunk-e.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo